10 huhti 2018

Kehitä vahvuuksiasi Osa 2: Empatia on olennainen osa ihmissuhteita

Kirjoittanut 
Kehitä vahvuuksiasi  Osa 2: Empatia on olennainen osa ihmissuhteita https://pixabay.com/fi/pisaralla-vett%C3%A4-peilaus-peilattu-2195585/

Kun tunnistat omat vahvuutesi, sinulla on oivia työkaluja käytössäsi kohti onnellisempaan elämään. Yhdeksänosaisessa juttusarjassa tutustumme meissä kaikissa enemmän tai vähemmän piileviin luonteenvahvuuksiin ja saamme sievoisen määrän käytännönläheisiä ohjeita niiden kehittämiseen.

Empatiaan kuuluu kyky ymmärtää ja kokea asioita toisen ihmisen näkökulmasta, eli taito asettua hänen asemaansa kokonaisvaltaisesti. Ennakkoluulomme ja käsityksemme tekevät empaattisuudesta haastavaa. Ennakkokäsitykset ohjaavat tekemiämme havaintoja. Tämän voi huomata esimerkiksi ihmisryhmiin liittyvinä ennakkoluuloina ja asenteina, kuten rasismina. Rasistisesti asennoitunut ihminen näkee vieraan ihmisryhmän edustajat ennakkoluulojensa läpi, vääristyneinä ja totuuden vastaisina. Kun haluamme kehittää empatiaa luonteenvahvuutenamme, meidän on tiedostettava omia ennakkoluulojamme. Tiedostamisen jälkeen pystymme kyseenalaistamaan niitä. Näkökulmalla on väliä. Voimme tietoisesti kuvitella itsemme keskustelukumppanin asemaan ja pyrkiä näkemään maailmaa hänen vinkkelistään. Empatiakyky kehittyy harjoitellen. Harjoittelu on tietoista asettumista toisen asemaan ja hänen tunteidensa, ajatustensa ja ajattelutapansa kokevaa ymmärtämistä.

Empatiakyky mahdollistaa pitkäikäisten, lämpimien ihmissuhteiden rakentamisen. Empatiakyky kuuluu ihmissuhdetaitoihin. Empaattisuuden ollessa vahvuutemme, joudumme harvemmin ristiriitatilanteisiin. Meihin luotetaan ja meille on helppo puhua. Pystymme tarjoamaan henkistä tukea sitä tarvitseville. Empatia on elämän perustaito, johon meitä opastetaan esimerkiksi kultaisessa säännössä; tee toisille se, mitä haluaisit itsellesi tehtävän. 

Kirjoitus perustuu mm. seuraaviin teoksiin: Martin B.: Pursuing Human Strengts, a Positive Psychology Guide (Worth Publishers), Ahmed, M. & Boisvert, C. M.: Using Positive Psychology With Special Mental Health Populations. (American Psychologist. May–June 2006.), Seligman, M. E. P. & Steen, N.: Positive Psychology Progress. Empirical Validation of Interventions. (American Psychologist Vol. 60, No. 5. 410–421)

Viimeksi muutettu 29 maalis 2018
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU