09 helmi 2017

Meditoinnin viisi haastetta

Kirjoittanut 

Meditaatio on sisäinen harjoitus, jossa ihminen keskittyy mieleensä ja kehoonsa. Meditaation avulla ihminen pyrkii muutokseen – esimerkiksi jonkin henkisen voimavaran tai vaikkapa luovan tietoisuudentilan saavuttamiseen, tätä ”haluavaa” meditaatiotapaa voi luonnehtia hypnoosiksi. Toisaalta meditaation avulla voidaan pyrkiä tilaan, jossa ihminen ei enää halua mitään, eikä hän lopulta edes halua "olla olemassa". Tämän toisen tavan avulla saavutetaan niitä kuuluisia hengellisiä kokemuksia.

Näistä kahdesta meditaation muodosta käytetään eri termejä, kuten rukous, hypnoosi, suggestio ja transsi. Kyse niissä kaikissa on aina rentoutumisesta ja siirtymisestä tietoisuudentilaan, jossa tiedostumattoman mielen voimavarat ovat paremmin saavutettavissa. Meditoinnin aloittaneet ihmiset kohtaavat yleensä viisi haastetta ennen, kuin he pääsevät näihin voimavaroihin kunnolla käsiksi.

1. Ympäristö

Ensimmäinen haaste on löytää rauhallinen ympäristö sekä riittävästi meditaatiolle varattua aikaa. Kannattaa aina varmistaa, ettei tule häirityksi kesken harjoituksen. Ehkä apuna kannattaa käyttää kuulokkeita ja jotain valmiiksi ohjattuja meditaatioita (esimerkiksi YouTubesta), tai ainakin jotain meditointimusiikkia.

2. Järki

Kun olet onnistunut voittamaan ensimmäisen haasteen, eli olet kesyttänyt ulkopuolisen ympäristösi, tapahtuu jotain hullunkurista. Ulkoinen rauha ja hiljaisuus herättää sisäisen ympäristösi. Tämä toinen haaste sijaitsee siis pääsi sisällä – järkesi alkaa nyt ohjata (lue: häiritä) sinua kertomalla, mitä kaikkea sinun tulisi olla tekemässä juuri nyt.

Järkesi saattaa myös palauttaa mieleen asioita, jotka ovat juuri tapahtuneet, tai jotka olit jo kauan sitten unohtanut. Tämä on järjen rooli ja tehtävä, ja sen tulee vain antaa tulla läpi sellaisenaan. Anna järkesi täysin vapaasti kertoa sinulle, mitä tahansa se haluaakaan viestittää. Ole vain onnellinen siitä, että järki tuo näitä asioita ilmi. Voittaaksesi tämän haasteen et tarvitse mitään muuta, kuin hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Melko äkkiä järkesi ymmärtää, ettet sinä halua ajatella mitään, vaan haluat olla paikoillasi, ”tässä ja nyt”.

3. Tunteet

Kun järki on lopettanut, tunteet jatkavat harjoituksen häiritsemistä. Tunteiden tehtävä on pakottaa sinut tekemään jotain. Yhtäkkiä huomaat, miten tietoisuutesi on täynnä erilaisia asioita, jotka ”tuntuvat” juuri oikeilta tässä hetkessä. Ehkä tuntuu pahalta, kun koti kaipaisi siivousta, tai velvollisuudentunne painostaa lukemaan sähköpostit ja maksamaan laskut, tai väsymys herättää kaipuun raittiiseen ulkoilmaan, tai suru ja levottomuus muistuttavat tietyn henkilön kommentista, joka painaa itsetuntoani. Pian voi olla, ettet enää tunne tarvetta jatkaa meditaatiota, ja näin tunteet selättivät sinut.

Kun tunteita tulee, ja ne yrittävät ohjata sinua, vedä vain vieläkin syvempään henkeä ja ota rennosti vastaan kaikki esiinnousevat tuntemukset. Myös tunteet toteuttavat elämässäsi omaa tarkoitustaan, ja toimivat sinun hyväksesi. Anna kaikkien tunteiden tulla läpi tietoisuuteesi asti, juuri sellaisena kuin ne ovat. Pyri tuntemaan ne niin kokonaisvaltaisesti kuin vain voit, mutta heti tämän jälkeen päästä niistä irti. Vaikka tuntisit mitä – onnea, surua, pelkoa, vihaa, tai kateutta, ylimielisyyttä, häpeää, myötätuntoa, kiitollisuutta – päästä tunteista heti irti, kun olet ensin ottanut ne vastaan ja kohdannut ne niin avoimesti, kuin mahdollista. Tällä tavalla myös tunnetaso irrottaa sinusta otteensa, ainakin hetkeksi, ja meditaatiosi voi syventyä kohti seuraavaa tasoa.

4. Tiedostumaton mieli (symbolinen ego)

Järjen ja tunteiden jälkeen egollasi on enää yksi ansa käytössään. Egosi mielestä sinun olisi parempi vaikka nukkua, kuin meditoida. Myös tämä on oman tiedostumattoman mielesi puolustusmekanismi, jonka tehtävä on suojella sinua. Jos sinulla on konkreettista univelkaa, tulet aivan varmasti nukahtamaan kesken meditoinnin, ja hyvä niin. Vasta univajeen korjaannuttua voi meditaatio kohota seuraavalle tasolle. Vaatii hieman aikaa opetella pitämään mieli hämärän rajamailla, jolloin se ei nuku, eikä ole hereillä.

Kun meditoinnissa pääsee tähän pisteeseen asti, harjoitus alkaa toimia aivan uudella tavalla: nyt unet, näyt sekä muut ilmestykset tulevat mahdollisiksi. Tämä on se kaunis, pieni piste tietoisuuden ja tiedostumattomuuden, sekä menneen ja tulevan ajan keskellä. Tämä piste on absoluuttinen ”tässä ja nyt”. ”Tässä” tarkoittaa tässä paikassa, eli kehossasi, sekä ”nyt” tarkoittaa tässä hetkessä, mielessäsi. Mielen ja kehon täydellinen keskiarvo on äärettömän pieni ja hienovarainen, ihmeiden ja ikuisen tiedon lähde – se on sinun sisäisen, korkeamman tietoisuutesi koti.

5. Jatkuvuus

On jäljellä vain yksi haaste – jatkuvuus. Meditaatiolla tulee olemaan suuri ja syvä vaikutus koko elämääsi, mutta vain, jos rakennat siitä itsellesi tottumuksen ja tavan. Jos meditoit vain silloin tällöin, tulevat saavuttamasi tuloksetkin olemaan vain sitä sun tätä. Mutta jos vastaavasti meditoit jatkuvasti, tulet saavuttamaan aivan samanlaisia tuloksia kuin ne ”valaistuneet mestarit”, jotka tällä hetkellä ehkä vaikuttavat kovin kaukaisilta ja ihmeellisiltä.

Teksti: Iisakki Totuudentalo
Iisakki Totuudentalo (iisa) on hengellisten asioiden tutkija ja opettaja, sekä verkkosivusto Totuuden talon perustaja.

Viimeksi muutettu 06 helmi 2017

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU