15 touko 2018

Kehitä vahvuuksiasi Osa 7: Itsensä arvostaminen vahvistaa

Kirjoittanut 
Kehitä vahvuuksiasi  Osa 7: Itsensä arvostaminen vahvistaa https://pixabay.com/fi/pisaralla-vett%C3%A4-peilaus-peilattu-2195585/

Kun tunnistat omat vahvuutesi, sinulla on oivia työkaluja käytössäsi kohti onnellisempaan elämään. Yhdeksänosaisessa juttusarjassa tutustumme meissä kaikissa enemmän tai vähemmän piileviin luonteenvahvuuksiin ja saamme sievoisen määrän käytännönläheisiä ohjeita niiden kehittämiseen.

Kyky arvostaa itseään on luonteenvahvuus, jota voidaan kehittää. Siihen liittyy minäkuva, eli vastaus siihen, kuka sinä olet. Arvioidessamme itsearvostusta, voimme ensiksi täydentää lausetta ”Minä olen…” niin monta kertaa kuin keksimme vastauksia ja kuvauksia itsestämme. Samalla voimme tulla tietoisiksi kulttuurin ja elinyhteisöjemme vaikutuksesta minäkuvaamme.

Itsensä arvostaminen mahdollistaa sellaisten tavoitteiden tavoittelemisen, jotka vastaavat todellisia kykyjämme. Emme alisuoriudu. Toisaalta, meillä ei ole tarvetta korostaa itseämme rahan, sosiaalisen aseman tai ulospäin menestyksekkäältä näyttävän elämän tavoittelulla.

Itsensä arvostaminen ilmenee tunnetasolla kokemuksena omasta arvokkuudesta ja tärkeydestä. Koemme itsemme yhtä arvokkaiksi kuin kaikki muutkin ihmiset. Kun arvostamme itseämme, pystymme arvostamaan muita. Hyvien puolien löytäminen itsestä on helpompaa. Uskomme, että meidän on yhtä helppo tehdä ja saavuttaa erilaisia asioita elämässä kuin kaikkien muidenkin ihmisten. Suhtaudumme itseemme myönteisesti ja olemme tyytyväisiä itseemme.

Huono itsearvostus ilmenee epäonnistumisen, huonommuuden ja kyvyttömyyden syvinä, pysyvinä kokemuksina. Niiden kokeminen hetkittäin, reaktioina erilaisiin tilanteisiin, ei vielä tarkoita huonoa itsearvostusta. Kun itsearvostuksemme on alhaisella tasolla, niin alttius toisten mielipiteille lisääntyy. Tämä näyttäytyy miellyttämisen haluna, joka voi ärsyttää kanssaihmisiämme. Silloin se kääntyy itseään vastaan.

Kun haluamme kehittää itsearvostusta, voimme tiedostaa, mitkä asiat vaikuttavat kokemukseemme arvokkuudestamme ihmisinä. Toisilla se on perheenjäsenten tai muiden ihmisten osoittamaa kunnioitusta. Osa meistä lisää itsensä arvostusta ulkonäön avulla; kaunis, siisti ja hyvännäköinen olomuoto lisää itsearvostuksen tunnetta. Jotkut pohjaavat omanarvontuntonsa Jumalan rakkauteen, toiset siihen, että pystyvät noudattamaan moraalisia periaatteitaan. Koulussa tai työelämässä pärjääminen lisää useimpien itsearvostusta. Se, minkä verran eri tekijät vaikuttavat, vaihtelee. Siksi itseensä tutustuminen on ensimmäinen askel kohti parempaa omanarvontuntoa.

Kirjoitus perustuu mm. seuraaviin teoksiin: Martin B.: Pursuing Human Strengts, a Positive Psychology Guide (Worth Publishers), Ahmed, M. & Boisvert, C. M.: Using Positive Psychology With Special Mental Health Populations. (American Psychologist. May–June 2006.), Seligman, M. E. P. & Steen, N.: Positive Psychology Progress. Empirical Validation of Interventions. (American Psychologist Vol. 60, No. 5. 410–421)

Viimeksi muutettu 29 maalis 2018
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU