Miehen malli on siirtynyt sukupolvelta toiselle, eikä työorientoitunut kulutusyhteiskuntamme edelleenkään arvosta kovin korkealle pehmeää tai tunteitaan näyttävää miestä. Pahimmat luutuneet stereotypiat olemme ehkä voittaneet ja murros on alkamassa. Miehet, olisiko jo aika ymmärtää paremmin tervettä maskuliinisuutta ja nostattaa sisäistä tultasi? Vinkkaamme muutamia yksinkertaisia keinoja, jotka avittavat sinua kohti tervettä hyvinvointia.

Parisuhteessa ollessa saattaa joskus käydä enemmän tai vähemmän mielessä, onko tässä nyt ”se oikea”, vai tuhlaanko kuitenkin vain aikaani ja energiaani johonkin, joka ei kumminkaan tule toimimaan. Nämä pohdinnat voivat olla joko salaisesti alitajunnan syövereissä, tai pinnassa tarkemmin työstettävänä. Joskus sen vain yksinkertaisesti tietää, mutta toisinaan on hyvä esittää kysymyksiä: Onko suhteella tulevaisuutta? Vastaukset voivat olla hyvinkin yksinkertaisia ja suoraan nenäsi alla.

Joukostamme tuskin löytyy montaakaan naista, jolla ei olisi kokemusta painon kanssa jojoilusta. Laihtumishaluisilla ihmisillä on yleensä tarpeeksi tietoa siitä, miten pitäisi syödä, liikkua ja "hallita painoa". Silti paino nousee, eikä asetettuja tavoitteita saavuteta ilman valtavaa ponnistelua ja suoranaista kärsimistä. On ilmiselvää, ettei painonhallinta oli tietämisestä kiinni. Olisiko tietoisesta syömisestä apua?

Onko hurmuriprinssin löytämisestä tullut pääprioriteetti elämässäsi? Olisiko aika muuttaa ajattelutapaasi ja löytää oma, voimakkaampi sisäinen prinsessa? Sillä totuus on, että tämä prinsessa on ainoa, joka voi johdattaa sinut onnelliseen elämään. Olipa kerran yksinäinen ja onneton tyttö nimeltä Cindy, joka odotti, että hänen prinssinsä tulisi ja pelastaisi hänen päivänsä. Tämä ei ole paras mahdollinen tapa aloittaa tarina, vai mitä? Valitettavasti useat naiset edelleen ajattelevat, että onnellinen tarina vaatii hurmuriprinssin pelastuksen.

Seniorivuodet voivat olla otollista henkisen, emotionaalisen ja psykologisen kasvun aikaa. Näinä vuosina pysähdymme usein miettimään elettyä elämäämme. Kysymys kuuluukin: Miksi pysähtyä miettimään elämää, kun on vielä koettavaa jäljellä?

Henkinen ilmapiiri muodostuu lukemattomista tunne- ja merkityssuhteista, jotka kannattelevat ja saavat elämän tuntumaan rikkaalta. Jokaisessa ydinperheessä ja toisaalta valtiossa on omanlainen tunneilmasto, esimerkiksi Suomea pidetään emotionaalisesti viileänä ja pidättyväisenä. Sanotaan myös, että mitä lähemmäksi päiväntasaajaa mennään, sitä lämpimämmiksi ja ilmaisultaan välittömämmiksi ihmiset muuttuvat. Tunneilmastoa kuvaillaan eri tavoin, esimerkiksi rakkaudella tai vihalla, hyvänä tai huonona. Myös henkisissä yhteisöissä vallitsee tunneilmapiiri, joka on hyvä oppia tietoisesti tunnistamaan.

Aviopuoliso on lähdössä kahden päivän työmatkalle. Tunnet ärtymystä ja saatat kiukutella, vaikka tiedät olevasi lapsellinen ja epäreilu. Mutta et voi itsellesi mitään. Jokin huutaa sisimmässäsi: ”Älä jätä!”. Kyseessä on hylkäämisen tunnelukko.

Saatamme ihan huomaamattamme toimia kuin automaattiohjauksella, myös parisuhteessa. Klassinen esimerkki parisuhteen urautuneista toimintamalleista on riitely. Kumpikin lausuu samat loukkaukset ja tekee samat virheet, kerta toisensa jälkeen. Lopuksi ihmettelemme, mitä oikein tapahtui ja miksi päädyimme satuttamaan sekä toista että itseä. Ensimmäiseksi saattaa käydä mielessä, että vika on siinä toisessa, koska hänhän se takertuu aina samoihin juttuihin. Entä jos keinot kierteen katkaisuun ovatkin sinulla itselläsi? Mitä voimme tehdä, jotta vapaudumme kuluttavasta riitelystä?

Säpsähdätkö usein siihen, että työkaverisi herättää sinut pois haavemaailmastasi? Liika unelmointi voi kyllä häiritä työntekoasi, mutta uuden tutkimuksen mukaan unelmointi on älykkyyden ja luovan mielen merkki. Georgia instituutin tekemän tutkimuksen mukaan unelmointi voi tarkoittaa, että olet erittäin luova ja älykäs ihminen. Tutkimuksen tuloksissa todettiin, että niillä ihmisillä, joilla on tehokkaat aivot, saattaa olla liikaa aivokapasiteettiä, jotta he voisivat pysäyttää aivojaan harhailemasta. Näin mieli saattaa useasti lähteä matkustelemaan omille teilleen.

1800-luvulla elänyt Louis Pasteur on sanonut viisaasti, että luonto on paras lääkäri. Tätä vanhaa viisautta osataan kunnioittaa edelleenkin. Tiedämme, että kasvikset sisältävät paljon muutakin kuin antioksidantteja tai vitamiineja. Erityisen hyödyllisiä ovat muun muassa kasvisten sisältämät kemialliset yhdisteet, kasviperäiset biomolekyylit. Ne voivat olla avainasemassa syöpää torjuvassa ruokavaliossa.

Elämme yksilöllisyyttä ja riippumattomuutta korostavaa aikaa. Aikuisten tulisi olla vahvoja, aktiivisia, omillaan pärjääviä, itsenäisiä. Tämä on ristiriidassa parisuhteen tunnetarpeiden kanssa. Ihmiset kiintyvät toisiin ihmisiin ja tarvitsevat toisiaan koko elinikänsä. Parisuhteen riitojen takana on usein tiedostamattomia tunnetarpeita sekä niihin kytkeytyviä pelkoja ja pyrkimystä yltiöyksilöllisyyteen. Näin on myös silloin, kun riidan ilmiasu koskee roskapussin vientiä tai rahan käyttöä.

Emotionaalisen läheisyyden tarve

Aikuiset ihmiset tarvitsevat toisiltaan emotionaalista läheisyyttä. Lisäksi jokainen tarvitsee tunteen siitä, että saa kumppaniltaan emotionaalista läheisyyttä sitä tarvitessaan. Jos tulee paha olo, puoliso lohduttaa. Parhaimmillaan omaa haavoittuvuutta ja sen näyttämistä ei tarvitse pelätä. Mitä pidempään parisuhde jatkuu, sitä tärkeämmäksi tulee aito ja terve läheisyys.

Läheisyyden tarve on voimakas, mikä ilmenee monin tavoin. Yksi ilmenemismuoto on ahdistus, joka syntyy, kun aikuinen tuntee etääntyneensä rakkaastaan.

Vuorovaikutukseen kuuluu monia eri vaiheita ja se on ongelmaherkkä alue. Usein ymmärrämme väärin. Sanojen lisäksi tulkitaan toisen ilmeitä ja eleitä. Se, mitä ei sanota tai tehdä, kertoo paljon. Toimiva vuorovaikutus parisuhteessa ei silti ole mahdotonta, vaan siihen on mahdollista kasvaa.

Vuorovaikutukseen kuuluu monia tekijöitä

Vuorovaikutus on monitahoinen asia. Siihen kuuluu lähettäjä, vastaanottaja, viesti ja viestintäkanava. Viestintä voi mennä pieleen millä tahansa näistä alueista, ja usein meneekin. Se, miten toinen ymmärtää viestin, on harvoin samansisältöinen, kuin mitä viestin lähettäjä on tarkoittanut.  Ymmärtämiseen ja tulkintaan vaikuttavat muun muassa aiemmat kokemukset, kuten traumat tai lapsuuden kokemukset. Alitajuiset uskomukset itsestä, kumppanista, parisuhteesta ja miehen ja naisen asemasta luovat lähtökohtia, joista käsin kumppanin lähettämää viestiä tulkitaan omaan perspektiiviin sopivaksi.

Sivu 1 / 17
Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU