31 touko 2018

Tutustu sisäiseen maailmaasi ja ota vastaan sen tarjoama apu

Kirjoittanut 
Tutustu sisäiseen maailmaasi ja ota vastaan sen tarjoama apu Heidi Sandstrom. - Unsplash

Sisällämme on viisautta, valoa ja myönteistä energiaa. Sisäinen maailmamme on luonteeltaan hyväntahtoinen, se pyrkii auttamaan meitä kaikissa tilanteissa. Sisäiseen maailmaamme kuuluvat myös opitut toimintamallit, joita on mahdollista muuttaa. Muutos alkaa havaitsemisesta ja tiedostamisesta.

On kutkuttavaa ajatella, että sisällämme elää intuitiivista, valoisaa tietoutta. Se on ystävämme. Siihen kannattaa tutustua. Sisäinen maailma on kaikki se, mitä tunnet, koet, ajattelet ja kuka syvimmilläsi olet. Se kantaa mukanaan esimerkiksi muistoja ja opittuja asioita.

Sisäiseen maailmaan kuuluvan psyyken tehtävänä on myös löytää sisältäsi vastineita ulkoisille tapahtumille ja kokemuksille. Kokemukset varastoituvat skripteihin (skripti eli skeema on sisäistetty toiminnan ohjeistus). Ne ovat opittuja malleja, jotka ohjaavat toimintaamme tietynlaisissa tilanteissa. Skriptit aktivoituvat aina, kun näemme tai koemme jotain, mikä muistuttaa meitä menneistä kokemuksista ja oppimistapahtumista. Ne eivät ole luontaisesti tiedostettuja. Joskus skriptit ovat hyödyllisiä ja oikeassa, joskus haitallisia eli vääriin tulkintoihin ohjaavia. Skriptit ohjaavat toimintaamme joka tapauksessa – miksi emme siis tutustuisi niihin?

Miten sisäinen maailma voi olla auttava?

Sisäinen maailma voi olla auttava, kun tietoisesti teemme siitä ystävämme. Meidän tehtävämme on oppia tiedostamaan sisäiseen maailmaamme kuuluvia skriptejä. Voimme tietoisesti järjen avulla valita, milloin uskomme niiden viestiä. On haastavaa, mutta mahdollista, oppia näkemään omia ehdollistumiaan.

Kun emme usko skriptien viestiä automaattisesti, voimme järjen avulla vakuuttua siitä, että nyt on kyseessä toisenlainen tilanne. Toisenlainen tilanne edellyttää uusia, ei vielä opittuja toimintatapoja. Tällä tavoin meille mahdollistuu haitallisista toimintamalleista irtautuminen. Haitalliset toimintamallit voivat liittyä esimerkiksi ihmissuhteisiin – toistamme tiedostamattamme vanhaa kaavaa, vanhaa roolijakoa, tai yritämme alitajuisesti ratkaista käsittelemättä jäänyttä traumaa.

Voimme tiedostaa psyyken automaattista tiedon prosessointia

Psyyke prosessoi tietoa koko ajan ja automaattisesti. Alitajuntamme luonne on myönteinen, auttava. Sen viisaus ilmenee ajatteluna ilman ajattelua. Toisin sanoen, se pyrkii jatkuvasti auttamaan meitä prosessoimalla tietoa, laskemalla, suunnittelemalla, muistamalla ja unohtamalla. Tätä toimintaa on mahdollista oppia tiedostamaan.

Skriptien ja psyyken toiminnan tiedostaminen edellyttää sitä, että opettelemme havaitsemaan. Teemme havaintoja sisäisyydestämme. Opimme pohtimaan omaa käytöstämme erilaisissa tilanteissa. Voimme tietoisesti muistella, mistä vanhasta ja opitusta erilaiset uudet tilanteet meitä muistuttavat. Pystymme tiedostamaan, mitä menneisyyden mallit meille kertovat. Opettelemme havainnoimaan neutraalisti, mitä ympäristössä todella tapahtuu. Se tarkoittaa vapautumista tulkinnoista ja tulkitsemisesta.

Alitajuntakin voi erehtyä

Alitajuntamme toimii oivaltavasti. Silti se on välillä erehtyväinen. Alitajunnan toiminta pohjautuu oppimiskokemuksiin. Siksi on mahdollista oppia pois virheellisistä toimintamalleista. Vanhentuneen mallin ei tarvitse antaa ohjata elämäämme, vaikka vanhan mallin toimintaohjeistus pyrkisi tietoisuuteen hellittämättä.  

Esimerkiksi koulukiusattu voi pelätä lopun ikäänsä joutuvansa uudelleen kiusatuksi. Sosiaalisiin tilanteisiin liittyy pelkoa kiusatuksi joutumisesta, kun kiusaamistilanteissa muodostuneet skriptit aktivoituvat. Ne eivät ole auttavia. Tätä voi oppia tiedostamaan. Kiusaamiseen liittyviin skripteihin ei tarvitse uskoa. Niille voi sanoa pitkäjänteisen sisukkaasti, että ne eivät ole totta – kuin aikuinen puhuisi pienelle lapselle. Niiden sijaan voi tietoisesti valita tehdä rentoutumisharjoituksen, johon keskittyy.

Kiusattu voi hankkia tietoisesti hyviä kokemuksia sosiaalisista tilanteista ja pitää niistä kirjaa. Onnistumiset sosiaalisissa tilanteissa ovat muistoja, joita kannattaa ylläpitää muistelemalla. Ylläpito onnistuu esimerkiksi kirjoittamalla päiväkirjaan, miltä onnistuminen on tuntunut. Kiusattu voi oppia näkemään, että kiusaaminen loppui, kun kiusaajat poistuivat hänen elämästään. Vika olikin kiusaajissa. Keinoja on lukuisia, ja auttava alitajuntamme alkaa kyllä keksiä niitä lisää.

Alitajunta oppii uusia malleja

Alitajunta on jatkuvan kuhinan tilassa. Se erottelee oleellista turhasta, suunnittelee tavoitteidemme mukaista toimintaa, koettaa tasapainottaa keskenään ristiriitaista informaatiota ja pyrkii ohjaamaan meitä toimimaan mahdollisimman viisaasti. Voimme pitkän ja sinnikkään harjoittelun avulla opettaa alitajunnallemme, mikä on nykyisin oleellista ja millaisia tavoitteita meillä on. Voimme meditaation avulla oppia luopumaan ristiriitojen näkemisestä ja rauhoittua sen äärelle, mitä on. Voimme tietoisesti ennakoida erilaisia tilanteita ja harjoitella niitä mielessämme. Samalla alitajuntamme oppii uusia malleja.

Kirjoitus perustuu Tony Dunderfeltin teokseen Valoisaksi, henkisen psykologian opas. Basam Books, Viisas Elämä, 2017.

Viimeksi muutettu 30 touko 2018
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU