30 touko 2014

Kabbala on esoteerinen helmi

Kirjoittanut 

Amerikkalainen kirjailija ja oppinut Stephan A. Hoeller on todennut, että kabbala näyttää vapauttavan erilaisia psyykkisiä voimia alitajunnasta enemmän kuin mikään muu mystinen järjestelmä. Kabbala on kärsinyt vuosien saatossa inflaation, mutta joissakin piireissä se on silti onnistunut säilyttämään alkuperäisen tarkoituksensa: toimia karttana kohti jumalallisuutta.

Kabbala on korkea magian oppi sekä esoteerinen tulkinta juutalaisuudesta. Kabbalasta olisi helpompi puhua, jos se olisi laitettu kansien väliin, mutta edelleen tuhansien vuosienkin jälkeen se kiertää suullisena perinneoppina, jota välittävät erilaiset kabbalistiset oppilaitokset. Suullisen välityksen vuoksi siitä on muodostunut useita eri haaroja, jotka jotkut ovat hyvin kaukana alkuperäisestä mystiikan perinteestä.

Kabbalan juuret ovat vuosituhannen alun Palestiinassa ja merkava-mystikoiden teksteissä. Kabbalassa on kaksi pääteosta, Sefer Yetzirah ja Zohar. Sefer Yetzirah syntyi noin vuosina 300-600 ja kertoo maailman luomisesta. Zohar kirjoitettiin noin 1200-luvulla ja se kertoo itse ihmisestä. Zohar ei ole pelkästään juutalaismystikkojen tärkeä oppikokoelma, vaan sillä on ollut merkittäviä vaikutuksia myös valtavirajuutalaisuuteen Tooran ja Talmudin ohella.

Vaikka kabbalan juuret ovat tuhansien vuosien takana, se saavutti varsinasen muotonsa keskiajalla. Erityisen suuressa roolissa tässä olivat Espanjasta karkoitetut juutalaiset, jotka toivat oppinsa Pohjois-Italiaan 1400-luvun lopussa. Näin renessanssiajan suuret maagikot pääsivät käsiksi ikiaikaisiin viisauksiin ja ottivat siitä vaikutteita omiin filosofioihinsa. Tämä poiki aivan uudenlaisia henkisiä järjestelmiä, jotka eivät olleet millään tavoin juutalaisia ja poikkesivat selkeästi alkuperäisestä kabbalasta.

Nämä erilaiset haarat ovat kutkutelleet länsimaisen esoterian harjoittajien mielihyväkeskuksia ja niinpä nykyään okultistit ja muut tietoisesti henkistä elämää kulkevat yhdistävät usein kabbalaa esimerkiksi astrologiaan, tarot-kortteihin ja numerologiaan.

Elämän puu vie taivaaseen

Kabbalan mukaan Jumala on yksi ja kaikkialla. Koko luomakunta on syntynyt Jumalasta lähteneestä säteilystä, joka tekee salatun näkyväksi ja ykseyden moninaiseksi. Koska kaikki on Jumalasta lähtöisin, sekä hyvä että paha ovat jumalallisuuden ilmentymiä.

Kabbalan mukaan sielu astui alas Jumalan luota maan päälle matkaten läpi kaikkien sfäärien ja keräten niistä erilaisia ominaisuuksia. Lopulta sielu myös nousee ylös näiden kosmisten sfäärien halki. Tämä on sen tavoite.

Aikoinaan Jumalasta alkoi ajatus, Kether, maskuliininen alkuvoima. Jumalan ymmärrys ja äly on Binah, feminiininen prinsiippi, äiti. Nämä ovat kaksi kymmenestä jumalallisesta säteestä. Loput kahdeksan ovat Gevurah, Hod, Tiferet, Yesod, Malkhut, Hesed, Netzah ja Hokhmah. Näitä kutsutaan sefiroiksi ja niistä jokainen vastaa maan sfäärejä, eläinrataa, alkuvoimaa sekä tiettyä Jumalan voimaa. Sefiroista muodostuu Elämän puu, tunnettu kabbalistinen psykogrammi, joka toimii mietiskelyn ja mielikuvaharjottelun apuvälineenä. Jokaista sefiraa yhdistää 22 polkua, joita seurataan henkisissä harjoituksissa elämän oppeina. Näin voi päästä yhteyteen alkuperäänsä, jumaluuteensa.

Erilaiset keskittymisharjoitukset ja hengitystekniikat ovat olennaisia apuvälineitä matkalla takaisin Jumalan luo. Niitä tehdessään mystikko voi mielessään käyttää apuna Elämän puuta ja kuvitella kiipeävänsä sitä pitkin ylöspäin, jonka aikana kaikki vastakohtaisuudet, kuten esimerkiksi feminiininen ja maskuliininen, sulavat yhteen ja epätäydellisyydet sielusta sulavat pois pala palalta. Tällä tavoin hän viimein yhdistyy osaksi ilmentymätöntä Jumaluutta. Periaatteessa hän siis saavuttaa valaistumisen.

Tällä tekniikalla on vastaavuutensa joogassa, sillä kymmenen sefiraa symboloi chakroja. Tämän päivän mystikot monesti yhdistävätkin kabbalan joogaan ja ottavat chakrat osaksi meditaatiota. Ei siis ihme, että kabbalasta on käytetty nimitystä länsimaiden jooga.

Kabbalan popularisointi

Nykyään vallalla oleva henkinen oppi, New Age, on ottanut runsaasti vaikutteita kabbalasta. Puhutaan pop-kabbalasta tai NAM-kabbalasta (New Age Movement -kabbala). Tämän vuoksi kabbala on kärsinyt pienen inflaation. Suuri vaikutus varmasti on myös sillä, että muutama vuosi takaperin amerikkalaiset julkisuuden henkilöt Madonnasta Demi Mooreen poseerasivat kilvan lehdissä punainen nauha ranteessaan, jonka oli tarkoitus viitata kabbalan harjoittamiseen. Nauhalla ei kuitenkaan todellisuudessa ole yhteyttä itse kabbalaan ja sen oppeihin.

Perinteinen kabbalaliike ei silti ole kuollut, vaikkakin se ei pidä itsestään kovaa meteliä. Erityisesti Yhdysvalloissa ja Israelissa harjoitetaan aitoa kabbalaa ja sitä tekevät pääasiassa juutalaiset, kuten alkuaikoinakin.

New Age on ottanut kabbalasta suuren määrän vaikutteita. Näitä ovat esimerkiksi usko jumalallisiin olentoihin sekä viestien kanavointi, usko sairauksien parantumiseen henkisten harjoitusten avulla, ajatus henkisestä kasvusta, idea ihmisen jumaluudesta eli korkeammasta minästä, usko astraalikehoon, joka voi irtaantua fyysisestä kehosta ja olla apuna esimerkiksi astraalimatkailussa tai muilla tasoilla vierailussa, idea jälleensyntymisestä, oppi kokonaisvaltaisuudesta eli ajatus siitä, että niin kuin on ylhäällä, niin on myös alhaalla ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Teksti: Katja Pesonen

Viimeksi muutettu 27 joulu 2016

1 kommentti

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU