19 joulu 2018

Rakkaudesta haastavaan lajiin

 
Rakkaudesta haastavaan lajiin https://pixabay.com/fi/mies-nainen-pari-rakkaus-1783707/

Rakkaus on voima, rakkaus on viisaus ja rakkaus on valtava kirjo erilaisissa sävyissä ilmentyviä tunteita. Tuon huikean sävykirjon äärellä saattaa olla äärimmäisen vaikeaa erottaa toisistaan rakkauden ”ydin” ja sen erilaiset persoonatason ilmentymismuodot. Kuinka moni meistä edes aina tunnistaa, mikä oma juttu kumpuaa todellisesta, aidosta rakkaudesta ja mikä jostain ihan muusta, kuten vaikkapa omista epävarmuuksista? Sanat tai toiminta voivat nousta vaikkapa peloista ollen paketoituina valheellisesti rakkaudelta näyttäviin kääreisiin. Itsekään emme tuota aina tajua, saati sitten paketin vastaanottaja.

Rakkaus on voimana sama pysyvä, stabiili, katoamaton ja varma. Rakastaessaan ihminen tuo rakkauden toteumaan oman vivahteensa. Voima virtaa yksilöllisen suodattimen läpi. Rakkauden ilmentymistä vinouttavat omat kokemukset, jotka voivat heijastua toimintaan, sanoihin tai valintoihin. Heijastuma voi tulla vaikkapa helpommin tunnistettavan mustasukkaisuuden tai vaikeammin tunnistettavan toisen puolesta tekemisen muodossa. Mustasukkaisuus on ilmentymä menettämisen pelosta ja toisen puolesta tekeminen heijastelee hallinnan tarvetta, menettämisen pelkoa. Näiden edellä mainittujen kahden esimerkin lisäksi meistä jokainen pystynee listaamaan ihan pari muutakin heijastumaa.

Miten sinä ilmennät rakkautta arjessasi? Miten kokemuksesi sävyttävät rakkauden tunnettasi? Entä rakkauden tekojasi? Entä onko jokin teko päässyt - itseltäsikin salaa - pukeutumaan rakkauden valeasuun, ollen todelliselta olemukseltaan jotain aivan muuta?  ”Sinun rakkautesi on omistavaa.” ”Sinun rakkautesi on myötäelävää.” ”Sinun rakkautesi on hoivaavaa.” Useimmat meistä ovat varmaankin kuulleet jonkinlaisia määritelmiä tarjoilemallemme rakkaudelle. Niin tärkeää kuin palaute onkin, lienee olennaista muistaa sen olevan yhden ihmisen sen hetkinen kokemus suhteestamme, juuri näiden kahden ihmisen tavasta toimia yhdessä. Olisiko mahdollista, että koettaisit itse tunnistaa millaista sinun rakkautesi on? Mitä sävyjä löytyy sinun rakkaudestasi? Millaisin eri tavoin sitä tunnet rakkautta, entä miten käsittelet rakkauden tunnetta? Miten osoitat rakkauttasi ja miten otat rakkautta vastaan? Entä miltä tuntuu se puhdas rakkauden voima, joka on riisuttu kaikista odotuksista ja tarpeista, joka vain on ja elää?

Rakkaus ei edellytä toimintaa tai vuorovaikutusta ollakseen olemassa. Luulin vielä joskus, että rakkaus tarvitsee aina puitteet, elinympäristön, kosketuksia, katseita, tekoja, sanoja, sääntöjä tai sopimuksia. Rakkaus elää hyvin ilman noitakin, sen olen nyttemmin oppinut.  Ne ovat kaikki toki ihmissuhteissa tarpeellisia, mutta itse rakkauden voima ei tarvitse niitä ollakseen olemassa. Liekö puhtaampaa tunnetta kuin se, kun rakastaa, on hetkessä ja vain rakastaa. Odottamatta mitään. Pyytämättä mitään. Vaatimatta mitään – itseltä tai toiselta? Oi, sitä hetkeä, kun pystyy siihen, että antaa rakkauden olla, tuntua, vaikuttaa ja elää. Huh, täräyttävää!

Rakkaus on voima. Teot voivat lähteä liikkeelle suoraan tuosta voimasta. Sanat voivat kummuta suoraan rakkauden energiasta. Sen aitouden erottaa sisimmässään jokainen. Silloin kosketukset, katseet, teot, säännöt ja sopimukset saavatkin aivan toisenlaisen juurevuuden. Rakkaus on rehellinen, rohkea, vahva, pyyteetön ja lempeä. Rakkaus on myötätuntoinen, rakentava ja salliva. Rakkaus mahdollistaa. Rakkaus on aina läsnä. Rakkaus elää teoissa ja ilmaisussa.

Me voimme joka hetki valita toimia rakkaudesta käsin. Rakkauden valintojen tekeminen ja rakkaudesta käsin toimiminen ei ole helppo laji, niin rohkenen omasta kokemuksestani käsin väittää. Mustan vyön rakastaja olisi kyllä hienoa olla. Monenkirjavia vyökokeita on meille kaikille varmasti tullut vastaan ja joistain on saatettu päästä jopa läpi. Ensi kerran, kun tunnistamme järjestäneemme itsemme vyökoetilanteeseen, koettakaamme pysyä rauhallisina. Jokainen hetki koetaan vain kerran. Aiempi mestari voi sujuvasti töyssähtää polvilleen ja noviisi yllättää jopa itsensä mestaroimassa rakkauden matolla. Samalla matolla tässä kuitenkin aina ollaan ja rakkauden äärellä kussakin hetkessä olemme ensikertalaisia aivan jokainen. Koettakaamme toimia rakkauden tilasta käsin, joka hetki aina uudelleen.

Rakkaudesta lajiin ja aina vain treenaillen, Anni

Anna-Riina "Anni" Zitting

Viimeksi muutettu 19 joulu 2018

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU