12 marras 2018

Lisää arkeesi rakkaudellisia tekoja - kaiken voi tehdä rakkaudella

Kirjoittanut 
Lisää arkeesi rakkaudellisia tekoja - kaiken voi tehdä rakkaudella Emma Simpson - Unsplash

Rakkauden teot ovat tapa toimia, ne eivät ole muusta toiminnasta irrallisia tai erillisiä tekoja. Kaiken, minkä teemme, voimme tehdä rakkaudella. Se tuo elämäämme merkityksellisyyttä, ja lisää yhteenkuuluvuutta sekä kiitollisuutta. Rakkauden tekoja on lukematon määrä. Olemme kaikki tehneet niitä, ja tulleet niistä osallisiksi. 

Jokainen meistä on jossain vaiheessa elämäänsä ollut rakkaudellisten tekojen vastaanottaja. Emme ole välttämättä huomanneet sitä itse. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei meihin olisi kohdistunut rakkaudellista toimintaa. Millaisia rakkaudellisia tekoja muistat saaneesi osaksesi?

Rakkauden tekoja on mittaamaton määrä. Äidin lapsilleen laittama ruoka, puolison keittämä aamukahvi, naapurille putsattu auto tai keskittyneesti ja myötätuntoisesti kuunnellut ystävä ovat kaikki esimerkkejä siitä, kuinka voimme osoittaa rakkautta arjessamme. Millaisia rakkauden tekoja sinä olet tehnyt viimeisen viikon aikana? Mitä voisit tehdä seuraavaksi?

Jos vastasit edellä esitettyihin kysymyksiin, ota nyt pieni lisähetki itsellesi. Kuuntele, miltä rakkaudellisten tekojen muisteleminen tuntuu. Mitä sinussa heräsi? Kun tavoitat tuon tunteen, tiedät mistä tässä on kysymys.

Rakkauden teot eivät ole erillisiä

Rakkauden teot eivät ole muusta tekemisestä irrallisia, erikseen suoritettavia toimia. Rakkauden teot tarkoittavat tapaa, jolla toimimme. Voimme tehdä kaiken rakkaudella, minkä teemme. Siivoaminen, kaupassa käyminen ja haravoiminen voivat olla tylsiä rutiineja, jotka vievät aikaamme kaikelta mukavalta. Tai ne voivat olla rakkauden tekoja.

Kun siivoaminen on rakkauden teko, se tarkoittaa niiden ihmisten ajattelemista lämmöllä, joille siisteyttä valmistetaan. Teemme siivoustyötä heitä varten, palvellen. Sama koskee kaikkia arjen rutiineja. Olemme puhuneet rakkaudella laitetusta ruuasta jo pitkään, mutta rakkaudellisuus ei rajoitu ainoastaan ruuanlaittoon. Se koskee kaikkea, mitä teemme.

Rakkauden teot työpaikalla

Voimme tehdä työmme urautuneesti, saadaksemme palkan elääksemme. Tai voimme tehdä työmme rakkaudella. Työpaikalla tapaamme muita ihmisiä. He ovat arvokkaita lähimmäisiä siinä missä perheenjäsenemmekin. Emme välttämättä tunne kaikkia työpaikan ihmisiä. Emme ehkä pidä heistä, ainakaan emme ole kovin läheisiä kaikkien kanssa. Se ei tarkoita, ettemme voisi keittää työpaikalla aamukahveja samalla lähimmäisen rakkaudella kuin keitämme kahvin kotona puolisolle.

Ei ole olemassa työpaikkaa, minne rakkauden teot eivät voisi ylettyä. Metsuri voi pohtia ihmisiä, jotka saavat kaadetusta puusta polttopuut. Rakennusmies voi tarjota pullapitkosta siivun työmaan jokaiselle miehelle ja ajatella lämmöllä kaikkia ihmisiä, jotka pääsevät rakennustyön tuloksista nauttimaan. Miten sinä voisit viedä rakkaudellisuutta työhösi?

Rakkauden tekeminen rikastaa elämää

Rakkaudellisten tekojen tekeminen rikastuttaa elämää, antaa sille merkityksen. Kun opimme katsomaan elämää ja tekojamme rakkaudellisuuden kautta, tavoitamme syvemmän yhteyden kaikkeen olemassa olevaan, myös hengelliseen.

Rakkaudelliset teot lähentävät meitä muihin ihmisiin, lisäten näin yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta ja vähentäen yksinäisyyden kokemuksia. Rakkaudellisella asenteella toimiminen vähentää yksinäisyyden tunnetta silloinkin, kun teemme rakkauden työtämme yksin.

Kaiken kruunaa se, että rakkaudellisesti toimiminen auttaa kokemaan kiitollisuutta. Pystymme havaitsemaan kaikki hyvät teot, joiden hedelmistä saamme nauttia. Opimme arvostamaan toisiamme ja toisten ihmisten työtä. Rakkaus kantaa hedelmää, ja antamalla saamme.

Viimeksi muutettu 12 marras 2018
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU