13 kesä 2018

Älä taistele negatiivisia ajatuksiasi vastaan

Kirjoittanut 
Älä taistele negatiivisia ajatuksiasi vastaan Photo by Gilles Lambert on Unsplash

Sosiaalinen media ja internet pursuavat artikkeleita, jotka auttavat meitä "hävittämään" negatiiviset ajatukset, "pääsemään eroon" niistä. Olemme luultavasti nähneet jopa henkisiä tekstejä, jotka neuvovat kuinka voimme "voittaa" negatiivisuuden ja muuttaa sen positiivisuudeksi. Mutta pitääkö negatiivista ajattelua hävetä? Onko se todella ongelma?

Vaikka positiivista ajattelua alleviivaavat tekstit on ehkä tarkoitettu auttamaan, ne oikeastaan vain syventävät kärsimystämme ja saavat meidät taistelemaan itseämme vastaan. Totuus on, että positiivinen lähestymistapa negatiivisiin ajatuksiin vain hämmentää meitä henkisesti, eikä se auta meitä pitkällä aikavälillä. Siitä on siis enemmän haittaa kuin hyötyä. Positiivisuus ei siis ole vastaus ongelmiimme.

Epäilemättä positiivisuus saa meidät hyvälle tuulelle, hetkeksi. Voimme jopa kouluttaa itsemme omaksumaan positiivisemman ajattelutavan joka auttaa meidät näkemään elämää, itseämme ja muita optimistisemmin.

Vaikka negatiivisten asioiden muuttaminen positiivisiksi lohduttaa meitä väliaikaisesti, se ei ole vastaus ongelmiin. Se on ikään kuin henkistä "ohitusta", koska se saa meidät välttämään syvempiä kysymyksiä itsessämme.

Siihen on syynsä miksi lopulta yltiöpositiivisuus ja liian optimistiset ihmiset ällöttävät meitä. Syvällä sisimmässämme liian positiivinen ajattelu tuntuu meistä huijaukselta ja epäuskottavalta. Se on ikään kuin mustavalkoisilla säännöillä pelaamista, tapa nähdä maailma epärealistisesti. Kun olemme negatiivisessa mielentilassa, usein ensimmäinen reaktio on se, että positiivisuus on parannus tähän.

Ongelma on, että näin pysymme mielemme sätkynukkeina. Emme näe, että on olemassa kolmaskin lähestymistapa, joka ei määrittele tunteitamme kumpaankaan kategoriaan.

Positiivinen ajattelu aiheuttaa meissä myös valtavan määrän tuomitsemista. Kun haluamme ajatella kaikesta myönteisesti, ajattelemme sen olevan jotenkin parempi ja hyväksyttävämpi tapa kuin negatiivisuus. Kun olemme tuominneet negatiiviset ajatukset "huonoiksi", luomme todellisuudessa vain enemmän negatiivisuutta - posiitiivisen ajattelun varjolla.

Väkinäinen positiivisuus tuo mukanaan pelon

Jos olet tietoisesti kokeillut optimistisempaa ajattelua, olet ehkä ymmärtänyt että tämä ajattelutapa tulee aina pienen ahdistuksen saattelemana. Uskot, että ajattelemalla myönteisesti olet myös onnellisempi, vaikka sisimässäsi pelkäät ettei näin ehkä olekaan. Ja näin oikeastaan menetät onnesi. Tämä pelko aiheuttaa negatiivisuutta passiivisella ja pelottavalla tavalla.

Oletko koskaan tavannut yltiöpositiivista henkilöä joka suhtautuu passiivis-agressiivisesti jokaiseen asiaan mikä saattaa tuottaa negatiivisuutta? Nämä ihmiset näyttävät ulkoa päin onnellisilta, mutta tarkkaavainen henkilö voi selvästi nähdä pelon heidän sisällään. Tämä pelko johtuu kaiken "pahan" torjumisesta.

On toki ymmärrettävää, että useimmat haluavat olla enimmäkseen myönteisiä, mutta yltiöpositiiviset ihmiset näyttävät olevan erityisen pelokkaita suhteessa omaan pimeyteensä. Ironista kyllä, tämä pakkomielteinen negatiivisuuden pelon torjuminen positiivisuudella aiheuttaa suuren määrän tukahdutettuja tunteita, jotka voivat johtaa epävakaaseen psyykkeeseen ja persoonallisuuteen.

Totuus on, että positiiviseen ajatteluun liittyy aina jonkin verran negatiivisuuden vastustelua. Joidenkin on valitettavasti hyvin vaikeaa todella tiedostaa tätä. Jos kuitenkin rehellisesti ja puolueettomasti tutkit yltiöpositiivista ajattelua, näet että se tuottaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

3 syytä lopettaa taistelu negatiivisia ajatuksia vastaan

1. Et pysty kontrolloimaan ajatuksiasi

Hallitsetko todella ajatuksiasi? Voit ehkä antaa itsestäsi sellaisen kuvan, että pystyt hallitsemaan negatiivisuutta positiivisen ajattelun kautta, mutta todellisuudessa et pysty siihen. Voit opettaa itseäsi ajattelemaan myönteisemmin mutta päivän päätteeksi negatiiviset ajatukset ovat yhä olemassa, niitä ei voi todella "poistaa". Riippumatta siitä kuinka kovasti yrität, sinulla on ja tulee aina olemaan negatiivisia ajatuksia.

Miksi näin sitten on? Ajatuksemme nousevat ja laskevat kuin aallot meressä. Yhtenä hetkenä meillä on ajatus jostain ja hetken päästä se on korvattu jollakin toisella.

Uskallan väittää ettet voi rehellisesti sanoa tietäväsi seuraavaa ajatusta päässäsi. Tai seuraavaa, tai sitä seuraavaa. Jos pystyisit hallitsemaan ajatuksiasi, luulisin että valitsisit jatkuvasti vain hyviä ajatuksia.

Istu hiljaa ja tuo tietoisuus ajatuksiisi. Selvitä totuus itsestäsi.

2. Et ole ajatuksesi

Meillä on automaattinen taipumus olettaa, että olemme sitä mitä ajattelemme. Siksi meistä tulee niin pakkomielteisiä positiivisen ajattelun suhteen. Luulemme, että olemme itse vastuussa siitä mitä ajattelemme. Uskomme, että kaikki mitä ajattelemme, on totta. Tämä aiheuttaa meille tuskaa.

Kuinka voit luoda ajatuksia jos et edes tiedä mikä seuraava miete päässäsi tulee olemaan? Kuinka voisit olla jotakin niin ohimenevää?

Sinä et ole ajatuksesi. Jos et pysty hallitsemaan niitä, sinulla ei ole myöskään tarvetta yrittää vastustella niitä, koska ne eivät määritä sinua, eivätkä ne oikeastaan merkitse sinulle mitään. Ajatukset tarkoittavat jotain vain jos annat niille merkityksen.

3. Ajatuksia vastaan taisteleminen lisää kärsimystä

Yrittäessäsi hallita negatiivisia ajatuksia tai päästä niistä eroon, ruokit vain ideaa siitä että olet niiden kanssa yhtä. Kun otat ajatuksesi todesta, tunteita kuten vihaa, pelkoa, surua ja turvattomuutta nousee pinnalle.

Jopa hienovaraiset yritykset ajatella positiivisemmin heijastavat illuusiota "olen yhtä ajatusteni kanssa". Sen sijaan, että yrität olla liian optimistinen, ymmärrä että ajatus on ajatus, eikä se tarkoita mitään ellet usko siihen. Kun opit hyväksymään ja tunnustamaan kielteisetkin ajatukset pääset pitkälle. Esimerkiksi Noah Elkrief ja Byron Katie ovat mahtavia opettajia, jotka puhuvat siitä kuinka voit oppia näkemään ajatukset vain yksinkertaisesti ajatuksina.

Opi taistelun sijaan tarkkailemaan ajatuksiasi.

Kuten olemme osoittaneet, kielteinen ajattelu ei ole ongelma: todellinen ongelma on ajatusten tunnistaminen. Jo tuhansia vuosia sitten viisaat ja heränneet ihmiset ovat ymmärtäneet, että ratkaisu kärsimykseen on tunteiden ja ajatusten tiedostaminen ja niistä irtautuminen. Monien henkisten harjoitteiden, kuten meditaation, tarkoituksena on auttaa meitä näkemään ajatukset sellaisina kuin ne ovat: väliaikaisina energianvaihteluina. Meidän ei tarvitse uskoa niitä, riittää kunhan todistamme niiden läsnäolon.

Kokeile seuraavia harjoituksia:

- Anna ajatuksillesi nimiä. Esimerkiksi meditaation aikana, tai milloin vain, kun huomaat tietyn tunteen tulevan pintaan, anna sille nimi. Esimerkiksi "surulliset ajatukset/tunteet", "vihaiset ajatukset/tunteet" tai "tuomitsevat ajatukset/tunteet". Nimeäminen auttaa sinua luomaan enemmän sisäistä tilaa ja etäisyyttä ajatuksiisi.

- Meditoi. Tämä on aika ilmeistä, mutta tärkeää. Jos meditointi tuntuu vaikealta, kokeile erilaisia lähestymistapoja. Minä esimerkiksi aloitan meditaationi kehoni osien tiedostamisella ja tutkin ajatuksia jotka nousevat pintaan. Jos meditointi on sinulle "njääh", yritä tutkia joitain muita tekniikoita.

- Hidasta ja priorisoi. Nopeus ajaa meidät eksyksiin ajatustemme kanssa. Etsi tapoja hidastaa niitä päivän aikana. Käytä tunteitasi laukaisijoina. Aina kun tunnet ahdistusta, surua tai vihaa, etsi ajatukset niiden taustalta. Kysy itseltäsi "onkohan tämä ajatus nyt 100% totta?"

Ymmärtämällä, että kärsit vain silloin kun tunnustat ja uskot ajatuksiisi, löydät sisäisen rauhan ja tyydytyksen, olivatpa ajatuksesi sitten positiivisia tai negatiivisia.

Lähde:
Aletheia Luna
https://lonerwolf.com/negative-thoughts/

Kuva: Gilles Lambert / Unsplash

Viimeksi muutettu 11 kesä 2018
Ja

Nuori ja innokas harjoittelija, joka etsii innolla uusia, mielenkiintoisia juttuja. Pätee varsinkin käännösjutuissa.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU