10 huhti 2018

Rakkauden ylläpitäminen pitkässä parisuhteessa vaatii sitoutumista

Kirjoittanut 
Rakkauden ylläpitäminen pitkässä parisuhteessa vaatii sitoutumista https://pixabay.com/fi/pari-yst%C3%A4ville-aviopari-aurinko-677571/

Rakkauden ylläpitäminen pitkässä parisuhteessa on tietoa, tahtomista ja työtä. Se on sitoutumista ja toisen hyvän laittamista oman hyvän edelle. Rakkautta on mahdollista syventää pitkässä parisuhteessa, jos sitoudumme pitkäjänteiseen ja tietoiseen työskentelyyn.

Parisuhteen hoitoon kuuluu mm. suhteen vaaranmerkkien tunnistamista, hyvien hetkien juhlimista ja eroamis- ja kohtaamisrituaalien luomista. Meidän on uskallettava puhua avoimesti vaikeista asioista. Rakkautta pitkään parisuhteeseen lisää sekin, kun kirjoitamme kestävän parisuhteen tarinaa ja tulevaisuuden rakkaustarinaa.

Suhteen vaaranmerkkien tunnistaminen

Jokaiseen parisuhteeseen kuuluu vaaranpaikkoja, jotka johtavat helposti riitoihin, vastakkain asetteluihin ja erilleen ajautumiseen. Yhteys on vaarassa katketa. Jos yhteys katkeaa, emme voi turvautua enää kiintymyssuhdekumppaniimme ja hätäännymme. Siksi on tärkeää pystyä tunnistamaan hyvissä ajoin, milloin tilanne on kärjistymässä.

Jokin hiertää. Turvattomuuden tunne lisääntyy. Tietoisuus suhteen vaaranmerkeistä kehittyy vain siten, että tietoisesti pohdimme ja havaitsemme näitä tilanteita ja vaaroja. Itsetuntemus ja oman traumahistorian ymmärtäminen ovat edellytyksiä sille, että onnistumme suhteen vaaranmerkkien tunnistamisessa. Tunnetaitoja taritaan. Kun tunnistamme vaaranmerkit, pystymme nopeasti viheltämään pelin poikki ennen kuin yhteys katkeaa.

Kun olemme tunnistaneet vaaranmerkin, se on hyvä sanoa ääneen. Kumppanille voi kertoa, miltä tuntuu ja mikä on se pelko, joka uhkaa suhteen turvallisuutta. Voi sanoa esimerkiksi, että nyt minusta tuntuu siltä, ettet rakastakaan minua tai että en ole sinulle lainkaan tärkeä. Se loukkaa ja satuttaa minua, ja mieleni tekisi alkaa nalkuttaa tai sättiä sinua jostain. Tai voimme kertoa, että nyt minusta tuntuu, että aiot hylätä minut ja se tekee minut pelokkaaksi. Se, mitä sanot, voi olla mitä tahansa, mikä liittyy teidän parisuhteeseenne ja sinun historiaasi. Pääasia, että puhut tunteistasi sen sijaan, että syyttäisit toista. Ota vastuu omasta tunteestasi ja pyrit muuttamaan sitä niin, että turvallisuudentunne ja yhteys palautuvat.

Hyvien hetkien juhliminen

Parisuhteen rakkautta ylläpitää, kun juhlimme pieniä ja suuria hyviä hetkiä. Voimme yhdessä kumppanin kanssa keskustella siitä, mitä nämä hetket ovat. Tässä hyvillä hetkillä tarkoitetaan tilanteita, jolloin onnistumme kohtaamaan kumppanimme avoimesti ja vastaamaan toistemme tarpeisiin. Tällaisten asioiden tiedostaminen ja esiin nostaminen keskusteluissa auttaa näkemään, millainen hyvä vaikutus meillä on kumppaniimme ja kumppanilla meihin.

Lisäksi hyvien hetkien juhlimiseen kuuluu tiedostaa niitä tilanteita, joissa on tapahtunut myönteinen käänne. Myönteinen käänne voi olla esimerkiksi edellä kuvattu suhteen vaaranpaikkojen tunnistaminen. Milloin onnistuitte yhdessä lähentymään, palauttamaan yhteyden tai vahvistamaan rakkauttanne? Voimme muistella tätä hetkeä tarkasti, jolloin muisto hyvästä hetkestä vahvistuu.

Eroamis- ja kohtaamisrituaalit

Pitkässä parisuhteessa kannattaa luoda ja ylläpitää rituaaleja, jotka liittyvät arjen eroamisiin ja kohtaamisiin. Toiset suukottelevat ensimmäiseksi aamulla ja viimeiseksi illalla, joillain taas on tapana katsoa aina iltauutiset yhdessä, sylikkäin. Päivittäin kuulumisia kyselemällä voimme osoittaa toisillemme suhteen vahvuutta ja keskinäistä tukea. Jokaisessa pitkässä parisuhteessa olisi hyvä olla yhdessä puhuen luotuja rituaaleja, joilla voimme osoittaa toisillemme, että tyydytämme parisuhteen tunnetarpeet yhteiselämässä. Parisuhteen tunnetarpeita ovat esimerkiksi luottamuksen ja turvallisuuden tarpeet – meidän on hyvä tietää, että kumppani on tukenani, jos elämä tuo eteen vastoinkäymisiä.  Meidän on voitava luottaa rakkauden jatkumiseen ja siihen, että molemmat sitoutuvat suhteeseen. Turvallisuuteen liittyy esimerkiksi se, ettei meidän tarvitse pelätä kumppanin hylkäävän meitä. Me tarvitsemme sitä, että saamme olla tärkeitä ihmisiä kumppanimme elämässä. Näiden olennaisten viestien osoittamiseen on tuhansia rituaaleiksi muokattavissa olevia tapoja, jotka voivat vaihdella parisuhteen eri vaiheissa. Luokaa ja kokeilkaa rohkeasti teille sopivat rituaalit.

Avoimuus suhteessa

Rakkaus säilyy ja syvenee pitkässä parisuhteessa silloin, kun puhumme avoimesti. Avoimuuden edellytyksenä on turvallisuus ja luottamus, mutta erityisesti itsetuntemus. On uskallettava tehdä matkaa omaan itseen ja omaan historiaan. Millaisia traumoja siellä on? Työstämättömät traumat uhkaavat toistua elämässämme. Millaista kaavaa tai mallia noudatin lapsuuden kodissani? Jatkanko saman käytösmallin toistamista parisuhteessa? Mitä pelkoja, uhkia on? Millainen on itseluottamukseni? Kun pystymme tiedostamaan tällaisia asioita, voimme ottaa niistä vastuun.

Tiedostamatta jääneet kiintymyssuhdekysymykset ovat usein tuhoavien riitojen taustalla. Pahimmillaan ne syövyttävät rakkautta ja luottamusta, vaikka olisi mahdollista puhua näistä suoraan ja kiertelemättä. Samalla voidaan välttyä tuhoavilta riidoilta, kun on yhdessä sovittu, miten parisuhteen vaaranpaikkoihin ja kiintymyssuhdearpiin suhtaudutaan arjessa. Toisin sanoen, mitä teemme silloin, kun toinen kokee olonsa uhatuksi? Miten palautamme yhteyden ja turvan tunteen? Mitä todella tarvitsemme silloin, kun koemme, ettemme ole toiselle tärkeitä tai että hän kenties aikoo jättää meidät yksin? Kuinka kumppani voi vastata näihin tarpeisiin? Se voi olla halaus, rakkaudentunnustus, suhteen jatkuvuuden toteaminen ääneen, toisen tärkeyden kertominen tai mitä tahansa, joka rauhoittaa levottoman osapuolen.

Kiintymyssuhdekysymysten käsittely ja suhteen vaaranpaikkojen tunnistaminen ovat pitkiä prosesseja. Ne tarkoittavat mahdollisuutta mielenkiintoiseen, kasvattavaan ja yhteiseen oppimatkaan omaan itseen ja kumppaniin. Tietoisuus kiintymyssuhdekysymyksistä laajenee itsetiedostamisen ja avoimen keskustelun ansiosta vuosi vuodelta, ja rakkaus syvenee.

Rakkaustarinan kertominen

Pitkan parisuhteen rakkautta lisää se, kun kirjoitamme yhdessä kumppanin kanssa Rakkaustarinan. Se on kuvaus siitä, kuinka olemme luoneet rakastavan yhteyden välillemme. Kirjoitamme myös siitä, miten rakastava yhteys ja sen ylläpitäminen jatkuvat. Tarinassa ei vaieta ristiriidoista – ne kun kuuluvat väistämättä jokaiseen parisuhteeseen. Ristiriidat eivät kuitenkaan saa kertomuksen pääroolia. Ne ovat haasteita, jotka kohdataan yhdessä silmästä silmään ja joiden ratkaisu on kuvattu molempia tyydyttävällä tavalla. Erityisesti kuvataan ratkaisuja, joilla ristiriidat hoidetaan yhdessä, samalla puolella ollen. Kertomuksessa kuvataan, kuinka loukkaukset annetaan anteeksi ja menneisyydestä muistellaan enemmän hyviä kuin huonoja hetkiä.

Tulevaisuuden Rakkaustarina kertoo siitä, millaiselta haluaisitte suhteenne näyttävän seuraavan viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Tulevaisuuden rakkaustarinaan on tärkeää kirjoittaa, miten haluaisimme kumppanimme auttavan tulevaisuuden rakkaustarinan toteuttamisessa arjessa. Tällöin puhumme avoimesti siitä, mitä toivomme ja tarvitsemme toiselta. Otamme vastuun tarpeistamme, ja kerromme ne avoimesti kumppanille. Sitoudumme täyttämään kumppanimme rakkauden tarpeita. Parisuhteen rakkautta ja tyydytystä lisää, kun tiedämme omat ja toisen tarpeet ja sen, miten voimme kumppaniamme parhaiten hoitaa ja rakastaa hänelle tärkeillä asioilla.

Kirjoitus perustuu muun muassa Sue Johnsonin teokseen Kunpa sinut tuntisin paremmin. Keskustelemalla tunnekeskeiseen parisuhteeseen. Psykologien Kustannus Oy, Helsinki

Viimeksi muutettu 06 huhti 2018
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU