20 kesä 2018

Miten toimia heräämiskriisiä läpikäydessä? JoutSEN Finland tarjoaa vertaistukea ja apua

Kirjoittanut 
Miten toimia heräämiskriisiä läpikäydessä? JoutSEN Finland tarjoaa vertaistukea ja apua https://pixabay.com/fi/tytt%C3%B6-nainen-tunteet-lausekkeet-1149933/

Henkinen herääminen voi aiheuttaa rajun kriisin. Siihen liittyviä piirteitä ei usein osata tulkita oikein, vaan ne tulkitaan esimerkiksi mielisairauden oireiksi, mikä voi entisestään syventää kriisiä. Suomeen on nyt perustettu JoutSEN-yhteisö tällaisia kriisejä läpikäyviä tukemaan ja tietoa lisäämään. Artikkeli on osa Heräämiskriisit-juttusarjaa.

Liisa Ekosaari on yksi JoutSEN Finlandin tiimin jäsenistä. Hän kertoo, että henkinen herääminen voi saada monenlaisia muotoja. “Toisten henkinen herääminen vaikuttaa vähittäiseltä ja lempeämmältä, vuosikymmeniäkin kestävältä prosessilta, kun taas toiset ajautuvat äkkinäiseen kriisiin – joskus jopa aivan spontaanisti, mutta usein jonkin hankalan elämäntilanteen, stressin tai vaikkapa intensiivisen henkisen harjoittamisen seurauksena”, Ekosaari kuvailee. Tätä prosessia voidaan kutsua heräämiskriisiksi.

Henkinen herääminen ei siis väistämättä johda kriisiin, mutta usein se ravistelee maailmankuvaa rajusti. Se taas voi horjuttaa perusturvallisuuden tunnetta, Ekosaari kertoo.

Kriisiä voivat ruokkia myös muutokset sosiaalisissa suhteissa. Suhteet läheisiin ja esimerkiksi työtovereihin voivat olla koetuksella, kun maailmankuva järisee. Havahtumisen myötä voi myös kokea voimakasta tarvetta jakaa kokemaansa ja havaintojaan muille. “Maailmankuva ja arvot voivat muuttua täysin, mikä saattaa vaikeuttaa sopeutumista vallalla oleviin yhteiskunnallisiin käsityksiin ja normeihin.”

Jokaisen kokemus heräämisestä on erilainen, ja siihen vaikuttaa henkilön aiempi tausta. Seuraavat piirteet saattavat liittyä kokemukseen:

 • Tajunnan tilojen muuntuminen: ajan- ja paikan tuntee menetys.
 • Aistitoimintojen muutokset tai herkistyminen.
 • Voimakkaat intuitiot, suuret oivallukset, visiot, energiakenttien aistiminen, telepatia.
 • Kuoleman ja uudestisyntymän teemojen läsnäolo.
 • Synkronistiset tapahtumat: sen kokeminen, miten kaikki liittyy kaikkeen ja miten luomme omaa todellisuuttamme.
 • Unielämän ja alitajunnan aktivoituminen; niiden myötä esimerkiksi pelkojen tai traumojen nouseminen pintaan käsiteltäviksi.
 • Fyysiset oireet, kuten unettomuus, ylivireisyys tai mielealan muutokset.

“Kaiken kaikkiaan kokemusten vyyhti voi olla valtava ja siten tuntua täysin hallitsemattomalta”, Ekosaari summaa.

Henkistä kriisiä läpikäyvät jäävät usein ilman tukea

Ekosaari kertoo, että länsimainen lääketiede ei tarjoa apua henkiseen heräämiseen liittyviin oireisiin. Sitä ei käsitellä koulutuksessa, sen tunnistamiseen ei ole välineitä eikä terminologiaa. Niinpä ne diagnosoidaan usein oirekuvausten perusteella mielisairauksiksi tai mielen häiriöiksi. Niin hoitokaan ei yleensä ole parasta mahdollista, ja “henkinen hätätila” jää useimmiten käsittelemättä.

Samalla se vaikuttaa siihen, miten kriisiä läpikäyvä henkilö kokee tilanteen. “Ehkä hankalimmaksi tilanteen tekee se, että kun kokijalle ei anneta mitään muuta, vaihtoehtoista selitysmallia kokemuksilleen, hän helposti itsekin leimautuu käsitykseen, tai ainakin epäilyyn oman mielenterveytensä vakavasta pettämisestä ja elinikäisestä ‘sairaudesta’.”

Ekosaari kuitenkin muistuttaa, että lääkehoito tai prosessin hillitseminen voi joskus olla paikallaan. Niin voi olla esimerkiksi silloin, kun oireisiin kuuluu ahdistus, pelkotilat tai unettomuus, johon luontaishoidot eivät tepsi.

Kansainvälisesti henkistä heräämistä läpikäyviä tukee International Spiritual Emergence Network (ISEN) -verkosto, joka koostuu eri maiden omista jäsenistä. Vuonna 2017 perustettu JoutSEN Finland on tämän verkoston jäsen. Kyseessä on toistaiseksi pieni yhteisö, jota motivoi tarve levittää henkiseen heräämiseen ja sen erilaisiin piirteisiin liittyvää tietoutta Suomessa, suomeksi.

“Koimme tärkeäksi tuoda tätä tarpeellista toimintaa ja tietoa myös Suomeen: kääntää ja levittää materiaalia suomenkielisenä ja tarjota foorumi henkisen kriisin läpikäyneille omien kokemusten, pohdintojen ja vertaistuen jakamiseen”, Ekosaari kuvailee.

Toimi näin, jos käyt läpi henkistä kriisiä

Jos käyt läpi niin sanottua heräämiskriisiä, on tärkeää muistaa, että tilanne on ohimenevä, Ekosaari sanoo. “Tiedä, ettei maailma lopu tähän, ”tunnelin päässä on valoa”, sinä saat tukea ja selviydyt tästä läpi entistä ehompana! Käyt läpi rankkaa muutosprosessia, mutta se helpottaa ennen pitkää. Et ole yksin. Pysy siis mahdollisimman rauhallisena ja luottavaisella mielellä.”

Itsestään huolehtiminen on Ekosaaren mukaan myös tärkeää. Kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan levätä ja välttää stressiä – ja muistaa syödä, mahdollisimman hyvää ja puhdasta ruokaa puhtaan veden kera. Hän suosittelee myös henkisten harjoitusten tai meditoinnin intensiteetin vähentämistä tai ehkä tauonkin pitämistä. Ne voivat nimittäin kiihdyttää rajua kokemusta. Luonnossa oleminen ja maadoittuminen voivat sitä vastoin auttaa, samoin kokemusten purkaminen itseilmaisun kautta, esimerkiksi maalaten, tanssien tai kirjoittaen. Jos mahdollista, kannattaa myös kertoa kokemuksista läheisille.

Jos tilanne kuitenkin tuntuu kovin vaikealta eikä helpota, tai prosessi on pelottava, Ekosaari suosittelee hakemaan apua hyvältä psykoterapeutilta tai terveyskeskuksesta. “Tärkeintä kaikessa on, että kuuntelet itseäsi ja teet niin kuin parhaimmalta tuntuu, kukaan muu ei voi sanella, mikä sinulle on parhaaksi”, hän sanoo. Jos olo tuntuu eksyneeltä, kannattaa yrittää luottaa prosessiin, ja siihen, että se vie lopulta kuitenkin oikeaan suuntaan. “Luota itseesi ja läheisiisi ja siihen että selviät!”

JoutSEN Finland tarjoaa vertaistukea ja apua

Jos kaipaat luettavaa ja harkitset tuen etsimistä, JoutSEN Finlandin nettisivuilla on kriisiopas. Se tarjoaa tukea, käytännön vinkkejä ja siihen on liitetty myös hyödyllisiä yhteystietoja.

Yhteisöön voi myös ottaa yhteyttä sivuston kautta, mikäli tilanne ei ole akuutti. “Tällä hetkellä toteutamme toimintaamme pääosin muutaman vapaaehtoisen voimalla, joten joku meistä on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja voimme miettiä yhdessä, mikä olisi parasta mahdollista tukea juuri sinulle ja voimmeko jotenkin olla apunasi”, Ekosaari kertoo.

Facebookissa toimii yhteisön suljettu vertaistuki- ja keskusteluryhmä. Ryhmän löytää nimellä SEN (Spiritual Emergence Network) Finland. Helsingissä toimiva keskusteluryhmä on jo täynnä, mutta yhteisön tarkoituksena on luoda uusia vertaistukiryhmiä eri kaupunkeihin.

Mikäli koet, että haluat osallistua toimintaan tai järjestää sitä, JoutSEN Finlandiin kannattaa ottaa yhteyttä nettisivujen kautta.

Viimeksi muutettu 20 kesä 2018

2 kommenttia

 • Kommentoi linkkiä 06 heinä 2018 lähettänyt Markku Vinnari

  Moikka
  Herääminen on aina avain omaan itseen. Monesti kokemus on oman itsensä kyseenalaistamista. "olenko tulossa hulluksi" oli minunkin ensimmäinen kysymys tutulle selvätietäjälle. Vastaus oli " päinvastoin" ja makeat naurut päälle. Niillä mentiin ja nyt itsekin selvätietäjänä pystyn tukemaan heräämisen kiekuroita pohtivia .

 • Kommentoi linkkiä 23 kesä 2018 lähettänyt Hannat156

  Moi,
  Tosi mielenkiintoinen artikkeli ja ensimmäistä kertaa kuulen tästä aiheesta puhuttavan jossain muualla kuin Internetin keskustelupalstoills. Kiitos.
  Itse olen heräämiskriisin käynyt läpi oikeastaan parikin kertaa, ensin kaverin kuollessa nuorena ja toisen kerran silloin, kun oma terveys alkoi kiinnostaa isommalla tavalla ja aloin kyseenalaistaa virallista totuutta.
  Jos haluatte juttusarjaan kokemuksia, jaan niitä mielelläni. :)

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU