10 joulu 2015

Viisi merkkiä siitä, että vietät liikaa aikaa yksin

Kirjoittanut 

Yksinäisyys masentaa ja eristää. Yksinäisyys on myös vaaraksi terveydelle. Oletko sinä yksinäinen?

Sosiaalinen eristäytyneisyys tappaa kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin ylipaino, ja lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä yhtä paljon kuin päivittäinen tupakointi.

Knowledge Networksin tutkimuksen mukaan yksinäisyys on kaksinkertaistunut sitten 80-luvun: 40 prosenttia aikuisista kokee itsensä yksinäiseksi, kun muutama vuosikymmen sitten vastaava luku oli 20 prosenttia. Monet tutkijat ennustavat, että pian edessämme on yksinäisyysepidemia, kun käytämme teknologiaa kommunikointiin enemmän kuin tapaamme ihmisiä.

Mutta se, että tunnet olosi yksinäiseksi juuri nyt ei merkitse sitä, että et voi luoda merkittäviä yhteyksiä ihmisiin, jotka täyttävät sydämesi. Monet ihmiset pelkäävät jäävänsä yksinäisiksi ikuisiksi ajoiksi, joten he antavat periksi eivätkä yritä luoda positiivisia ihmissuhteita. Yksinäisyys voi aiheuttaa useita terveysongelmia, jotka voivat johtaa ennenaikaiseen kuolemaan, mikäli yksinäisyyttä vastaan ei toimita.

Kun olemme olleet eristäytyneitä jonkin aikaa, se alkaa tuntua normaalilta. Vetäydymme lämpöiseen turvakuoreemme, emmekä hakeudu toisten seuraan.

5 merkkiä liiallisesta yksin olosta:

1. Kaipaat merkityksellisiä, syviä yhteyksiä toisiin ihmisiin.

Monet yksinäisistä ihmisistä eivät nauti yksin olemisesta. He ovat vain jostain syystä menettäneet yhteyden muihin ihmisiin, eivätkä saa sitä enään takaisin. Jos kaipaat sosiaalista elämää ja syviä ihmissuhteita, vietät luultavasti liikaa aikaa yksin. Vaikka sinulla olisikin ystäviä, joita näet toisinaan, voit silti tuntea olosi yksinäiseksi jos et koe syvää yhteyttä heidän kanssaan.

2. Käytät ruokaa, päihteitä tai jotain muuta unohtaaksesi yksinäisyytesi

On surullista, mitenmonet ihmiset käyttävät haitallisia aineita täyttääkseen elämänsä tyhjiöitä, oli kyseessä sitten yksinäisyys, masennus, ahdistus, hyödytyn olo, tai mikä muu tahansa tila joka aiheutta onnetonta oloa. Jos käännyt ruokakaappisi tai jääkaapin puoleen useammin kuin ihmisten puoleen, vietät todennäköisesti liikaa aikaa yksin. Vaikka ruoasta nauttimisesa ja satunnaisessa lasillisessa ei ole mitään vikaa, niistä ei pitäisi etsiä turvaa tai pakotietä elämästäsi. Ne eivät torju yksinäisyyttä, ne vain kätkevät ongelman hetkeksi.

3. Olosi on levoton ja tylsistynyt usein

Usein, kun olemme tylsistyneitä, turrutamme tunteemme katsomalla televisiota, pelaamalla, syömällä tai päihtymällä. Mutta miksi emme enää vietä aikaa ystävien tai perheen kanssa, kun on tylsää tai olo alkaa olla levoton? Kun omassa seurassa olonkin pitäisi olla mahdollista ilman että tunnemme oloamme yksinäiseksi, liiallinen määrä voi alleviivata yksinäisyyden tunteita. Olemme sosiaalisia eläimiä, ja tarvitsemme toisiamme selvitäksemme. Jos olosi on tylsistynyt, soita vanhalle ystävälle ja kysy, josko tämä haluais tavalla. Tai etsi uusia kontakteja paikallisista yhdistyksistä ja saata esimerkiksi löytää uuden lempiharrastuksen.

4. Olet unohtanut, miten keskustella

Sosiaalinen eristäytyminen voi vahingoittaa sosiaalisia taitojamme, etenkin jos olemme olleet yksiksemme pitkään. Sosiaalinen media on pahentanut sosiaalisten taitojen rapistumista, sillä netistä on tullut turvapaikka, jonne hakeutua kun emme halua puhua kenenkään kanssa. Se voi lähteä käsistä, jollemme löydä tasapainoa. Jos ihmisten kanssa juttelu tuntuu vaikealta tai et oikein edes enää osaa sitä, vietät todennäköisesti liikaa aikaa yksin.

5. Sinulle on kehittynyt sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä pelkotiloja eristäytymisen myötä

Mitä enemmän eristäydyt, sen vaikeampi toisia ihmisiä on lähestyä. Paras tapa päästä eroon pelkotiloista tai hermostuneisuudesta on jutella ihmisten kanssa, sillä peloista pääsee kohtaamalla ne. Pitkään kestänyt eristyneisyys kuitenkin johtaa siihen, että lopulta toisten ihmisten seuraa ei enää edes kaipaa. Jos tunnet olisi hermostuneeksi tai ahdistuneeksi toisten ihmisten seurassa, vietät luultavasti liikaa aikaa itseksesi.

Harkitse samanlaisten ongelmien kanssa painivien ihmisten tukiryhmiin hakeutumista, tai liity järjestöön joka ajaa sinulle tärkeää asiaa, jotta tapaat mielekästä seuraa.

Yksinäisyyttä ei tule hävetä. Monet ihmiset kokevat yksinäisyyttä, mutta eivät myönnä sitä muille kiusaamisen tai torjunnan pelossa. Yksinäisyys ja eristäytyneisyys tulisi kuitenkin ottaa tosissaan: kukaan ei pidä yksinäisyyden tunteesta, mutta se on osa suuren osan ihmisten elämää.

Muista edetä hitaasti, kun haluat luoda sosiaalista elämää ympärillesi, ja käänny perheesi ja luottuystävien puoleen. Niin kauan kuin uskot itseesi ja haluat luoda yhteyksiä, se onnistuu varmasti. Toisaalta, jos näet yksinäiseltä tai surulliselta näyttävän henkilön, tee oma osuutesi. Hymy ja voinnin kysyminen riittävät pitkälle, etenkin jos joku tuntee olonsa yksinäiseksi.

https://www.powerofpositivity.com/5-signs-you-spend-too-much-time-alone/

Viimeksi muutettu 09 joulu 2015

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU