08 marras 2017

Mies - opettele hyväksymään herkkyyttesi

Kirjoittanut 

Miehinen rooli ei ole kovin muuttunut aikojen saatossa, edelleenkin arvostetaan voimakasta, menestyvää ja maskuliinista miestä. Mutta ovatko nämä niitä arvoja, joilla maailma muuttuu? Ovatko nämä niitä arvoja, joita haluamme ja tulemme näkemään uuden ajan miehessä? Olisiko aika antaa tänä isäinpäivänä lahjaksi miehen olla myös herkkä?

Herkkyydelle, eritysherkkyydelle ja erilaisuudelle on liian vähän tilaa ja suvaitsevaisuuteenkin sukupuoliroolien maailmassa on kenties matkaa. Herkkyys on vain yksi osa persoonaa, joka näyttäytyy myös miesten elämässä. 

Historiamme ajansaatossa sukupuoliroolit ovat jakautuneet vahvasti, eikä miesten herkkyys ole ollut hyväksyttyä. Erään suuren tutkimuksen mukaan nais-ja miessukupuolen väliset feminiinisyyttä omaavat parisuhteet kestävät pidempään. Sellaiset pariskunnat ovat keskimäärin onnellisempia. Ja miksi? Siksi, että pohjimmiltaan sukupuolesta riippumatta, haluamme kohdata aitoa hyväksyntää, läheisyyttä ja pehmeitä arvoja.

Herkkien miesten olisi hyvä opetella löytämään itsensä valtavirrasta, sillä herkällä miehellä on paljon annettavaa tunne-elämän saralla. Pitäisi oppia rohkaisemaan itseä siitä huolimatta, miten yhteiskunnan määritelmät asettavat stereotypioita. 

Eikö olisi jollain tapaa epänormaalia sovittautua väkisin maailmaan, jonne ei kuulu? Moni mies tekee niin ja satuttaa itseään kerta toisensa jälkeen. Herkkien miesten isät tai muut miespuoliset sukulaiset eivät välttämättä anna arvoa tunteiden näyttämiselle ja ihannoivat suorituskeskeisyyttä. Herkkiä miehiä saatetaan piikitellä heidän herkkyydestään ja  ”iki-sinkkuudestaan”, mikä on surullista. Se kertoo vain siitä, kuinka herkästi me ihmiset häpeämme, kun emme ole sinut puutteidemme kanssa.

Häpeä on edelleen tabu ja siirrämme häpeämme haavan toisten koettavaksi. Miksi kukaan mies olisi ansainnut tällaista vain siksi, että maailman sääntökirja sanelee sukupuoliroolien etikettiä? Miettikää tätä hetki. Herkkis on maailmalle lahja, mutta yhteiskunnalle suuri uhka. Herkkyys ei tunnista kovia arvoja ja karttaa negatiivista elinympäristöä ja sille altistumista. Herkät miehet ovat kovilla tänä päivänä. He ovat helppoja maalitauluja. Tällaisessa maailmassa ympäröivä näyttämö tihkuu sosiaalisen arvoluokan meritteejä ja naissukupuolen rumaa seksististä materialisointia. Herkät miehet yrittävät vain sopeutua joukkoon ja joutuvat  jossain määrin kätkemään todellisen persoonansa. 

Tunteiden piilottaminen voi johtaa patoutuneeseen aggressioon, levottomuuteen, yksinäisyyteen tai masennukseen. Erityisherkälle miehelle kiinnostuksen osoittaminen ja aloitteen tekeminen voivat olla kynnyskysymyksiä. Rohkeuden puute voi johtaa siihen, että tapailee vääränlaisia ihmisiä, koska alla on pelko itsensä paljastamisesta. Mitä tapahtuu, jos oma herkkyys ja haavoittuvuus paljastuu? Entä, jos toinen ei ymmärrä herkkyyttä tai käyttää hyväkseen? Rehellisyydellä ja avoimilla tunteilla on tärkeä rooli tässä pelissä. Omien puutteidensa paljastaminen ei ole koskaan helppoa.

On myös tärkeää muistaa, ettei sivuuta henkilökohtaisia tarpeitaan tai uhraudu. Olisi hyvä harjoitella yhdessä yhteisiä tapoja tulla nähdyksi sekä kuulluksi. Erityisherkkä mies ei osaa ehkä olla Se Super-Mies, mutta hän on varmasti monin verroin tunnerikkaampi kumppanina. Kun herkkyyttään lakkaa piilottamasta, niin tulee päivä kun näkökenttään alkaa osua samanhenkisiä ihmisiä.

Erityisherkkä maskuliinisuus on oikeastaan henkisen tasapainoisuuden merkki, sillä pelkkä yksipuolinen kehoenergia ei pidemmän päälle toimi. Erityisherkän miehen olisi hyvä kartoittaa ali- ja ylivirittyneisyyden tilansa piirteet. Missään nimessä ei ole suotavaa hakeutua sellaiseen seuraan, jossa tuntee olevansa vähättelyn kohteena tai naisten naurunalaisuuteen joutuneena. Se satuttaa ja tekee entistä aremmaksi.

Herkkyyteensä kannattaa suhtautua armolla ja ylpeästi, koska se on ainutlaatuista. Liikaa muiden mieliksi eläminen tai epätasapainoisessa parisuhteessa oleminen on psyykkisesti sekä henkisesti kuluttavaa. Miehen herkkyys on lahja ja sillä on tarkoituksensa. Käyttäkää sitä estoitta ja näyttäkää mitä kaikkea pinnan alta löytyy. Parisuhteen puolelta löytyy varmasti ihmisiä, jotka osaavat arvostaa piirteitänne ja tulevat onnellisiksi kanssanne. Voitte yhdessä tutkia avoimesti herkkyyden saloja, ihannoida herkkyyden tuomia vahvuuksia ja kerroksia suhteessanne. Se on sen arvoista, kun sitä lakkaa varomasta. 

Ja lopuksi, miksi halusin naisena kirjoittaa aiheesta. Halusin nostaa aiheen esille, koska herkkyys ei ole vain naisten keskuudessa huomattu piirre. Aihe on tärkeä ja toivon, etteivät herkät miehet piilottelisi potentiaaliaan. Teitä tarvitaan!

 

Viimeksi muutettu 06 marras 2017

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU