07 marras 2017

Tunnearkeologina toimiminen on osa henkisyyttä

Kirjoittanut 
Tunnearkeologina toimiminen on osa henkisyyttä https://pixabay.com/fi/klee-neliapila-lucky-apila-1949981/

Tunteissamme on läsnä mennyt ja nykyinen aika, sillä kannamme sisällämme esi-isien, suvun, perheen ja kulttuurimme tapoja ja tarinoita. Kaukaa tulevat tunteet paljastuvat henkisessä harjoittamisessa ja opimme tuntemaan tunteidemme kerrostumia, jossa on mukana nykyhetki, menneisyys, tulevaisuus, esihistoria sekä kollektiivista alitajuntaa.

Yksilölliset ja yhteisölliset tunnekerrostumat. Osa ajassa kerrostuneista tunteista on yksilöllisiä, osa yhteisöllisiä. Yhteisölliset tunnekerrostumat ovat muodostuneet siinä kulttuurissa, mihin olemme sosiaalistuneet. Olemme oppineet liittämään joululauluihin tai hautajaismusiikkiin valtavan repertuaarin erilaisia merkityksiä. Olemme perineet tunne-elementtejä myös kaukaisilta esi-isiltä. Säikähdämme käärmettä, koska sen oppiminen on ollut evoluutiossa järkevää. Esi-isien todellisuus ja kokemukset synnyttävät geneettisen ja psykofyysisen perusrakenteemme. Myös henkisen alkulähteen kaipuu voi juontaa juurensa täältä.

Osa merkityksistä on yksilöllisiä ja liittyy henkilökohtaiseen kehityshistoriaan. Se, miten kuulemme gongikellon meditaatiotunnin alussa, vaihtelee ihmisestä toiseen. Toisaalta tunnemme sen yhteisesti sovitun merkityksen aloituksen ja lopetuksen merkkinä – siirtymän äänenä.

Omat tunnekerrostumat tutuiksi. Kun aikaan liittyvät tunnekerrostumat viriävät, ihmisen sisällä on monta eri tunnetta. Perheen, suvun ja henkisen yhteisön tunnekulttuuri kulkee mukanamme. Joissain yhteisöissä ei ole lupa tuoda esille kaikkia tunteita, joissain siihen kannustetaan. Henkiseen kasvuun kuuluu itsetuntemuksen lisääntyminen. Tärkeä osa itsetuntemusta on tuntea oma kehityshistoriansa kaikessa raadollisuudessaan. Se tarkoittaa tunnekerrostumien ja niiden syntyhetkien tiedostamista. Tiedostaminen mahdollistuu, kun teemme omassa itsessämme paljastavaa salapoliisityötä – kaikista salapoliisityön ja paljastumisen herättämistä tunteista huolimatta. Tunneilmaisu on opittua. Kehityksemme kulussa olemme oppineet, kuinka tunteita on soveliasta ilmaista. Henkiseltä opettajalta opimme, miten tunnekerrostumien ohjausta hyödynnetään henkisellä polulla.

Kulttuurin vaikutus tunne-elämään. Robert C. Solomon on kirjoittanut siitä, kuinka kulttuuri vaikuttaa tunne-elämäämme ja jokainen tunne on kulttuurissa omaksuttu taito. Olosuhteet ja kulttuurin käsitteet ovat ratkaisevampia tunteiden esiin nousemisessa kuin biologia tai neurologia. Myös tunteiden ilmaiseminen ja tulkitseminen on kulttuurin säätelemää, ei niinkään kehollisten reaktioiden. Keholliset reaktiot seuraavat kulttuurista tulkintaa. Esimerkiksi pelkoreaktio seuraa vasta sitten, kun olemme kulttuurisesti opittuna tulkinneet käärmeen uhkaksi. Kulttuurisen elementin lisäksi tunteilla on biologinen ainesosa.

Tunteiden biologinen ainesosa. Matt ja Stearnes ovat kirjoittaneet tunteiden biologisesta ainesosasta. Ympäröivä yhteiskunta vaikuttaa siihen, mitä tunteita ja miten ilmaisemme ja mitä tukahdutamme. Toiset tunteet nähdään arvokkaampina kuin toiset. Surullista, että kulttuurissamme on soveliaampaa olla rationaalinen kuin emotionaalinen. Ajattelu ja tekeminen korostuvat tuntemisen ja olemisen kustannuksella. Voimme tiedostaa tämän ja silti valita toimia toisin. Saamme olla emotionaalisia ja asettua olemisen ja levon tilaan.

Elämänmittainen matkamme on mennä syvälle itseemme ja nähdä kunkin tunteen "alle".  Jokainen tunne on tärkeä viesti meille itseltämme, ja tulisi ottaa vastaan lempeällä rakkaudella. Ahdistukselle, surulle, inholle, pelolle ja kauhulle voi puhua ystävällisesti. Voimme toivottaa ne tervetulleiksi, ja kysyä mitä ne haluavat kertoa meille. Kun emme vastusta niitä, nekään eivät piinaa meitä. Tunne saa tulla ja mennä.

Kirjoitus perustuu Jaana-Mirjam Mustavuoren kirjaan Tunnevirrassa – ymmärrä tunteita. 21 näkökulmaa tunteisiin. Viisas elämä. Basam Books 2017.

Viimeksi muutettu 06 marras 2017
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU