16 huhti 2018

Tunnista laihduttamista sabotoivat ajatukset

Kirjoittanut 

Laihduttamisen ja pitkäaikaisen painonhallinnan kannalta on ratkaisevaa se, opimmeko muuttamaan lihavuuteen johtavat ajatukset painonhallinnan ajatuksiksi. Koska ajatukset ja tunteet ohjaavat käyttäytymistämme, meidän on opittava hallitsemaan mieltämme, ettei se hallitsisi meitä.

Ajatukset ovat tärkeitä, koska ne ohjaavat käyttäytymistämme. Joskus ajatusta edeltää tunne. Toisinaan ajatukset lähtevät polveilemaan opittuja ratojaan tietyssä tilanteessa. Esimerkiksi tullessamme illalla väsyneinä kotiin, saatamme marssia suoraan jääkaapille riippumatta siitä, olemmeko oikeasti nälkäisiä ja ruuan tarpeessa. Tai aina juhlapyhinä syöminen repeää mahdottomaksi. Kuinka moni onkaan ajatellut, että jouluna saa syödä yölläkin, ja että jouluna saa syödä niin paljon kuin haluaa?  

Ajatukset ja tunteet liittyvät monta kertaa tiedostamattomaan käyttäytymiseen. Emme tule ajatelleeksi tottumuksiamme. Ne ovat opittuja tapoja. Se tarkoittaa sitä, että niistä voidaan myös oppia pois.

Opi vastustamaan sabotoivia ajatuksia

Sitkeydellä, sinnikkyydellä, päättäväisyydellä ja tietoisella harjoittelemisella pystymme oppimaan, kuinka vastustamme painonhallintaa sabotoivia ajatuksia. Painonhallinnassa on tärkeää oppia tunnistamaan sabotoivat ajatukset. Ne ajatukset, jotka saavat meidät lipsumaan dieetistä tai ottamaan toisen lautasellisen ruokaa sen hyvän maun takia – ei sen takia, että tarvitsisimme sitä. Sabotoivia ajatuksia voivat olla esimerkiksi, että ”elämästä pitää nauttia” – ja uskomme heti, että nauttiminen on sama kuin ylensyönti. Tai voimme esimerkiksi sanoa itsellemme, että ”olen ansainnut leivoksen tai suklaalevyn rankan työpäivän jälkeen”. Ehkä uskomme, että puolitettu pulla ei lihota – varsinkaan, jos ystävätär syö samaan aikaan kokonaisen. Tai tunnin kävelylenkin ansiosta saamme syödä kulutetut kalorit moninkertaisesti takaisin.

Kun olemme oppineet tunnistamaan laihtumista ja painonhallintaa sabotoivia ajatuksia, niin seuraavaksi ryhdymme tietoisesti keksimään niihin vastauksia. Kun ajattelemme ansainneemme suklaalevyn, voimme vastata tähän ajatukseen itse keksimällämme vastaväitteellä. Onko suklaalevy todella sen arvoista, mitä siitä seuraa? Tai mitä toivoisimme aamulla herätessämme, että olisimme tehneet edellisen päivän houkutuksen kohdalla? Mitä muuta voisimme ansaita, kuin terveyttämme haittaavia ruokailutottumuksia? Ja jos olemme ansainneet suklaata, niin yksi tai kaksi palaa riittää.

Yksi yleinen ylipainoisten sabotoiva kokemus liittyy siihen, kun vatsalaukkumme on aivan ääriään myöten täynnä. Tähän liittyvä ajatus voi olla, että on ihanaa olla tosi kylläinen. Jos syömme itsemme toistuvasti tähän tilaan, painonhallinta ei onnistu. Kun opimme vastustamaan ajatusta siitä, että on ihanaa olla aivan täynnä, pystymme hallitsemaan painoamme muuttamalla ajatteluamme.

Uuden oppimisella keveyttä elämään

Pitkäaikaisen painonhallinnan onnistumisen kannalta on ratkaisevaa, opimmeko ajattelemaan uudella tavalla. Kun opimme ajattelemaan uudella tavalla, niin hallitsemme mieltämme. Opimme esimerkiksi ajattelemaan, ettei ole normaalia eikä tervettä syödä itseään aivan täyteen. Opimme ajattelemaan, että liian täyteen itsensä syöminen johtaa vääjäämättä lihomiseen. Opimme tekemään tietoisen valinnan lihomisen jatkumisen ja painonhallinnan välillä.

Opittuamme muuttamaan painonhallintaa sabotoivat ajatukset, koemme elämänhallinnan tunnetta ja onnistumisen riemua. Itseluottamuksemme paranee. Pystymme visualisoimaan itsemme siinä kunnossa, missä olemme päästyämme tavoitepainoon. Se on osa mielenhallintaa. Opimme sanomaan, että tämä yksi annos oli riittävä. Tai ollessamme nälkäisiä, emme ahdistu. Osaamme ajatella, että seuraava ateria on jo parin kolmen tunnin päästä. Pystymme rauhoittamaan itsemme; kestämme kyllä pienen hetken nälkää. Pystymme ajattelua muuttamalla tunnistamaan mielihalut oikeasta nälästä. Emmekä lähde ruokkimaan mielihaluja vahvemmiksi antamalla niiden ohjata meitä. Kun vastustamme mielihaluja kerta toisensa jälkeen, ne vähitellen hiipuvat olemattomiin. Jo tämä ajatus auttaa monia mielihalujen kukistamiseksi käytävässä taistelussa. Olemme oppineet hallitsemaan painoamme muuttamalla ajatteluamme.

Kirjoituksessa hyödynnetty teosta Judith Beck: Beckin menetelmä. Treenaa aivosi, hallitse painosi. Basam Books 2016.

Viimeksi muutettu 16 huhti 2018
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU