06 syys 2018

Mitä ovat mystiset kokemukset

Kirjoittanut 
Mitä ovat mystiset kokemukset https://pixabay.com/fi/fantasia-joki-patsas-lyhty-valo-3000308/

Hengellisessä mielessä mystisyys tarkoittaa Jumalan kohtaamista ja Jumalaan sulautumista. Meditaatiossa saavuttamamme tietoisuudentila voi olla ensiaskel kohti mystisiä kokemuksia. Historiasta tunnetaan useita tarinoita mystisistä kokemuksista, kuten pyhän Birgitan ja Jeesuksen Teresan kokemuksen. Elina Grönlundin kirjassa Seitsemän asuntoa ja kolme paimenta esitellään lukuisia muita esimerkkejä.

Monet mystisistä kokemuksista kertovat ihmiset ovat sanoneet, että mystisyyden kokemisen määrittely on vaikeaa. Tämä johtuu siitä, ettei eri kielissä ole mystisyyden määrittelyyn sopivia käsitteitä.  Arkikielessä mystisyys viittaa selittämättömyyteen. Hengellisessä viitekehyksessä mystisyys tarkoittaa sellaista kokemusta, joka auttaa ihmistä kohtaamaan Jumalan ja sulautumaan Jumalaan.

Seppo A. Teinonen on määritellyt mystiikan tarkoittamaan uskonnon muotoa, jossa on kysymys välittömästä Jumala-yhteydestä. Mystikko on Jumalan kokemustasolla tapahtuvaan kohtaamiseen pystyvä henkilö. Mystiikka ei rajaudu vain kristinuskoon, vaan sitä esiintyy kaikissa uskonnoissa.

Esimerkkejä mystisistä kokemuksista

Eräs maailman tunnetuimmista mystikoista on keskiajalla elänyt pyhä Birgitta. Hän näki lukuisia mystisiä näkyjä ja koki lukemattomia mystisiä hetkiä. Pyhä Birgitta kirjasi mystiset kokemuksensa muistiin. Kokemukset saattoivat tapahtua ekstaasissa tai hurmostilassa. Hän kävi vuoropuhelua Jeesuksen, Marian ja joidenkin pyhimysten kanssa. Jo lapsena hän sai elää muutamia uskonnollisia kokemuksia ja nähdä näkyjä. Pyhän Birgitan näkyjä pidetään profeetallisina ennustuksina.

Toinen esimerkki mystisiä kokemuksia kokeneesta henkilöstä on 1500-luvulla elänyt Jeesuksen Teresa. Teresa on kokenut Jumalan läsnäolon vahvasti, nähnyt Jeesuksen Kristuksen ilmestyvän näyissä, ja saavuttanut ekstaasin tilan yhteydessä Jumalaan. Kristus on ilmestynyt hänelle kesken rukoushetken. Kristuksen läsnäolo tuntui voimakkaana kokemuksena. Pyhä Teresa sai elää syvästi mystisen kokemuksen, jossa enkeli lävisti hänen sydämensä tulisella keihäällä.

Meditaatio ja mystiset kokemukset

Myös meditaatio voi olla monelle tapa päästä arkitodellisuuden taakse. Meditaatiossa tietoisuus muuttuu ja mielentila on erilainen kuin esimerkiksi autoa ajaessa. Psyykkinen elämä avautuu uudella tavalla. Jeesuksen Teresa on kutsunut syvemmän tiedostamisen tasoja ”sisäisiksi aisteiksi”, jotka antavat erilaisia aistimuksia kuin ulkoista maailmaa silmin nähtäessä ja korvin kuultaessa.

Toiset mystikot käyttävät meditaation tilasta ilmaisuja nautiskeleminen ja maisteleminen. Nautiskeleminen ja maisteleminen tapahtuvat toisella tasolla. Meditaatio on yhteydessä mystisiin kokemuksiin sillä tavalla, että meditaatiota harjoittaessamme tunnistamme tietoisuuden monikerroksisuuden. Ymmärrämme, että on mahdollista kokea jotain avarampaa ja syvällisempää. Se voi olla mystistä kokemusta enteilevää esitietoisuutta.

Artikkeli perustuu seuraavaan teokseen: Elina Grönlund 2018. Seitsemän asuntoa ja kolme paimenta. Kertomuksia mystisistä kokemuksista. Basam Books.

Viimeksi muutettu 23 loka 2018
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU