23 loka 2018

Mitä on eksistentiaalinen masennus, ketkä ovat sille alttiita ja miten siitä voi selvitä?

Kirjoittanut 
Mitä on eksistentiaalinen masennus, ketkä ovat sille alttiita ja miten siitä voi selvitä? Annie Spratt - Unsplash

Eksistentiaalinen masennus liittyy siihen, että olemme menettäneet yhteytemme sieluumme ja tunnemme siitä aiheutuvan tuskan. Se on kuitenkin myös ensimmäinen askel kohti sieluyhteyden elvyttämistä. Miten "sielun pimeästä yöstä" voi selvitä, ja ketkä siitä useimmiten kärsivät?

"Huomasin äskettäin että olen hyvin herkkä ja empaattinen ihminen, ja vaikka tämä auttoi minua ymmärtämään paremmin kuka olen, se ei poista tyhjyyttä sisältäni. Olen kamppaillut masennuksen kanssa 13-vuotiaasta lähtien ja olen yrittänyt useaan otteeseen itsemurhaa. Minusta tuntuu, että pilaan siskoni ja vanhempieni elämän, sillä he joutuvat jatkuvasti olemaan huolissaan minusta. Vihaan sitä. Niin paljon kuin yritänkin olla onnellinen, olen silti eksyksissä, tunnoton ja täysin yksin. Olen kokeillut lääkitystä, mutta se tuntuu vain pahentavan tunnetta sisälläni. Mitä voin tehdä jotta olisin taas 'normaali', vai onko sellaista edes olemassa?" kysyi englantilainen Cassie.

Lonerwolf-sivuston ylläpitäjät saavat hyvinkin usein kysymyksiä jotka liittyvät masennukseen, ja artikkeli on käännetty sivuston ylläpitäjän kirjoittamasta tekstistä.

Masennukseen on monia syitä. Jos kamppailet tällä hetkellä masennuksen kanssa, sen on voinut synnyttää joku (tai jotkut) seuraavista syistä:

 • Elämäntilanteeseen liittyvä: esimerkiksi läheisen kuolema, tragedia, työpaikan menetys tmv.
 • Biologinen: geenien vaikutus
 • Kausiluontoinen: esimerkiksi vaihtuvista vuodenajoista johtuva masennus
 • Intrapersoonallinen: luuloista tai perspektiiveistä johtuva itseinho tai matala arvostus itseään kohtaan
 • Eksistentiaalinen: merkityksen tai sielun yhteyden puute

Tässä artikkelissa käsitellään vain eksistentiaalista masennusta, joka on immuuni perinteisille hoitokeinoille kuten psykoterapialle tai lääkitykselle. Tästä syystä eksistentiaalinen masennus on usein vaikein, hämmentävin ja pitkäaikaisin masennustyyppi. Se voidaan kuitenkin parantaa.

Mikä on eksistentiaalinen masennus?

Pähkinänkuoressa eksistentiaalinen masennus on henkinen kriisi. Se on luonteeltaan lamaannuttava, läpitunkeva ja erittäin henkilökohtainen. Kliinisesti tämä masennustyyppi luokitellaan yleensä "harmaalle alueelle", sillä se ei johdu mistään tietystä syystä, vaikka sen voikin laukaista jokin ulkoinen tekijä.

Eksistentiaalisen masennuksen merkkejä ovat:

 • Jatkuvat ajatukset elämän tarkoituksesta ja luonteesta
 • Voimakas tarve pystyä vastaamaan näennäisesti vastattaviin kysymyksiin kuten "mikä on olemassaolon tarkoitus?", "mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?" ja niin edelleen.
 • Tyytymättömyys yhteiskunnan tilaan
 • Yhteyden muodostamisen vaikeus (jonka johdosta vain pari tai ei yhtään ystävää)
 • Krooninen tai loputon yksinäisyys
 • Tunnet olosi sisältä "kuolleeksi", "tunnottomaksi" tai "tyhjäksi"
 • Mielenkiinnon menettäminen sosiaalisiin kontakteihin, koska ne tuntuvat pinnallisilta
 • Melankoliset mielialat
 • Ahdistus
 • Kiinnostuksen menettäminen tavallisiin asioihin
 • Innostuksen ja motivaation puute
 • Energian puute
 • Usko siihen että useimmat asiat ovat "turhia" tai "merkityksettömiä"
 • Itsemurhan ajattelu tai yritys

Jos kärsit eksistentiaalisesta masennuksesta, sinut on luultavasti viety jo psykoterapiaan. Se ei luultavasti kuitenkaan toiminut. Söit miten paljon lääkkeitä tai kävit miten monta kertaa tahansa terapiassa, se ei poista tunnetta sisältäsi. Luultavasti tunnet itsesi entistä enemmän toivottomammaksi ja yksinäisemmäksi kuin ennen.

Syy ei tietenkään ole sinussa, vaan psykoterapiassa ja sen sokeassa hoitotavassa. Kaikkia masennuksen muotoja ei pitäisi hoitaa samalla tavalla.

Mikä aiheuttaa eksistentiaalisen masennuksen?

Jos eksistentiaalinen masennus ei ole kuten tavallinen masennus, mistä se johtuu? Kuten aikaisemmin mainitsin, eksistentiaalisen masennuksen määritelmä on hyvin epätarkka, se on vain "mistään johtumaton" psyykkinen sairaus (se ei ole ulkoista, biologista, kausittaista, hormonaalista tai intrapersoonallista). Tämä on kuitenkin äärimmäisen pinnallinen määritelmä joka perustuu psykoterapeuttien rajoitettuun näkemykseen.

Kuten joku, joka on aiemmin kamppaillut tämän masennuksen kanssa ja neuvonut muita pääsemään siitä yli, voin luottavaisin mielin sanoa että eksistentiaalinen masennus on yhtä kuin sielun kriisi. Sitä voi kutsua "sielun pimeäksi yöksi".

Jos et tiedä mikä tämä sielun pimeä yö on, se on aika elämästä, jolloin heräämme tunteeseen, että olemme ajautuneet liian kauas sielustamme. Sielumme on luovuuden, toivon, ilon, rakkauden, energian ja myötätunnon syvin lähde. Kun menetämme kosketuksen sieluumme, menetämme myös syvimmän olemuksemme. Ja kun taas menetämme syvimmän olemuksemme, olemme eksyksissä, yksinäisiä ja tyhjiä. Tätä tarkoittaa "sielun menetys" ja juuri TÄMÄ on syy eksistentiaaliseen masennukseen.

Sielun pimeää yötä on kuvailtu myös aikana jolloin sielumme erkaantuu Jumalasta (tai hengestä). Vaikka tämä herääminen voikin olla tuskallinen ja hämmentävä kokemus, on silti syytä juhlaan. Tiedän että se kuulostaa hieman hullulta, mutta olet vihdoin heräämässä! Monille ihmisille sielun pimeä yö merkitsee pyhän matkan alkua takaisin kokonaiseksi tai hengellisen ykseyden pariin.

Miten sielun kadotus ilmenee?

Sielun kadotukseen ja eksistentiaaliseen masennukseen on monia syitä.

 • Korkea herkkyys
 • Korkea älykkyys (emotionaalinen tai perinteinen viisaus)
 • Mietiskelevä/murehtiva persoonallisuustyyppi
 • Sielullinen kypsyys
 • Tragedia tai vastoinkäyminen
 • Huono itsetietoisuus
 • Itseinho
 • Sieluton eläminen (kasvatus huonoilla arvoilla, epämieluisa työ, sellaisten valintojen tekemine,n jotka eivät ole olleet sielun kanssa linjassa jne)

Olen erehtymättä huomannut, että eksistentiaalinen masennus on seurausta siitä jos ihminen on erityisen herkkä. Herkkyys antaa meille mahdollisuuden huomata asioita joita muut eivät välttämättä tajua. Tämän takia tästä masennustyypistä kärsivät tuntevat olonsa niin eristäytyneiksi ja väärinymmärretyiksi: he elävät olemassaolon toisella "puolella" verrattuna normaaliin ihmiseen.

Sydämeltään eksistentiaalisesta masennuksesta kärsivä omaa aina jossakin muodossa myös lahjan. Se voi olla esimerkiksi lahja runojen kirjoittamiseen, taiteellisuuteen, filosofiseen ajatteluun tai parantamiseen. Koska nämä ihmiset voivat kutsua harvaa paikkaa "kodikseen", ei ole ihme että he tuntevat olonsa yksinäisiksi.

Eksistentiaalisesta masennuksesta parantuminen

Joskus eksistentiaalisesta masennuksesta parantuminen voi tapahtua nopeasti, mutta yleensä se on kuitenkin pitkä prosessi.

1. Muotoile onnettomuutesi uudelleen

Anna tuskallesi tarkoitus. Opettele näkemään onnettomuutesi ja tarkoituksettomuutesi uudessa valossa. Tässä sielun pimeä yö auttoi minua merkittävästi. Tajusin, että masennus ei ole loputon tuska, vaan matka. Aloittaminen on tietenkin vaikeaa, mutta lopulta, ajan ja kärsivällisyyden kanssa, löydät jälleen polkusi.

2. Ymmärrä että mieli on rajallinen

On tietenkin ymmärrettävää, että haluamme saada vastauksen kaikkiin kysymyksiin. Ymmärsin kuitenkin itse, että mitä enemmän vastauksia saat, sitä enemmän haluat kysyä kysymyksiä. Mieli on loputon kehä, loputon kysymysten labyrintti. Mieli ei ole kuitenkaan ainoa asia elämässä. Älä putoa mielesi ja viisautesi ansaan. Mieli on vain olemassaolon yksi kerros ja se voi itseasiassa myös estää sinua elämästä. Kirjailija Søren Kierkegaard kirjoitti kerran: "Elämä ei ole ongelma joka on ratkaistava, vaan todellisuus joka on koettava".

3. Pysähdy ja tunne rauha

Jos olet joskus lukenut valaistuneista ihmisistä, olet oppinut että rauhan voi löytää jokaisesta paikasta. Eikä tämä ole mitään hölynpölyä, vaan täyttä faktaa jonka sinäkin voit kokea. Se vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä, aloillaan pysymistä ja omistautumista.

Meditointi on yksi parhaista tavoista kokea tämä rauha. Etsi aamustasi ainakin 10 minuuttia meditoinnille. Yritä harjoituksen kautta pitkittää sitä ainakin 30 minuuttiin tai jopa tuntiin. Tuhannet artikkelit ja tutkimukset ovat todistaneet meditaation hyödyt. Lue meditoinnista, katso Youtubesta vinkkejä eri tekniikoihin ja löydä oma tapasi.

4. Mikä sytyttää sielusi?

Jos et osaa vastata kysymykseen, mieti lapsuuttasi. Mikä oli sinulle rakasta puuhaa? Jos et siltikään ole varma, tutki erilaisia asioita jotka voisivat herättää mielenkiintosi. Löydä intohimosi, löydä asia joka tekee sinut innostuneeksi, täydeksi ja energiseksi.

5. Hoida itseäsi

Vain sinä tiedät, mitä tarvitset. Siksi vain sinulla on vastaukset ja rakkaus jonka tarvitset. Ole kiltti itsellesi ja opettele rakastamaan itseäsi uudella tavalla. Luovu vanhoista tottumuksista, ajatuksista, uskomuksista ja ihmisistä jotka eivät edistä hyvää oloasi.

6. Ota vastuu omasta onnellisuudestasi

Kukaan ei pysty saamaan tuloksia ilman vastuuta itsestään. Sinun täytyy olla 100% sitoutunut kasvuusi, eikä ainoastaan ihmisenä, vaan sielullisena ihmisenä.

Toivon todella, että eksistentiaalisesta masennuksesta kertominen on auttanut joitakin teistä avaamaan uuden sivun elämässään.

Lopuksi, jos olet ajatellut tai yrittänyt itsemurhaa, hae apua. Elämäsi on aivan liian arvokas lahja heitettäväksi hukkaan. Elämää pystyy muuttamaan ja parantamaan jos vain annat sen tapahtua. Muista myös, että nämä ajatukset ovat minun omia kokemuksiani ja monissa tilanteissa ammattiapu tai lääkkeet voivat olla hyödyllisiä, ellei elämää muuttavia paranemisesi kannalta. 

Lähde: https://lonerwolf.com/existential-depression/

Viimeksi muutettu 24 loka 2018
Ja

Nuori ja innokas harjoittelija, joka etsii innolla uusia, mielenkiintoisia juttuja. Pätee varsinkin käännösjutuissa.

1 kommentti

 • Kommentoi linkkiä 23 loka 2018 lähettänyt Surullista_katsottavaa

  Kohta 6. on tärkein. Pitelin vuosia pystyssä ihmistä, joka syytti elämää omista ongelmistaan. Loppujen lopuksi minulle riitti, sillä hänellä ei näyttänyt olevan mitään haluakaan selviytyä eteenpäin, vaan roikkua minussa kuin pelastusrenkaasta.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU