09 loka 2018

Kuinka usein valitat?

Kirjoittanut 
Kuinka usein valitat? pixabay.com

Saatko itsesi kiinni turhasta valittamisesta? Oletko toisinaan hapannaama? Tavaksi muodostuneesta valittamisesta kannattaa yrittää päästä eroon, sillä uusien tutkimuksien mukaan päivittäinen valittaminen vaikuttaa aivoihin ja ruokkii huonotuulisuutta. Tarkastele ajatusmallejasi vaikka et itseäsi valittajaksi mieltäisikään, sillä niissä voi silti olla parannettavaa. Hyvä puoli on se, että aivot ovat joustavat ja vahingon voi siis korjata.

Mitä ajattelet ensimmäisenä aamulla? Aiheuttaako tuleva päivä ahdistusta? Nousetko sängystä huonotuulisena? Jos huomaat olevasi usein pahalla päällä, voit yrittää muuttaa tilanteen. Valittamisesta ja negatiivisuudesta tulee nimittäin helposti tapa, ja jos puutut siihen, maailmasi voi muuttua valoisammaksi.

Viime aikoina on vahvistettu se, että aivot todella ovat joustavat. Neuroplastisuus tarkoittaa sitä, että oppiminen ei koskaan lopu, ja aivot voi virittää elämän aikana uudella tavalla. Niinpä voimme oppia täysin uusia taitoja, toipua tietyistä aivovammoista, tulla emotionaalisesti fiksummiksi ja päästä eroon huonoista tavoista, negativiisista uskomuksista ja toimintatavoista.

Kääntöpuoli on se, että jos elämän varrella omaksumme huonoja tapoja, kuten jatkuvan valittamisen, sekin vaikuttaa siihen, miten aivomme asioita käsittelevät.

Lääketieteen tohtorin Alex Korbin mukaan masentuneiden ihmisten aivoissa ei sinänsä ole mitään vikaa. Ne vain toimivat niin, että masennus on todennäköistä. Se liittyy puolestaan siihen, miten aivot käsittelevät stressiä, tapoja, päätöksentekoa ja muita asioita. Kun suhtautumistavasta tulee kaavamaista, se aiheuttaa aivoissa lukuisia pieniä muutoksia. 

Miten valittaminen vaikuttaa aivoihin?

Kun valittamisesta tulee tapa, se vaikuttaa suoraan ajatustapaamme. Muutokset vaikuttavat siihen, mitä uskomme, ja uskomuksemme vaikuttavat käytökseemme. Negatiiviset ajatukset voivat haudata alleen positiiviset kokemukset, ja voi käydä niin, ettet edes havahdu elämässäsi tapahtuviin positiivisiin asioihin. 

Neurologi Rick Hanson kertoo valaisevasti, miten negatiiviset ärsykkeet tuottavat enemmän aktiivisuutta aivoissa kuin positiiviset ärsykkeet. Ne myös havaitaan nopeammin ja helpommin.

Jos siis päädymme ruokkimaan aivoja negatiivisilla aatoksilla, ensimmäinen askel kohti muutosta on tavan havaitseminen. Jo se saa sinut arvioimaan negatiivisia ajatuksiasi tarkemmin.

Miten aivoja voi muuttaa?

Muutos ei tarkoita sitä, että aina tarvitsi ajatella positiivisesti kaikesta. Tarkoitus on olla ajattelematta jatkuvasti negatiivisesti.

Yksi tapa muuttua on laittaa ranteeseen "valittamiskoru". Joka kerta kun huomaat valittavasi jostain, siirrä koru ranteesta toiseen. Jos haluat, voit myös kertoa projektistasi lähesillesi, jotta he voivat myös huomauttaa kun on aika siirtää korua. Tavoitteena on pystyä viettämään mahdollisimman pitkiä aikoja valittamatta, mutta se myös saa sinut tiedostamaan mahdollisen taipumuksesi valittamiseen.

Meditaatio ja mindfulness avuksi

Barbara Fredrikson Pohjois-Carolinan yliopistosta kollegoineen on osoittanut, että päivittäin meditoivat ihmiset kokevat enemmän positiivisia tunteita kuin ne, jotka eivät meditoi. 

Kolme kuukautta kestäneen tutkimuksen jälkeen Fredriksonin tiimi toteis, että päivittäin meditoivat ihmiset kokevat, että heillä on tarkoitus elämässään, että ympäristö tukee heitä, ja jos he olivat sairaita, taudin oireet vähenivät.

Yksi tapa muuttaa aivoja on siis käyttää päivittäin 15-20 minuuttia meditoimiseen.

https://www.collective-evolution.com/2018/08/28/science-explains-what-happens-to-someones-brian-from-complaining-too-much/

Viimeksi muutettu 09 loka 2018

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU