30 marras 2018

Jos et nuku tarpeeksi, saatat kärsiä nestehukasta

Kirjoittanut 
Jos et nuku tarpeeksi, saatat kärsiä nestehukasta https://pixabay.com/fi/nainen-aamiainen-cup-3399505/

"Nukutko tarpeeksi?" on yleinen kysymys - olet luultavasti kuullut sen lääkäriltäsi, vanhemmiltasi tai puolisoltasi. Mutta monet meistä eivät nuku tarpeeksi, vaikka tiedämmekin että se ei ole hyväksi. Laitamme usein muut puuhat ja velvollisuudet riittävän unen edelle. Mutta jatka lukemista – saatat arvioida prioriteettisi uudelleen!

On ymmärrettävää että yöpuulle painuminen siirtyy hieman liian myöhäiseksi ja herätyskello pärähtää soimaan kesken unien. Mutta tiesitkö, että liian vähä uni aiheuttaa kehossa kuivumista?

Sleep-nimisessä unitutkimukseen keskittyvässä tieteellisessä lehdessä analysoitiin 25 000 aikuista Kiinasta ja Yhdysvalloista. Tutkimuksen perusteella henkilöt, jotka nukkuivat vain kuusi tuntia olivat kahdeksan tuntia nukkuneihin verrattuna 16–59 prosenttia todennäköisemmin kuivuneita ja heidän virtsansa oli vähemmän vesipitoista.

Mistä tämä johtuu? Arvellaan, että kyseessä on antidiureettinen hormoni (ADH) eli vasopressiini. Sitä vapautuu kehoon yön aikana, unikierron myöhemmässä vaiheessa. Se auttaa pitämään kehon nestetasapainon kohdallaan. Se saatta jopa palauttaa vettä kehoon virtsasta, jotta emme kuivu nukkumisen aikana. Teorian mukaan se, että nukumme liian vähän vaikeuttaa vasopressiinin toiminttaa ja niin nestetasomme kärsii.

Tutkijat myös arvelvat, että osa vähän unen negatiivisista vaikutuksista liittyy yksinkertaisesti nestehukkaan. Joten vaikka tärkeää onkin panostaa unen laatuun ja määrään univajeen oireiden hoitamisen sijaan, nyt tiedä että jos joudut viettämään unettoman yön, kannattaa juoda runsaasti vettä.

https://www.mindbodygreen.com/articles/how-sleep-deprivation-disrupts-your-hormones

Viimeksi muutettu 29 marras 2018

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU