09 loka 2017

Vahvista kehoasi voimaharjoittelulla - auttaa energiaa virtaamaan

Kirjoittanut 
Vahvista kehoasi voimaharjoittelulla - auttaa energiaa virtaamaan https://pixabay.com/fi/urheilu-kuntokeskus-koulutus-2264825/

Fyysisen kehon ja materiaalisen maailman erottaminen erilliseksi henkisyydestä ja näkymättömästä maailmasta on keinotekoista. Todellisuus ilmenee meille useissa eri muodoissa, jotka muodostavat kosmoksen. Henkiseen kehitykseen ja henkisyyteen kuuluu myös fyysisyys, kehollisuus. Fyysinen terveys ja lihaskunto ovat yhteydessä siihen, millaisia mahdollisuuksia meillä on henkiseen kasvuun ja harjoittamiseen. Voimaharjoittelun merkitys henkisessä harjoittamisessa on tärkeämpi kuin kenties arvasitkaan.

Jotta voisit harjoittaa henkisyyttä, sinun on hyvä voida hyvin myös fyysisesti. Hyvä lihastuki auttaa jaksamaan istumameditaatioita ja jooga-asanoita. Lihasvoiman avulla ryhtisi pysyy hyvänä arjessa. Lihasheikkoudesta ja -kireydestä johtuvat virheasennot heijastuvat koko kehoon ja aiheuttavat kiputiloja, epämääräisiä "jumituksia" ja hapenkulun ongelmia. Energia ei pääse virtaamaan kehossasi chakrojen läpi ja tästä voi aiheutua monia ongelmia elämään, terveyteen ja mielialaan. Kireät lihaskalvot tai heikosta lihaskunnosta johtuvat rangan yli- tai alikaaret voivat olla hyvinkin kivuliaita. Näitä voidaan välttää säännöllisellä, eri lihasryhmiä kohtuullisen raskaasti kuormittavalla voimaharjoittelulla. Voimaharjoitteluun kannattaa yhdistää kehonhuoltoa, pilatesta, jotain joogamuotoa, meditaatiota, pilatesta tai syvävenyttelyä. Silloin lihasvoimaharjoittelun fyysiset edut tulevat parhaiten esille.

Lihasvoimaharjoittelun fyysisiä etuja

Lihasvoimaharjoittelu ennaltaehkäisee liikunta- ja tukielinvammoja. Se hidastaa merkittävästi ikääntymisen vaikutuksia lihaksistossa ja luissa. Ikääntyminen heikentää luu- ja lihaskudosta. Hajoaminen alkaa jo nuorena aikuisena. Lisäksi voimaharjoittelun on havaittu parantavan sokeritasapainoa ja kiihdyttävän aineenvaihduntaa myös levossa. Se ehkäisee dementiaa.

Naisten ei tarvitse pelätä lihasten liiallista kasvua. Naisten lihas ei kasva samallakaan harjoittelulla yhtälailla kuin miehen lihas. Huomiota herättävän suurten lihasten hankkiminen tai epänaisellinen keho edellyttävät raskasta, vuosia kestävää työtä. Ne eivät tapahdu vahingossa, vaikka kävisi kuntosalilla 2-4 kertaa viikossa. Joogan ja meditaation täydentäminen lihasvoimaharjoittelulla kannattaa.

Painoharjoittelun hyödyt naisille

Painoharjoittelu kiihdyttää aineenvaihduntaa, antaa voimaa ja energiaa sekä edistää terveyttä. Hyvä lihasvoima edistää jooga-asanoiden saavuttamista ja mahdollisuutta hyötyä asanoiden terveysvaikutuksista pidempiä aikoja kerrallaan. Arjen askareita jaksaa hoitaa paremmin, kun lihaskunto on riittävällä tasolla. Kun saamme säännöllisen voimaharjoittelun myötä lisää voimaa ja energiaa, jaksamme tehdä enemmän meille tärkeitä asioita. Myös hormonitasapaino kohenee. Voimaharjoittelu vähentää kaatumis-, loukkaantumis- ja sairastumisriskiä. Kehonkoostumus paranee ja PMS-oireet lievenevät. Mielialan vaihtelut vähenevät ja luut lujenevat, jolloin osteoporoosin riski pienenee. Osteoporoosiin sairastuneille voimaharjoittelu on erityisen tärkeää, sillä se auttaa ylläpitämään lihaskudosta, joka tukee heikkoa luustoa. Kohtuullisuus on kuitenkin valttia myös voimaharjoittelussa.

Kohtuullisuus on kultaa

Kaikessa liikunnassa on tärkeää soveltaa kohtuullisuuden periaatetta. Liiallinen voimaharjoittelu voi aiheuttaa haitallisia muutoksia sydämeen tai ylikunnon. Yhdestä kahteen kertaan voimaharjoittelua viikossa riittää hyvin terveysliikkujalle. Elimistöä riittävästi kuormittavat ja monta lihasryhmää yhdellä kertaa aktivoivat liikkeet ovat hyviä. Lempeitä, henkisiä harrastuksia ja sosiaalisia joukkuelajeja kannattaa silti suosia. Monipuolisuus on parasta.

Aloittelijan kannattaa tutustua voimaharjoitteluun kuntosalien ohjatuilla tunneilla tai palkata personal trainer. Väärin tehdyt lihaskuntoliikkeet voivat vaurioittaa kehoa vakavasti. Kuntosalin lisäksi lihasvoimaa voi harjoittaa kahvakuulalla. Alkuun oman kehon paino riittää. Crossfit-saleja löytyy pienemmistäkin kaupungeista ja maaseudulla voidaan tehdä raskaiden esineiden siirtelyä edellyttäviä pihatöitä. Harjoittelun jälkeen voimme hyvällä mielellä levätä ja nauttia liikunnan ihmeitä tekevistä jälkihyödyistä.

Muista levätä

Kunto kasvaa levossa. Riittävä ravinto, uni ja lepääminen ovat yhtä tärkeitä kuin täsmätreenit. Liian usein toistuva ja liian kova treeni rasittaa elimistöä. Jos emme palaudu, elimistö on jatkuvassa stressitilassa. Ylikunto tarkoittaa liiallisesta harjoittelusta koituvaa rasitustilaa. Sen oireet ovat yksilöllisiä. Ylikuntoon ajautuneelle on tavallista fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen, lisääntynyt hikoilu ja sydämen tykytykset. Verenpaine voi nousta ja uni häiriintyy. Ruokahalussa esiintyvät muutokset voivat kieliä ylikunnosta.

Jokainen meistä tuntee oman kehonsa parhaiten. Sen kuunteleminen on tärkeää. Väsymykseen tulee reagoida lepäämällä. Harjoittelun yhteydessä syntyy lähes aina stressihormoni kortisolia, ja sen tasaantuminen edellyttää riittävän pitkää palautumisjaksoa.

Jos elämäntilanne on muutenkin stressaava, kannattaa voimaharjoittelu ottaa vähemmän vakavasti. Oman kehon paino riittää ja säännöllinen kehonhuolto nousee merkittävämmäksi. Intensiivisten harjoitusten aika kannattaa rajata 20 minuuttiin ja pariin viikoittaiseen kertaan.

Kirjoituksessa käytetyt lähteet:

Kaisa Jaakkola: Hormonitasapaino. Opas energiseen elämään. Tammi 2012.
Markku Ojanen ym.: Liiku oikein – voi hyvin. Liikunnan merkitys hyvinvoinnille. Liikuntatieteellinen seura 2001.
Riku Aalto ym.: Pudota painoa & hanki lihaksia. Kuntosali kotona. Docendo 2015.
Inge Schöps: Jooga aloittelijoille ja edistyneille. Gummerus 2013.

 

Viimeksi muutettu 08 loka 2017

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU