09 tammi 2018

Oshon ajatuksia meditaatiosta

Kirjoittanut 
Oshon ajatuksia meditaatiosta kuvakaappaus: https://www.osho.com/read/osho/on-osho/on-osho-topic-2

Osho kuvailee syvällisesti ja oivaltavasti meditaation olemusta ja sen ulottuvuuksia. Iättömät viisaudet kehottavat irtautumaan mielestä ja hiljentymään sisimpään. Meditaation avulla opimme löytämään todellisen olemuksemme ja elämään täysipainoisesti tässä hetkessä. Juttusarjassa tutustumme Oshon meditaation olemusta koskeviin ajatuksiin, osa 1.

Oshon mukaan meditaatio on luovaa ja leikillistä. Emme voi ymmärtää sitä mielellä, sillä se on mielen ulottumattomissa. Päästäksemme alkuun meditoinnissa meidän tulee omaksua leikkimielinen asenne. Näin meditaatiosta ei tule keinoa pönkittää omaa egoa, emmekä ryhdy korottamaan itseämme meditaatiolla.

Meditaatio on leikkiä; laulamista tai tanssimista. Leikkimielinen asenne meditointiin vie henkistä kehitystä eteenpäin ja meditoinnin taidot kehittyvät nopeasti. Leikkiin ei kuulu tiettyyn päämäärään pyrkiminen. Sen sijaan kaikki, mitä tapahtuu, on oikein.

Leikkimielinen meditoija näkee elämän suurena kosmisena leikkinä. Tällöin on mahdollista rauhoittua ja elää aivan uudella tavalla. Kun lakkaamme kuuntelemasta mieltämme, suhtaudumme leikkimielisesti ja käytämme luovuuttamme, meditoimme niin kuin on tarkoitettu.

Mieli on menneisyys, meditaatiolla tavoitamme nykyhetken. Mielemme houkuttelee meitä toimimaan niin kuin olemme aina toimineet. Emme saa langeta sen houkutuksiin, vaan meidän tulee jatkaa meditoimista lempeän päättäväisesti. Voimme harjoittaa tätä niin, että valitsemme aina kahdesta vaihtoehdosta tuntemattomimman. Mielellään vaikeamman. Vaikeampi vaatii enemmän tietoisuutta, ja se on meditointia.

Lähde: Osho: Meditaatio on... Unia Mystica 1998

Viimeksi muutettu 27 joulu 2017
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU