10 tammi 2018

Sisäinen konflikti kertoo järjen ja sydämen ristiriidasta - kumpaa seurata?

Kirjoittanut 
Sisäinen konflikti kertoo järjen ja sydämen ristiriidasta - kumpaa seurata? https://pixabay.com/fi/saldo-kivet-meditaatio-zen-1372677/

Mielesi ja sydämesi tuntuvat kahtia jakautuneilta. Haluaisit tehdä jotakin, mutta osa sinusta huutaa "Ei tule kuuloonkaan!". Uskot johonkin, muttet hyväksy toimintaa jota usko opettaa. Tunnet jonkin asian olevan oikein ja samalla myös väärin. Kuinka tällaisessa sisäisessä konfliktissa voi saada selvyyttä mihinkään?  Jos sinusta tuntuu että olet tulossa hulluksi, tai kaikki on yksinkertaisesti liikaa: lopeta. Keskeytä kaikki mitä olet tekemässä, sulje silmäsi ja keskity ainoastaan sisään- ja uloshengitykseen.

Sisäisellä konfliktilla tarkoitetaan ihmisen vastakkaisia uskomuksia, haluja tai tunteita. Psykologian alalla sitä nimitetään "kognitiiviseksi dissonanssiksi". Tämä henkinen taistelu voi ilmaantua missä tahansa elämän vaiheessa, mistä tahansa aiheesta kuten suhteista, työstä, uskonnollisista vakaumuksista, moraalisista näkemyksistä ja sosiaalisista ideologioista. Esimerkki sisäisestä konfliktista olisi henkilö, joka kannattaisi naisen oikeuksia ja vapautta, mutta ei hyväksyisi aborttia. Sisäinen konflikti on usein myös nähtävissä parisuhteissa, joissa ihminen rakastaa kumppaniaan, mutta ei tunne emotionaalisesti olevansa mukana.

Miksi ihmisellä on sisäisiä konflikteja?

"Ihmisen pahin taistelu ilmenee tunteiden ja järjen välillä". - Anonyymi

Kun koemme sisäisiä konflikteja, on kyse siitä että sydämemme ja päämme ovat asiasta eri mieltä. Kuten HeartMath-instituutin kaltaisten paikkojen tutkimukset osoittavat, sydämemme omaavat omaa erityistä intuitiivista älykkyyttään. Kun meidät on kasvatettu yhteiskunnassa jota järki johtaa, hämmennymme heti kun sydämemme osallistuu jokapäiväisiin asioihin. On hyvin helppoa kuunnella järkeä ja muiden opetuksia sekä suunnitella elämää loogisesti. Sydämissämme oleva älykkyys on epälineaarista, hienovaraista ja abstraktia ja tämän kuuntelemiseen ei ole olemassa ohjekirjaa: meidän on opittava virittämään ääni sellaiselle tasolle jota osaamme tulkita, ja tämä hämmentää usein meitä.

Järki on se, joka auttaa rakentamaan elämäämme puitteet ja käytännöllisyyden. Sydämen älykkyys on se joka hengittää elämää tyhjiin rakenteisiin. Ilman sydämen ääntä elämme sieluttomina ja epätyydyttävää elämää, mutta ilman järkeä elämme absoluuttisessa kaaoksessa.

Kuten näemme, näiden kahden välille on saatava tasapaino. Meidän on kuunneltava sekä sydäntämme että järkeämme, mutta liian usein meillä on taipumus kallistua jompaan kumpaan suuntaan, ja tämä aiheuttaa sisäisen konfliktin.

Miksi ja mikä sisäisen konfliktin siis aiheuttaa? Se johtuu pään ja sydämen epätasapainosta. Toinen sanoo yhtä, ja toinen toista. Molemmat huutavat samalla intestiteetillä. Kun toiminta ei vastaa arvoja, tuloksena on epämukavuutta ja häpeää. Koemme ristiriitaisuutta monista syistä. Usein niitä aiheuttaa yhteiskunnalta ja lähisukulaisilta perityt uskomukset ja säännöt. Myös uskonnolliset ismit ja sosiaaliset arvot ja ihanteet luovat sisäisiä konfliktejä. Ja mitä enemmän meillä on henkisiä uskomuksia, ihanteita, odotuksia ja toiveita, sitä todennäköisemmin meille ilmaantuu ristiriitaisuutta.

Sisäisen konfliktin tyypit

Moraalinen konflikti. Moraalinen ristiriita syntyy, kun meillä on eriäviä uskomuksia henkilökohtaisesta etiikasta. Ihminen voi uskoa esimerkiksi vahvasti ihmisoikeuksiin, mutta ei kannata eutanasiaa. Tai henkilö voi arvostaa totuuden puhumista, mutta valehtelee pelastakseen jonkun toisen nahan.

Seksuaalinen konflikti. Seksuaalinen konflikti on usein päällekkäinen muiden sisäisten ristiriitojen kuten uskonnollisten ja moraalisten konfliktien kanssa. Henkilö saattaa olla esimerkiksi uskollinen kristitty, mutta huomaa olevansa homoseksuaali.

Uskonnollinen konflikti. Uskonnolliset ristiriidat ovat melko yleisiä, koska ne pyörivät uskon ympärillä ja uskomukset ovat hyvin mieli-keskeisiä, tehden niistä erityisen hauraita. Esimerkkinä voisi olla ihminen joka rakastaa Jumalaa, mutta kokee vaikeaksi hyväksyä sitä että tämä "rakastava" olento lähettää ihmisiä ikuisuudeksi helvettiin. Tieteellisten tosiasioiden maailmassa uskonnollinen ristiriita voi syntyä ihmisessä joka arvostaa sekä totuutta että uskontoa.

Poliittinen konflikti. Poliittinen ristiriita syntyy kun henkilö itse ei usko johonkin asiaan samalla tavalla, kuin puolue jota hän kannattaa. Hän voi uskoa Amerikkaan, muttei verojen maksamiseen. Henkilö voi yhtyä mielipiteeseen jossakin muussa asiassa, mutta ei ole samaa mieltä terveydenhuollon järjestämisestä.

Rakkauskonflikti. Ristiriita tapahtuu silloin kun rakastamme jotakuta, mutta haluamme tehdä jotain joka satuttaa häntä. Voimme rakastaa lapsiamme, mutta uskomme että kurittamalla saamme heidät oppimaan ja tämä saa meidät tuntemaan syyllisyyttä. Rakastamme kumppaniamme, mutta heidän tapansa saa meidät raivon partaalle joka saa meidät riintaantumaan. Voimme myös rakastaa henkilöä ja haluaisimme pitää heidät "omanamme", mutta ymmärrämme että hänen on parempi antaa mennä.

Itsetuntokonflikti. Omakuva on henkinen idea omasta itsestäsi. "Nimeni on Karen. Olen kärsivällinen, rakastava ja myötätuntoinen. Olen hieman epäjärjestelmällinen taiteilija ja tuen eläinten oikeuksia..." jne. Sisäinen ristiriita itsetunnon kanssa syntyy, kun löydämme itsestämme sellaisia asioita itsestämme, jotka ovat ristiriidassa uskomustemme kanssa. Esimerkiksi ihminen joka uskoo olevansa rehellinen, voi valehdella työnhakulomakkeessaan saadaakseen unelmatyönsä. Joku joku ylpeilee terveellisellä ruokavaliolla, ei halua lopettaa tupakointia. Henkilö joka tunnustautuu empaattiseksi, voi kantaa jatkuvaa kaunaa toiselle ihmiselle.

Ihmisten välinen konflikti. Ihmissuhdekonfliktit ovat yleensä päällekkäisiä itsetunto- ja rakkauskonfliktien kanssa. Tällainen ristiriita esiintyy sosiaalisissa tilanteissa kun haluat olla tietynlainen, mutta et käyttäydy sen mukaan. Esimerkiksi Salla vihaa urheilusta puhumista, mutta feikkaa kiinnostustaan työkavereidensa takia. Tai joku joutuu ystävänsä loukkaamaksi, mutta ei sano mitään vaikka haluaisi.

Eksistentiaalinen konflikti. Tällainen olemassaolon ristiriita tuo mukanaan epämukavuuden ja hämmentyneisyyden tunteita elämästä, varsinkin kun kaksi vastakkaista vakaumusta tai halua nostavat päätään samanaikaisesti. Esimerkiksi joku voi vihata ja rakastaa elämää yhtä aikaa. Tai joku haluaa elää elämänsä täysillä, mutta ei silti halua tehdä muutoksia tai joutua pois mukavuusalueeltaan.

Huomaathan, että kaikki sisäiset konfliktit ovat usein ainakin osittain päällekkäisiä.

Miten löytää mielenrauha?

Kaikki kärsimyksemme johtuu yksinkertaisesti siitä, että uskomme ajatuksiimme sen sijaan että näkisimme mitä ajatukset todella ovat: sähkövirtaa aivoissa. Hallitsemmeko ajatuksiamme? Emme. Muutenhan valitsisimme aina ajatella vain onnellisia ja harmonisia ajatuksia. Emme edes tiedä millainen seuraava ajatuksemme on, koska kaikki niistä syntyvät spontaanisti ja kuuluvat mieleen. Jos emme hallitse ajatuksiamme, niin kuinka ne voivat kertoa meistä mitään, ellemme anna niille merkitystä?

Jos pystyt todella ymmärtämään, mitä olen juuri kirjoittanut, huomaat että sisäiset konfliktisi tulevat häviämään hyvinkin nopeasti. Istu alas niin pitkäksi aikaa kuin tarve ja yritä päästä jyvälle siitä mistä ajatuksesi tulevat. Hallitsetko sinä niitä? Vai... hallitsevatko ne sinua?

Tämän lisäksi, on muutamia muitakin vinkkejä joista toivon sinun saavan mielenrauhaa ja selkeyttä elämääsi:

Erota intuition ja pelon ääni. Sydämen intuition ääni on hyvin selkeä, voimakas ja tuntematon. Pelottava ääni taas on epämääräinen ja emotionaalisesti varautunut. Opi erottamaan nämä kaksi ääntä, sillä ne sekoitetaan liian usein keskenään, mikä aiheuttaa hämmennyksiä.

Mikä olisi pitkällä matkalla fiksuin valinta? Kun sydämemme hallitsee, meillä on tapana tehdä hätiköityjä ja huonosti harkittuja päätöksiä. Järki osaa ennakoida, ja ennakointi on viisautta. Kun sinulla on tällä hetkellä vain rajoitettu määrä viisautta tulevaisuudesta, mieti mikä olisi fiksuin päätös pitkällä aikavälillä.

Punnitse plussat ja miinukset. Jos yrität löytää selkeyttä, jaa sivu kahtia ja luettele päätöksesi plussat ja miinukset eri puolille ja katso kummasta puolesta saat pidemmän.

Mikä on numero yksi prioriteettisi? Sisäinen konflikti ilmestyy usein silloin kun meillä ei ole selkeää tavoitetta. Mikä elämässäsi on tärkeintä, mihin pyrit ja mitä arvostat eniten?

Mitkä väärät uskomukset ruokkivat hämmennystäsi? Mitkä väärät, harhaanjohtavat ja rajoittavat uskomukset aiheuttavat ristiriidan sisälläsi? Kirjoita ongelmasi sivulle ja sen viereen "miksi?". Voisit esimerkiksi haluta olla työelämässä, mutta kaipaat kotiin lasten kanssa. Kun kysyt itseltäsi "miksi", saatat huomata että lasten kanssa kotiin jääminen on mielestäsi merkki epäonnistumisesta, ja tämän uskomuksen olet ottanut yhteiskunnalta.

Ole absoluuttisen rehellinen itsellesi: mitä pelkäät? Sisäisen konfliktin taustalla on aina pelko. Mikä antaa kipinän sinun ristiriidoillesi? Joskus taustalla olevan pelon löytäminen auttaa sinua saamaan enemmän selkeyttä ja suuntaa.

Mikä on pienempi paha? Jos sinun täytyy valita - sinua osoitetaan aseella - kumman valitsisit?

Mieti tulevaisuutta. Mitä tulet katumaan kuolinvuoteellasi kun katsot elämääsi taaksepäin?

Mikä vastustaa "virtausta"? Helppo tapa tutkia sitä mitä "ei ole tarkoitus olla", on miettiä mikä aiheuttaa eniten vastarintaa elämässäsi. Elämän täytyisi kulkea eteenpäin vaivattomasti. Ajatuksemme ja toiveemme pysäyttävät virtauksen, joten selvitä mikä ajatus hiertää elämääsi. Pidätkö kiinni laivasta, joka purjehti pois jo kauan sitten?

Mikä on rakastavampi lähestymistapa? Kunnioitatko sitä mitä olet, vai sitä mitä ajattelet että sinun "pitäisi" olla? Mikä lähestymistapa on yhdenmukainen totuuden ja rakkauden kannalta?

Onko taustalla joku suurempi ongelma? Joskus sisäiset konfliktit peittävät syvemmät ongelmat jotka tarvitsisivat selvittämistä kuten negatiivinen oma-kuva tai ratkaisemattomat lapsuuden traumat.

Rentouta mielesi. Tämä on loistava tapa kehittää uusia näkökulmia asioihin. Kokeile meditaatiota, kuuntele rauhoittavaa musiikkia tai harjoita mindfullnesia. Usein parhaat vastaukset tulevat kun emme etsimällä etsi niitä.

Lopeta pähkäily. Tarvitsetko vastauksen juuri nyt? Joskus on parempi antaa elämän kulkea omia polkujaan kuin väkisin yrittää tallata se.

Toivon hartaasti, että nämä vinkit auttavat sinua löytämään mielenrauhan elämääsi. Muista että on täysin normaalia kokea ristiriitoja - sinussa ei ole mitään vikaa. Sisäisten konfliktien osalta ihmiset taipuvat usein kuuntelemaan vain jompaa kumpaa ääntä, mutta meidän on kuunneltava sekä sydäntä että järkeä, jotta voimme luoda elämäämme sisäisen harmonian.

Lähde:
Mateo Sol
https://lonerwolf.com/internal-conflict-types/

Viimeksi muutettu 10 tammi 2018
Ja

Nuori ja innokas harjoittelija, joka etsii innolla uusia, mielenkiintoisia juttuja. Pätee varsinkin käännösjutuissa.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU