12 tammi 2019

Viisi tapaa piristyä nopeasti neurotieteen mukaan

Kirjoittanut 
Viisi tapaa piristyä nopeasti neurotieteen mukaan https://pixabay.com/fi/ilmapallot-juhla-tytt%C3%B6-onnellinen-388973/

Elämä ei ole aina helppoa, ja vaikuttaa joskus useammin vaikealta kuin helpolta. Mutta ylä- ja alamäet ovat osa elämää, ja meillä kaikilla on kokemuksia molemmista. Mutta jos huomaat olevasi apealla päällä, koita nostaa itsesi pinnalle pahassa olossa vellomisen sijaan.

Joskus näistä mielialoista tuntuu vaikealta päästä, ja joskus tuntuu helpommalta vain murehtia menemään helpotuksen etsimisen sijaan. Mutta on asioita, joita voit tehdä saman tien, ja poistaa taakana harteiltasi. 

1. Nouse ylös ja lähde kävelylle (heti! lue juttu loppuun myöhemmin)

Satoi tai tuiskusi, oli kylmää, tuulista tai kuuma, erityisesti luonnossa kävelyn on tieteellisesti todistettu saavan ihmiset paremmalle tuulelle. Aktiivisuus ja raikkaan ilman hengittäminen melkein välittömästi nostaa mielialaa. Voi olla vaikea saada kasaan voimat kävelylle lähtemiseen, mutta kun sen teet, olet varmasti tyytyväinen itseesi!

2. Kirjoita turhautumisesi aiheet ylös

Etsi käsiisi vihko ja kynä, ja ala kirjoittaa. Kirjoita mitä ikinä päähäsi pälkähtää, ja jatka kirjoittamista. Vaikka se olisikin vain "Tämä on tyhmää, miksi teen tätä? Vihaan tätä", jatka. Lopulta turhautumisesi alkaa purkautua paperille. Joskus tunteiden tuulettaminen omalle itsellesi voi viedä niiden terävimmän kärjen. Saatat ne paperille, ja on aivan kuin aivosi saisivat tilaa ajatella jotain muuta. 

3. Soita ystävälle tai perheenjäsenelle

Vaikka saatatkin ajatella, että et halua huonona päivänä olla taakka kenellekään, joskus tarvitset vain ystävää tai perheenjäsentä mielialaasi kohentaaksesi. Ainakin juttelu vie ajatukset pois asiasta, joka sinua stressaa tai harmittaa. Ehkä heillä on vieläpä kertoa sinulle hauska juttu. Joka tapauksessa tunteidesi jakaminen saa ongelmat usein vaikuttamaan pienemmiltä miltä ne ensin tuntuivat. Ja sen tietäminen, että ystäväsi ja perheesi välittää sinusta, voi muuttaa näkökulmaasi merkittävästi.

4. Harjoita kiitollisuutta

Varma tapa lakata itsesi sääliminen ja ongelmissa vellominen on käyttää energiaa keskittymällä siihen, mikä sujuu hyvin. Kirjoita ylös kolme asiaa elämässäsi, joista olet kiitolline. Jos olet olosuhteidesi vuoksi usein allapäin, tee näin joka päivä. Voit myös pyytää itsellesi kiitollisuuskaverin, jonka kanssa vaihdat joka päivä tekstiviestinä kolme asiaa, joista olette kiitollisia. Se voi tuntua alkuun vaikealta, mutta mitä enemmän kiitollisuutta harjoitat, sitä enemmän sitä koet, ja sitä enemmän löydät kiitollisuuden aiheita.

5. Naura ääneen peilin edessä

Tämä kuulostaa hölmöltä, mutta toimii. Ja se on juuri niin hölmöä miltä kuulostaakin. Mutta esitä nauramista kunnes alat nauraa oikeastikin. Seiso peilin edessä, hymyile, kikata ja naurahda - lopulta naurat sydämesi pohjasta. Se on niin hassua, että toimii varmaankin juuri siksi, ja nauraminen nostattaa mielialaa. 

Jos kuitenkin koet, että saatat olla masentunut, eikä kyseessä ole ohimenevä tila, koita kerätä voimia ja etsiä apua.

https://www.collective-evolution.com/2017/01/18/5-things-you-can-do-to-cheer-up-according-to-neuroscience/

Viimeksi muutettu 18 tammi 2019

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU