11 heinä 2018

Heräämiskriisit: “Tuntui, että yhdessä yössä muutuin aivan eri ihmiseksi”

Kirjoittanut 
Heräämiskriisit: “Tuntui, että yhdessä yössä muutuin aivan eri ihmiseksi” Lawrence Walters / Unsplash

Hannan* tie kohti heräämistä kulki esimerkiksi itsetuhoisuuden kautta. Hänen kertomuksensa muistuttaa siitä, että “heräämiskriisit” eivät koske ainoastaan aikuisia. Kuten Hannakin, lapset ja nuoret jäävät kokemustensa kanssa usein yksin. Artikkeli on osa Heräämiskriisit-juttusarjaa.

“Jo pienenä aistin toisen maailman läsnäolon. Erityisen hyvin muistan, että jotenkin tiesin jonkun näkymättömän olevan läsnä, mutta jo silloin ajattelin ettei minun kannata puhua asiasta. Kukapa nyt uskoisi lapsen kummitusjuttuihin?

Ensimmäiset masennusoireet ilmenivät ja viiltely alkoi, kun olin teini-iän kynnyksellä. Perheessäni oli tapahtunut kaikenlaista, ja nuo tapahtumat alkoivat nousta pintaan voimakkaasti. Toinen maailma alkoi tulla tutummaksi ja ilmoitteli itsestään jatkuvasti. Näin enneunia, kuulin ääniä, näin hahmoja... En ymmärtänyt mistä oli kyse ja olin varma, että olen tulossa hulluksi. Enneunia en ole koskaan pelännyt, ne ovat olleet minulle niin tavallisia ja joskus jopa käteviä, mutta kaikki muu oli kamalaa. En tiennyt oliko kokemani omassa päässäni vai täyttä totta.

Lopulta vintti pimeni kokonaan. Käyttäydyin itsetuhoisesti, kotona ja koulussa oli vaikeaa. En nähnyt minkäänlaista ulospääsyä tilanteesta. Pahan olon tunne oli valtava lapselle yksin kannettavaksi. Yksin nimenomaan siksi, etten juuri puhunut.

Muistan, kun eräänä iltana makasin sängyssäni ja yritin nukahtaa. Kiinnitin huomioni huoneeni oveen, joka oli puoliksi auki. Huomasin, että se liikkui hitusen verran edestakaisin. “Ei hitto, nyt silmät kiinni, sä kuvittelet vaan...  Ja jos sä kuvittelet tällaista, niin sä oot tosi sairas", mietin mielessäni. Olin kauhun vallassa, ja ahdistus ja paine tuntuivat vain kasvavan. Kun olin jo itkun partaalla, aloin kuulla naurua mielessäni. Se oli hirvein ääni, jonka olen koskaan kuullut. Vielä tänäkin päivänä ääntä ajatellessani karvani nousevat pystyyn. Anelin ikuisuuden - tai ainakin se tuntui siltä - mielessäni, että se loppuisi ja sen jälkeen en muista mitään.

Muutaman kuukauden kuluttua tuosta tapahtui jotain. Tuntui, että yhdessä yössä muutuin aivan eri ihmiseksi. Vielä tänäkään päivänä minulla ei ole hajua, mitä tapahtui, mutta aamulla herätessäni tunsin onnea. Ensimmäistä kertaa pariin vuoteen hymyilin ja nauroin, nautin ihmisten seurasta, ihastelin luonnon kauneutta ja ilo oikein pulppusi sydämestäni ja sielustani. Se oli upeaa.

Myöhemmin kuitenkin olen joutunut käsittelemään masennustani. Se on ollut rankkaa, mutta palkitsevaa. Olen myös erityisen ylpeä siitä, että selvisin käytännössä yksikseni, sillä se jos mikä todisti että selviän mistä vain. Ja nykyään olen myös oppinut, että avun pyytäminenkin on okei, on hyvä että sanoo jos tarvitsee jotain.

Toisen maailman kanssa tein myös rauhan muutaman vuoden parantumiseni jälkeen. Nykyään tunnen korkeiden auttajien vaikutuksen elämässäni selkeämmin kuin koskaan aiemmin.

Nyt, parikymppisenä, voin sanoa olevani onnellinen. Olen kiitollinen ja onnellinen siitä, että vaikka herätys tapahtui niin karusti, sain jotain niin hyvää vastineeksi kaikesta kärsimyksestä ja kivusta, että voisin vaikka tehdä sen uudestaankin. En ehkä mielelläni, mutta tekisin.

Henkisyyden löydyttyä koen olevani Minä isolla ämmällä, iloitsen ja kiitän paljon syvemmin kuin koskaan. Jokaisessa meissä on se valo ja jokainen herää, ennemmin tai myöhemmin, tavalla tai toisella. Vaikka kaikki olisi kuinka harmaata tahansa, jokainen tulee saavuttamaan elämäänsä niin upeat ja niin syvät ja kauniit värit, että sitä ei meinaisi uskoakaan.”

*Henkilökohtaisten tarinoiden kertojien nimet on muutettu ja tekstiä on editoitu toimituksessa. Kuudesaisti.net kiittää lämpimästi henkilöitä, jotka lähestyivät meitä Henkinen herääminen voi olla raju kokemus - johtaa jopa psykoosiin -artikkelin julkaisun jälkeen, jakoivat tarinansa ja antoivat luvan julkaista ne.

Lue juttusarjan muut artikkelit:

Lue juttusarjan muut osat:
Miten toimia heräämiskriisiä läpikäydessä? Joutsen Finland tarjoaa vertaistukea ja apua

Heräämiskriisit: “Minut täytti suuri rauha, rakkaus ja elämänmyönteisyys”

Heräämiskriisit: "Nyt aion opetella rauhassa kehittymään tällä henkisyyden ihmeellisellä tiellä"Nyt aion opetella rauhassa kehittymään tällä henkisyyden ihmeellisellä tiellä"

Viimeksi muutettu 23 loka 2018

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU