05 maalis 2018

Mikä ego oikeastaan on?

Kirjoittanut 
Mikä ego oikeastaan on? https://pixabay.com/fi/lintu-lokki-lenn%C3%A4n-marine-linnut-3158784/

Jos olet lukenut paljon henkisyydestä, olet varmasti huomannut että egosta puhutaan monesti halveksivaan sävyyn. Monilla on ajatus siitä että ego pitäisi hävittää, murskata tai jopa tappaa, mutta onko asia näin? Mikä ego oikeastaan on ja mitä voit oppia omastasi?

Pohjimmiltaan ego on identiteettisi, se kuka luulet olevasi. Oma egomme rakentuu yleensä nimestä, persoonallisuudesta ja tarinasta henkilön takana. Tässä tarinassa on kokoelma muistoja ja uskomuksia, vaikutelmia ja tunteita siitä kuka olet, mistä olet tullut, missä olet hyvä tai huono, mitä olet kokenut ja niin edelleen aina loputtomiin saakka.

"Ego on verho sen välillä, mitä ajattelet olevasi ja mitä itseasiassa olet.
Elät illuusiossa, täysin tietämättömänä siitä että sinua ohjaillaan tarinoilla!" - Isira Sananda

Oma ego luodaan ja sitä ylläpidetään uskomalla itsensä olevan "erillinen" muista ja elämästä itsestään. Toisin sanoen, ego olettaa että olet itse tiukasti "täällä" kun taas muut ihmiset ovat "tuolla". Sinulla on vartalo, elämä ja persoonallisuus, jotka eroavat selvästi muista ja tämän takia ego ajattelee että et ole kuin muut. Olet erityinen ja erilainen. Tai näin ainakin ajatuksesi kertovat sinulle.

Koska olet oppinut (tai ehdollistunut) uskomaan että olet erillinen henkilö, koet pelkoa ja kärsimystä. Sen sijaan että kokisit elämän puhtaana ja kokonaisena, suodatat elämän ajatustesi läpi. Sinut on opetettu elämään kaksinaisuudessa. Kaksinaisuus on lähtökohta erotukselle, se on todellisuuden vastakohta ja mielen tuote. Kaksinaisuudessa me hajotamme tai jaamme elämän.

Esimerkkejä ajatustesi suodattamisesta ovat "oikea/väärä", "hyvä/paha", "kaunis/ruma", "pyhä/syntinen", "rakkaus/viha" ja niin edelleen. Kaksinaisuudessa elämisen tuloksena luomme kärsimystä. Keskitämme elämämme tuomitsemisen ja pelon ympärille, minkä seurauksena vieraannutamme itsemme sellaisista, jotka mielestämme ovat "huonoja" tai "väärässä", suojellaksemme omia käsityksiämme, jotka ovat mielestämme "oikein" ja "hyviä".

Mitä syvemmin olemme juurtuneet kaksinaisuuteen, sitä enemmän meillä on ongelmia esimerkiksi vihan, ahdistuksen ja masennuksen kanssa. Emme ainoastaan irtaannu muista, vaan myös itsestämme. Kaikki itsessämme minkä tunnemme "pahaksi/huonoksi/vääräksi" tukahdutamme ja kiellämme sen olemassaolon. Tämän seurauksena varjominämme kasvaa yhä kieroutuneemmaksi ja tuhoisammaksi. Lopulta tämä voimakas kärsimyksen tunne näkyy ihmissuhteissamme ja ajatuksissamme elämää kohtaan.

Fyysinen maailma on ilmentyvä kollektiivisesta sisäisestä kärsimyksestämme. Elämämme on kuin ilmaus sisäisestä tyhjyydestämme. Katsomalla uutisista väkivaltaa, murhia, köyhyyttä, ahneutta tai psyykkisiä sairauksia, osoittaa kuinka syvästi hukassa olemme yleisesti rotuna. Olemme hukassa, koska olemme menettäneet kosketuksen totuuden kanssa, totuuden siitä, kuka todellisuudessa olemme.

Egon demonisoimisen typeryys

Näiden asioiden valossa on helppo ajatella että ego on paha asia, jotkut hengelliset opettajat opettavatkin että ego olisi "tuhottava". Asia on kuitenkin niin, että tämäkin on vain yksi mielen tempuista! Uskomus siitä että ego on "paha" ja "tuhottava" on vain mielen kaksinaisuuden heijastuma.

Ego ei ole "hyvä" eikä "paha", se vain on. Meidän on ymmärrettävä sen olevan ikään kuin työkalu, joka on olemassa ns. biologisena selviytymismekanismina. Ego on olemassa myös hengellisen kasvumme välineenä, jotta meistä tulisi tietoisia omista voimistamme, rakkaudestamme ja ykseydestä. Ego on ovi, jonka kautta voimme palata aitoon luontoon.

Miksi ego ei ole sinä

Olet ehkä kuullut sanottavan: "Ego on illuusiota". Mitä tämä tarkoittaa? Ego on illuusiota, ja siksi se ei oikeastaa ole "sinä", se muuttuu jatkuvasti. Toisin sanoen miten mikään sinussa joka muttuu, syntyy ja hajoaa voi olla sinä itse?

Kokeillaan erästä asiaa. Kirjoita muistiinpanoihisi mitä luulet olevasi. Voit lopettaa lukemisen ja palata takaisin kun olet saanut kirjoituksesi valmiiksi.

Pidä tauko, kokeile tätä nyt. Todella.

Kun olet valmis, lue kirjoittamasi. Todennäköisesti olisit kirjoittanut jotakin tämän suuntaista, "olen Jane. Vaimo, äiti ja ystävä. Minulla on tummat hiukset ja olen hoikahko. Olen taistelija, unelmoija, ja hengellisyyden etsijä. Olen 38-vuotias, minulla on kolme lasta ja olen ammatiltani kuvataiteilija".

Näetkö tämän kuvauksen? Tämä on henkilökohtainen tarinasi; elämäsi tausta, se mitä luulet olevasi. Ego on illuusiota, koska se on yksinkertaisesti tarina, joka on syntynyt mielessäsi.

Käytämme nyt hieman itsearviointia ja sovellamme nämä kysymykset kirjoitukseesi:

- Miten voit olla nimi joka on helposti muutettavissa? Olisit aivan hyvin voinut syntyä johonkin toiseen perheeseen ja sinut olisi nimetty eri tavoin.

- Kuinka voit olla kehosi, jos se muuttuu, hajoaa, ikääntyy ja voidaan korvata uusilla osilla? Punasolusi elävät neljä kuukautta, valkosolut vuoden, ihosolut muutaman viikon ja niin edelleen. Kaikki solut sisälläsi ovat jatkuvasti uudistumassa. Kuinka siis voit olla kehosi tai ulkonäkösi?

- Kuinka voit olla persoonallisuutesi, kun se vaihtelee ja muuttuu jatkuvasti? Ajattele itseäsi viisi tai viisitoista vuotta sitten. Oliko persoonallisuutesi täysin sama kuin nyt?

- Kuinka voit olla tunteesi, kun ne tulevat ja menevät? Hallitsetko todella tunteitasi? Mistä ne tulevat?

- Miten voit olla ajatuksesi, kun ne muuttuvat kausittain? Uskotko muka nykyään samoihin asioihin kuin 10 tai 30 vuotta sitten? Ajatuksesi muokkautuvat kasvatuksen ja yhteiskunnan mukaan. Miten ne siis voivat olla "sinä" tai ylipäätänsä edes "sinun"?

- Kuinka voit olla muisto kun ne tulevat, menevät ja muuttuvat? Tiesitkö että on olemassa sellainen asia kuin "väärä muisti"? Kun muistelemme menneitä, mielessämme on värillinen perspektiivi siitä mitä tapahtui. Se voi kuitenkin muuttua esimerkiksi ajan seurauksena. Miten muistosi voisivat olla sinä?

Kuten näet, kaikki mitä epäilemättä uskomme olevamme, ei itseasiassa olekkaan totta. Mitä me sitten olemme? Mikä meissä on ollut koko ajan? Mikä se on? Mikä on ollut aina mukanamme todistamassa kaikkea elämässämme? Mikä ei koskaan muutu? Mikä on perustavanlaatuinen ydin siitä kuka olemme?

Mietittyäsi tätä kysymystä saatat ymmärtää:

Tietoisuus.

Tietoisuus on kaiken lähde. Jopa tiede on todistanut että kaiken ydin on energian värähtely eri tasoilla. Ihmiskokemuksessamme, läsnäolo, tietoisuus tai henki ilmenee energiana joka muodostaa kaiken.

Tätä kokemusta on vaikea kuvailla sanoin, sillä kielemme on niin rajoittunut. Helpoin tapa kokea tämä läsnäolo, se joka sinä olet, ja olet aina ollut, on meditaation kautta. Meditoiminen ja mielen hiljentäminen auttaa sinua tulemaan tietoiseksi ajatuksistasi ja asioista ajatusten takana. Tämä asia ajatusten taustalla olet sinä.

Toinen tapa kohdata tämä läsnäolo ja olemassaolon totuus on shamaanisten ja psykedeelisten yrttien kautta (ayahuasca, psilosybiiniset sienet ja myrkkykaktus). Nämä kasvit voivat toimia oviaukkoina universaaliin kokemukseen tai henkeen joka olemme.

Kuinka irrottaa itsensä illuusion verkosta?

Voi kestää aikansa ymmärtää että et ole egosi ja vielä enemmän viedä tämä syvälle ymmärryksen tasolle. Voi olla vaikea hyväksyä sitä että kaikki mitä uskoit olevasi, onkin harhaa. Älä ihmettele jos koet tätä artikkelia kohtaan vastustusta, se on täysin normaalia.

Ego pyrkii suojelemaan itseään uskottelemalla että olet erillään muista ja elämästä. "Ei-egon" tai "ei-oman itsensä" kokeminen eli "valaistuminen" voi tuntua aluksi äärimmäisen masentavalta ja häiritsevältä. Miten voi olla mahdollista, että on tavoiteltavaa olla olematta "minä" tai "sinä"? Se onkin hyvin yleinen kysymys.

Vastaus on, että ymmärtääkseen tämän kysymyksen, täytyy kokea ensin itse tietoisuus. Jos et ensin koe totuutta itsestäsi, henkisyyden hakemisesta tulee "älyllistä", jolloin se on altis herättämään pelkoja. Kun tunnet edes hetkittäisen tietoisuuden tason, huomaat että se on kaikkein vapauttavin, puhtain, rauhallisin ja myötätuntoisin mielen tila. Sinä olet tämän ruumiillistuma. Sinä olet totuus, jota olet etsinyt.

Jotta voit harhauttaa itsesi pois illuusion verkosta, tarvitset kärsivällisyyttä, itsekuria ja omistautumista. Tämä prosessi ei ole trendikkäitä "henkisiä narkkareita" vaan vilpittömiä hengellisyyden harjoittajia varten.

Näiden sieluntöiden avulla voit auttaa itseäsi yhdistymään aidon itsesi kanssa:

1. Lue säännöllisesti kohta, jossa pyysin tekemään itsearvioinnin. Kysy itseltäsi: "Onko tämä (joka luulen) todella minä?". Vaikka tunteet, ajatukset, persoonallisuus ja kehosi ovat kokemuksia jotka tunnet omaksi itseksesi, ne eivät ole sinua, koska ne syntyvät, kuolevat ja muuttuvat.

2. Harjoita dynaamista meditaatiota vapauttaaksesi tukahdutettua energiaa sisältäsi. Tämä kannattaa tehdä ennen perinteistä meditaatioita helpottaaksesi sitä.

3. Meditoi joka päivä. Kokeile ensin 15 minuuttia ja siirry puoleen tuntiin ja sen yli. Muista että meditaation tarkoituksena ei ole "päästä" mihinkään tai "saavuttaa" mitään. Se on yksinkertaisesti kaiken sellaisen tutkimista, mikä sinussa milläkin hetkellä syntyy.

4. Vakuuta itseäsi säännöllisesti joka päivä siitä että "olet tietoisuus". Tunne kuinka totuus imeytyy luihin ja ytimiin jokaisella hengenvedolla.

5. Tutki myötätunnolla sitä miten ego vaikuttaa elämääsi.

Henkinen polku vaatii rohkeutta, rehellisyyttä ja halua päästä irti kaikeasta mitä et ole. Mikä on ego? Se on opettaja, joka on matkassasi joka päivä. Kun katsomme asiaa tässä valossa, näemme että ego on voimakkain opettaja joka voi herättää meidät totuuten. Totuuteen joka on aina ollut meissä, ja tulee aina olemaan.


Suomennettu luvalla:
Mateo Sol
https://lonerwolf.com/what-is-the-ego/

 

Viimeksi muutettu 04 maalis 2018
Ja

Nuori ja innokas harjoittelija, joka etsii innolla uusia, mielenkiintoisia juttuja. Pätee varsinkin käännösjutuissa.

1 kommentti

  • Kommentoi linkkiä 19 joulu 2018 lähettänyt Pertti Rajala

    Sisältää totuuden oivaltamisen ja itsetuntemusta.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU