08 marras 2018

Henkisiä harjoituksia talveen valmistautumiseen

Kirjoittanut 
Henkisiä harjoituksia talveen valmistautumiseen https://pixabay.com/fi/puu-lehdet-sivuliike-kasvi-luonne-2963411/

Kokosimme kolme henkistä harjoitusta, jotka soveltuvat erityisen hyvin talviaikaan valmistautumiseen ja talven aikana tehtäviksi. Taakse jää hellekesä ja pitkälle syksyyn jatkunut lämpö. Luonnon on luovuttava sadostaan ja elämästä, jota se ilmentää. Valon vähenee säädellen eläinten käyttäytymistä ja väsyttäen ihmisiä. Talvikausi on hiljentymisen, luopumisen, ja rauhan aikaa. Pimeys muistuttaa valosta, joka on edessämme.

Harjoitus 1: ajatukset kaarnalaivoihin

Talvi tarkoittaa aikaa, jolloin tulee päästää irti ja pysähtyä hetkeksi lepoon. Vasta riittävä lepo ja sopivan pitkä pysähtyneisyys mahdollistavat uudistumisen ja uuden kasvun. Uutta kasvua ei voi pakottaa, kiirehtiä. Siksi irtipäästämisen harjoitus soveltuu talveen erinomaisesti.

Asetu rauhalliseen huoneeseen makuuasentoon.  Varmista, että voit keskittyä harjoitukseen keskeytyksittä. Jos haluat, voit kuunnella rentoutusmusiikkia.

Anna nyt mieleesi nousta asioita, joita sinne luontaisesti tulee. Keskity sitten yksi asia kerrallaan päästämään niistä irti. Voit sanoa itsellesi ja ajatukselle, ettei sen aika ole nyt. Nyt on levon aika.

Voit kuvitella sijoittavasi mieleen nousseen asian kaarnalaivan päälle, laskevasi kaarnalaivan veteen ja sitten voit antaa sen kulkeutua tuulen mukana pois vettä pitkin. Voit puhaltaa pitkään ja hitaasti ulos hengittäen niin, että annat puhalluksella kaarnalaivalle vauhtia. Syvähengittäen tehty puhallus voimistaa harjoitteen vaikutusta.

Jatka niin kauan, kunnes tunnet mielesi avaraksi, rauhoittuneeksi ja selkeäksi.

Harjoitus 2: mielikuvamatka lämpöön

Talven kylmyyden voi katkaista tekemällä mielikuvamatkan lämpöön.

Asetu rauhalliseen huoneeseen makuuasentoon.  Varmista, että voit keskittyä harjoitukseen keskeytyksittä. Jos haluat, voit kuunnella rentoutusmusiikkia. Laita villasukat jalkaan ja kääriydy lämpimään vilttiin. On tärkeää, että sinun on lämmin ja hyvä olla.

Kuvittele makaavasi kuumalla hiekalla aurinkorannalla, kesäauringon lämmittämällä rantakalliolla tai muussa kesäisen kuumassa paikassa, joka on sinulle erityisen rakas. On kirkas auringonpaiste, ehkä lokit huutavat. Jossain merellä tai järvellä kulkee moottorivene.

Hengitä hitaasti viiteen laskien sisään ja puhalla ilma rauhallisesti ulos. Seuraavalla sisäänhengityksellä kuvittele, että hengität auringon valoa ja lämpöä sisääsi. Pidennä sisäänhengityksiä. Ulospuhalluksessa voit ajatella, kuinka päästät keuhkoistasi kaiken talven pimeyden ja kylmyyden. Kylmyys ja pimeys katoavat nopeasti ilmatilaan, sulaen auringon lämpöön ja kirkkauteen.

Jatka niin kauan, kunnes tunnet mielesi avaraksi, rauhoittuneeksi ja selkeäksi ja kehosi lämpimäksi, painavaksi ja rentoutuneeksi.

Harjoitus 3: laulamalla hetkeen

Talven kiireet ja stressin voi pysäyttää laulamalla. Matalalta resonoiva meditatiivinen ääni auttaa kiinnittymään tähän hetkeen sen sijaan, että tarkkaavaisuutemme laukkaisi mielen mukana tulevaisuuden tehtävissä, menneisyyden ahdistuksissa tai muissa stressin aiheuttajissa. Voit tehdä tämän harjoituksen lähes missä vain: kotona ruokaa laittaessasi, autoa ajaessasi, nukkumaan käydessäsi tai hississä yksin ollessasi.

Nyt on aika aloittaa. Terävöitä kaikki aistisi: Miltä suussasi tuntuu, maistuuko jotain? Millaisia tuoksuja erotat? Mitä näet ympärilläsi? Tarkkaile uteliaana värejä ja sitä, miltä ympärilläsi näyttää. Älä liitä aistihavaintoihin arvotuksia; ei hyvää, ei pahaa. Ainoastaan huomaat sen, mitä on.

Voit syventää havaintoihin keskittymistä ja hetkeen kiinnittymistä laulamalla. Se ei tarkoita jonkun laulun ja laulun sanojen laulamista. Tässä laulaminen tarkoittaa merkityksetöntä ääntä, joka voi olla esimerkiksi pitkä om-ääni.

Hyräile yhtä äänitaajuutta etsien sinulle sopivimman ja mieltäsi parhaiten rauhoittavan. Matala ääni auttaa sinua pysymään siinä missä olet. Mielen on suostuttava tähän hetkeen, et lähde ajatusten mukaan. Keskity ajatusten tai esiin nousevien tunteiden sijaan tekemään havaintoja sisä- ja ulkopuoleltasi. Miltä tuntuu oikeassa jalassa? Entä selässä? Onko hartioissa kireyttä, voisiko niitä rentouttaa? Millaisia ääniä ympärilläsi kuuluu? Hyräile matalalta resonoivaa äännettä koko ajan hitaasti hengittäen ja teräviä aistihavaintoja tehdessäsi. Olet tässä, olet nyt. Muuta ei ole.

Jatka niin kauan, kunnes tunnet mielesi avaraksi, rauhoittuneeksi ja selkeäksi.

Viimeksi muutettu 07 marras 2018
Satu Ilta

Nimimerkki Satu Ilta on koulutukseltaan sosiologi ja yhteisöpedagogi. Hän työskentelee päätyön ohessa sisällöntuottajana ja printtilehden toimittajana. Satu on kirjoittanut toisella nimimerkillä runoja, joita on julkaistu runoantologioissa ja Sadun omassa runokirjassa. Hän on toimittanut yhden runoantologian. Satua eniten kutkuttavat aiheet liittyvät lapsiin ja kasvatukseen, pitkän parisuhteen hoitamiseen, uskontoon, uskoon ja maailmankatsomuksiin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan. Myös ihmisten käytös kaikessa irrationaalisuudessaan ja ajankohtaiset sosiaaliset ilmiöt käynnistävät Sadussa ”sisäisen analysaattorin” ja kirjoitusinnon.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU