26 syys 2017

Menorah symbolin monta merkitystä

Kirjoittanut 
Menorah symbolin monta merkitystä https://pixabay.com/fi/kz-kz-dachau-konzentrationslager-2063198/

Eräs upea esimerkki symboleista ja niiden ikuisesta, universaalista kielestä on vanha juutalainen symboli Menorah (suomeksi usein Menora). Kyseessä on seitsemänhaarainen lampunjalka, joka esiintyy Raamatun Vanhassa testamentissa, Mooseksen tarinan yhteydessä (2.Moos.25:31-40). Raamatun tarinassa kynttilänjalka nousee yhtä pyhään asemaan kuin liitonarkki, ja niitä molempia kuljetetaan päähenkilöiden mukana sinne tänne. Mutta mikä on Menoran salattu sanoma? Miksi se on niin tärkeä?

Kuten kaikki tärkeimmät symbolit, myös Menora voidaan tulkita monissa eri konteksteissa. Nostetaan näitä muutamia esiin:

Chakrat ja chakraliitot

menorah chakrat

Menorah kuvaa ihmisen sielua. Tämä on se kuuluisa lamppu, joka syttyy. Vanhimmat Menorat toimivat öljyllä, ja siksi ne piti ”voidella” ennen käyttöä. Tässä lienee ensimmäinen viite sanaan Messias, joka tarkoittaa ”voideltua” ja ”mitattua”. Sielun syttymisen seurauksena jokaisen ihmisen tietoisuus voi avartua tälle maagiselle, messiaaniselle tasolle asti.

Menorah kuvaa seitsemää chakrapistettä, jotka ovat ihmisen sielun perusta. Chakrat on tiedostettu ja niitä on tutkittu jo hyvin pitkään, mutta silti niihin liittyvää salaisuutta ei ole vielä kokonaan ratkaistu. Jos aihetta lähestyy sekä tieteellisesti keskushermoston kautta että uskonnollisen tietämyksen (ja omien henkisten kokemusten) valossa, voisi chakrojen ajatella kuvaavan ihmisen i) alitajuntaa ja kehoa, ii) tunnetta, iii) järkeä, iv) tahtoa, v) luovuutta, vi) muistia sekä vii) tietoisuutta ja mieltä.

Chakrojen lisäksi Menorah kuvaa chakraliittoja. Chakraliitoissa yhdistyvät vastinchakrat tuottavat yhdessä sielulle uuden voimavaran, jolloin sen tietoisuusaste voi kohota seuraavalle tasolle. Kun tunne ja muisti yhdistyvät, voi ihminen tunnemuistin avulla oppia rakentamaan jopa niin sanotun muistipalatsin, joka mahdollistaa hänen muistaa esimerkiksi tuhat kertaa enemmän asioita kuin aiemmin. Jokainen satoja tai tuhansia piin desimaaleja tai korttipakkoja ulkoa muistava henkilö käyttää tällaista muistitekniikkaa jossain muodossa. Toinen kytkös syntyy luovuuden ja järjen välille. Järkiluovuudesta on ehkä kaikkein kuvaavin esimerkki luomistyö, jonka syvällinen ymmärtäminen tulee mahdolliseksi vain tämän kytköksen aktivoitumisen jälkeen. Myös ihan tavallinen arkkitehtuuri edustaa tätä liittoa. Kolmas liitto syntyy tietoisen ja tiedostumattoman mielen välille. Kun tämä liitto astuu voimaan, ihminen kykenee käsittelemään omia sisäisiä ongelmiaan aivan uudella tehokkuudella, sekä hänen meditaatiot ja transsit syvenevät seuraavalle tietoisuudentasolle.

Lopullinen chakraliitto tulee sielulle mahdolliseksi, kun edellä luetellut kolme vastinpari ovat syttyneet palamaan. Viimeinen jäljelle jäävä chakra on niistä keskimmäinen, ihmisen oma sydän, eli tahto. Jos ihminen antaa myös oman tahtonsa symbolisesti palaa, eli hän antautuu Jumalan ja totuuden tahtoon, syttyy myös sielun viimeinen osa.

Alkemia

menorah alkemian symbolit metallit elementit prinsiipit

 

Menoran voidaan ajatella kuvaavan seitsemää alkemian metallia, jotka tulessa sulatetaan ja yhdistetään yhdeksi ja samaksi seokseksi. Menoran avulla voidaan kuvata kahta eri seitsikkoa, joista ehkä se tutumpi on alkemian perusmetallit.

Toinen hieman tuntemattomampi seitsikko esitellään joissakin vanhoissa alkemian kirjoissa (ks. esim. Paracelsiuksen kirjat). Tällöin kyseessä on hieman eri metallit, mutta esimerkiksi kulta ja hopea ovat edelleen mukana. Tällöin myös sulatetulla ja yhdistetyllä lopputuotteella on aivan erityinen nimi – elektrum. Elektrum on niin tärkeä seos, että maailman ensimmäiset kolikot olivat valmistettu siitä. Elektrumia on tutkittu jonkin verran tieteellisestikin, ja sen tiedetään omaavan sellaisia ominaisuuksia, joita siihen kuuluvilla aineilla ei erikseen ole. Myös Raamatun profeetta Hesekielin arvellaan viittaavaan elektrumiin omissa profetioissaan (esim. Hesekiel 1:4 ja 1:27).

Astrologia

menorah astrologia

Astrologisesti Menorah osoittaa meille vuoden kiertokulkua. Vuoteen kuuluu neljä vuodenaikaa: kevät, kesä, syksy ja talvi. Symbolien kielessä tähän liittyy ilmaisu ”valontuoja on liikkeellä”. Joka puolella maailmaa on olemassa erilaisia tapoja muodostaa kalentereita ja mitata vuosittaista aikaa. Jotkut kulttuurit ovat kehittyneet mittaamaan kuunkiertoja ja vastaavasti toiset ovat keskittyneet aurinkoon ja maahan. On kuitenkin olemassa kalenteri, johon kuuluu paljon muitakin taivaankappaleita kuun ja auringon lisäksi. Tällainen Suuri Kalenteri on ainoa tapa mitata ja laskea Suuri Vuosi.

Valontuojan toinen nimi on messias – hän, joka tuo valon. Valontuoja, tai aurinko, tai tähti, on linkitetty melkein jokaiseen uskonnollisesti tärkeään opettajaan ja jumalaan. Oheinen kuva selittää valontuojan vuosittaista ja ikuista Suurta Työtä. Valontuoja liikkuu ylös ja alas horisontaalisesti. Hänen matkansa alkaa kesäkuun 21. päivä ja päättyy joulukuun 21. päivä. Toisaalta jos ollaan maapallon toisella puolella, tulee nämä ajanjaksot lukea toisinpäin. Kesäkuun 21. päivä valontuoja on kesäpäivänseisauksessa ja vastaavasti joulukuun 21. päivä hän on talvipäivänseisauksessa. Nämä ovat valontuojan rajat, joita hän ei koskaan voi ylittää. Rajat voidaan esittää geometrisesti pienempänä ja suurempana ympyränpuolikkaana, ja niiden väliin jää keskimmäinen ympyrän puolikas, joka osoittaa kevään ja syksyn tasauspäiviä. Tällöin aurinko on kääntöpiireillä. Valontuojan saavuttamat rajapisteet ylhäällä ja alhaalla ovat siitä erikoisia, että näiden kolmen päin ajan aurinko pysyy paikoillaan suhteessa ympyröihimme. Keskikesällä 21.-24. kesäkuuta aurinko pysyy ylhäällä kolme päivää, ja vastaavasti sydäntalvella 21.-24. joulukuuta aurinko pysyy alhaalla kolme päivää. Talven kolmea päivää kutsutaan ”kuoleman päiviksi” ja symbolisesti sanotaankin, että valontuoja syntyy uudestaan 24. päivä joulukuuta, mutta vain aloittaakseen uuden kierron 25. päivä joulukuuta. Tämä on osa Elämänpyörää astrologiassa.

Kuvat: Totuuden talo
(paitsi pääkuva sivun ylälaidassa)

Viimeksi muutettu 22 syys 2017

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU