04 loka 2017

Mikä on sinun tunnetyyppisi?

Kirjoittanut 
Mikä on sinun tunnetyyppisi? https://pixabay.com/fi/blondi-pyyhe-muotokuva-glamour-2094172/

Tunteita ei pidä eikä voi hallita, mutta voimme ystävystä ja opetella ymmärtämään niiden viestiä. Tietämällä oman tunnetyyppisi (älyllinen, empaattinen, vahva kivi, intoilija), saat työkaluja tilanteisiin, jotka hankaloittavat elämääsi.

Yhtä puhdasta tunnetyyppi ihmisistä tuskin löytyy, vaan olemme sekoitus eri tunnetyyppejä tilanteen ja ajan puitteissa. Jokainen meistä kuitenkin löytänee myös sen yhden selkeän tunnetyypin, joka vaikuttaa eniten, niin hyvässä kuin pahassa. Tuntemalla nämä kaikki tunnetyypit, voit ottaa niistä "parhaat palat" ja irtaantua niistä, jotka eivät enää palvele elämääsi.

Oman tunnetyypin tietäminen antaa näkemystä siihen, miten olet vuorovaikutuksessa toisten kanssa ja se auttaa sinua ymmärtämään tunteiden kieltä esimerkiksi riitatilanteessa. On myös hyvä oppia hieman hallitsemaan tunteitaan, jotta tilanteet eivät olisi pelkkiä vanhan kertauksia (toisin sanoen et reagoisi aina samalla tavalla tietyssä tilanteessa).

Elämäsi tärkein suhde on suhde itseesi, opettele siis ymmärtämään tunnekieltäsi.

Älyllinen, intensiivinen ajattelija

Älyllinen etsii ratkaisua mieltä painaviin ongelmiin aina järjellään. Aivot ovat tämän tunnetyypin keskus, josta kaikki kumpuaa ja maailma suodattuukin voimakkaasti rationaalisen ajattelun läpi. Älyllinen on selväsanainen ja terävä analyytikko, joka pysyy tyynenä, kun muut "saavat hepulin".

Älyllinen tunnetyyppi uskoo ajattelulla selviävänsä tilanteesta kuin tilanteesta. Kun hänelle antaa tehtävän, alkaa välitön asian analysoiminen: mikä on hyvää, mikä huonoa, miten tulisi toimia, kuka tekee, miten, missä jne. Älyllisen maailma on sama kuin ajatus. Ja niinpä älyllisen päässä tuskin on hiljaista hetkeä, vaan siellä käy kokoaikainen kuhina. Monesti älyllinen kärsii esimerkiksi uniongelmista, koska mieli on niin aktiivinen.

Älyllinen on suunnitelmallinen, tarkka, analysoiva ja maltillinen. Hän ajattelee ennen kuin toimii ja siksi häneltä yleensä puuttuu spontaanisuus. Toisaalta älyllinen saa aikaiseksi hyviä ratkaisuja, silloin milloin tarvitaan selväjärkistä otetta. Alyllisen kosketus omiin tunteisiin saattaa kuitenkin olla kadoksissa, samoin elämänilo.

Jos olet älyllinen ja kaipaat hieman irtiottoa ajatuksen viidakosta, kokeile näitä:

Hengitä. Pidä breikki ja keskitä tietoisuutesi hengitykseen. Seuraa kuinka hengityksesi kulkee sisään......pidätä hetki....ja puhalla ulos. Sisään....ulos.

Meditointi. Koska mielesi käy monesti ylikierroksilla, ohjattu meditointi varsinkin aluksi on hyvä. Ohjatun meditaation aikana kykenet paremmin keskittymään meditointiin, eikä ajatuksesi laukkaile villihevosten lailla, ollen taas kohta töissä tai suunnittelemassa jotakin.

Liiku. Mikä tahansa liikunta, jossa käytät kehoa on hyväksi. On parempi, mitä enemmän tässäkin joudut keskittymään, näin koulit aivojasi.

Tunnista tunteitasi. Kun teet päätöksiä, yritä analysoinnin sijaan kysellä itseltäsi: Miltä tämä tuntuu? Mitä minä koen? Mieti miten voit toimia enemmän sydämestä kuin päästä käsin.

Myötäelä. Hyppää toisen housuihin, kun haluat (taas) korjata asioita. Joskus pelkkä kuunteleminen ja läsnäolo on tärkempää kuin asioiden kuntoon saattaminen ja niiden pähkäily.

Empaattinen, tunnesieni

Empaattisen maailman täyttää tunteet, välillä liiaksikin asti. Hän auttaa, myötäelää ja on tukenasi. Empaattiset ovat yleensä herkkiä ja heidän on helppo kokea henkilöiden ja tilojen energiat. Empaatin tunnetilat ottavat välillä liiaksikin vallan, jolloin empaattinen saattaa "romahtaa" tunneryöppyjen alla, hän kun haluaisi parantaa kaiken ja kaikki ja tahtoo välillä lannistua tehtävän ylivoimaisuuden vuoksi.

Empaattiset ihmiset haastavat meitä olemaan ennakkoluulottomia ja avoimia. He ovat myös hyviä kuuntelijoita ja kannustajia. Toisaalta empaattinen on monesti omien tunteidensa piinaama ja hän "antaa" liiaksi itsestään.

Jos olet empaattinen ja kaipaat hieman taukoa alati pyörivästä tunnemetelistä, olisiko näistä apua:

Rauhoitu. Pidä minitaukoja päivittäin, mene kävelylle, meditoi tai katsele vaikka ikkkunasta ulos. Keskity ahdistus- ja pelkotunteiden uloshengitykseen, jotteivat ne pesiydy kehoosi.

Ole yksin. Vaikka sosiaalinen elämä onkin ihanaa, tarvitse omaa aikaa, jolloin voit tyhjentää kertynyttä tunnetaakkaasi.

Opettele sanomaan ei. Aina ei tarvitse olla käytettävissä, opettele sanomaan sellaisille asioille ei, joita et oikeasti halua elämääsi.

Suojele herkkyyttäsi. Mieti millaisissa tilanteissa huolestut ja teet suunnitelma, miten käsittelet näitä asioita/miten toimit, jotta et panikoi.

Hyväksy. Et voi pelastaa kaikkea, etkä jaksa kantaa liiaksi murheita. Opettele siis hyväksymään elämän raadollisuus.

Vahva, hiljainen kivi

Oletko ehkä sitä tunnetyyppiä, joka ei pienestä hätkähdä. Vahva kivi seisoo tukevana kuin kaillio, eikä myrskyt häntä heiluta. Vahva kivi on sitä ihmistyyppiä, joka auttaa ja kuuntelee: hän pitää kädestäsi kiinni, hieroo hartioitasi ja peittelee nukkumaan, kun maailmasi on romahtanut. Vahvan kiven ongelmana onkin sitten se, ettei hän osaa sanoittaa omaa elämäänsä itselleen, saatikka toisilleen. Hän ei oikein tiedä mitä tuntee, sillä hän ei saa kunnolla kosketusta tunteisiinsa. Vahva kivi on melkien aina tyytyväinen elämäänsä, eikä pienet vastoinkäymiset saa häntä valittamaan. 

Kivi on luotettava ja hänelle voit uskoa salaisuutesi, välillä vain olisi mukava tietää, mitä kivi itse ajattelee?

Jos olet tunnetyypiltäsi vahva kivi, kannattaisi hieman raottaa tunnepuoltaan, tässä muutama vinkki:

Ole utelias ja luova. Tutki maailmaa, ole utelias uusille asioille, äläkä jää kiinni vanhaan. Näin herättelet mieltäsi ja kehoasi.

Ilmaise tunne päivässä. Pidä päiväkirjaa, johon kirjaat joka päivä, miltä sinusta tuntuu.

Hämmennä. Tunteiden näyttäminen on intohimon ja anteliaisuuden muoto, riko hiljaisuus joka sinua ympäröi.

Irti tutusta. Tee asioita, joita et "haluaisi" tehdä. Irtaudu tutusta ja turvallisesta, jotta voisit kokea uusia tuntemuksia. Aloita vaikka menemällä töihin eri reittiä!

Lue. Jos sinun on vaikea saada kosketusta omiin tunteisiin, kokeile edes lukea niistä. Näin saat mielelle tietoa, joka myöhemmin muuttuu ehkä toiminnaksi.

Lähde:
Judith Orloff
www.drjudithorloff.com

Viimeksi muutettu 03 loka 2017

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU