Sanni Nevalainen kirjoitti seitsemän vuotta kirjaa enkeleistä. Se ilmestyi tänä vuonna, ja ensi vuoden alussa julkaistaan Nevalaisen toinen enkelikirja. Jutussamme hän kertoo, miten päätyi kirjoittamaan enkeleiden kanssa ja jakaa enkeleiden seurassa tehtävän, kaikille sopivan tehopuhdistusharjoituksen.

Henkiseen kasvuun voi liittyä niin vahvoja oireita, että sitä läpikäyvät voivat epäillä sairastuvansa psyykkisesti. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että keski-ikä on henkisen heräämisen kannalta aktiivisinta aikaa elämässä. Herääminen henkiseen kasvuun muuttaa ihmistä paljon, mikä voi hämmentää. Hämmentynyt voi epäillä sairastavansa masennusta. Mutta masennus on voimakkaampi, vakava mielenterveyden häiriö. Masennuksen oireet eroavat henkisen heräämisen merkeistä.

Hengellisessä mielessä mystisyys tarkoittaa Jumalan kohtaamista ja Jumalaan sulautumista. Meditaatiossa saavuttamamme tietoisuudentila voi olla ensiaskel kohti mystisiä kokemuksia. Historiasta tunnetaan useita tarinoita mystisistä kokemuksista, kuten pyhän Birgitan ja Jeesuksen Teresan kokemuksen. Elina Grönlundin kirjassa Seitsemän asuntoa ja kolme paimenta esitellään lukuisia muita esimerkkejä.

Unet tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa alitajuntaan. Carl Jung, jonka tutkimuksiin unien tulkinta edelleen suurelta osin pohjaa, ajatteli että unissa on runsaasti alitajunnasta kumpuavia symboleita.

Uskonnon asema on muuttunut, kun perinteisistä uskonnon harjoittamisen tavoista on siirrytty kohti uushenkisyyttä. Vallitsevaan uushenkisyyteen kuuluu monenlaisia ilmiöitä: yksilöllisyyden ja yksilön korostamista, joustavuutta ja mukautuvuutta sekä henkisen kasvun ja muutoksen itseisarvoisuutta. Uushenkisyys haastaa perinteisen uskonnollisuuden. 2010-luvun loppupuolella kuljemme maallistumisesta edelleen kohti laajenevaa uushenkisyyttä.

Ajattelemme olevamme itsenäisiä, vapaita aikuisia. Mutta kuinka vapaita olemme? Jos emme ole tutustuneet persoonallisuuteemme perinpohjaisesti, saatamme toimia aina tiedostamatta oppimallamme tavalla. Reagoimme ja olemme hieman ymmällämme epämääräisten pahanolontunteiden kanssa. Kun haluamme kasvaa valoisimmiksi ja kehittyä ihmisinä, meidän on aloitettava työ omaan persoonallisuuteemme tutustumisella.

Kun lintu kuoriutuu munasta se leimautuu ensimmäiseen näkemäänsä liikkuvaan olentoon oli kyseessä sitten sen emo tai ihminen. Linnun leimautuminen on hyvin yksinkertaista. Ihmisen leimautuminen on samantapaista, eli synnyttyään lapsi leimautuu vähitellen häntä hoitaviin ihmisiin ja erityisesti äitiin, joka on ensisijainen ravinnon, lämmön ja huolenpidon lähde. Lapsen leimautuminen on hitaampaa ja monimuotoisempaa kuin linnun, mutta kummassakin leimautumisessa on kyse vaistonvaraisesta eloonjäämisen varmistamisesta. Molemmat, niin lintu kuin lapsikin, haluavat kiinnittyä johonkin niiden olemassaolon turvaavaan olentoon. Ne kaipaavat toisen olennon täyttä läsnäoloa, tunnetta siitä että ne tulevat nähdyiksi ja kohdatuiksi, jotta niiden kasvun tarpeet tulevat täytetyiksi ja varmistetuiksi.

Silmänräpäyksen kestävä intuitio ja sen tuoma oivallus voivat antaa yhtä paljon tietoa kuin rationaalinen päättely. Tietoisuuteemme ja arkiajatteluun mahtuu vain pieni osa tiedostamme – loppuosaa käsittelemme intuitiivisesti. Intuitiota on myös mahdollista jalostaa tietoisella harjoittelulla. Otimme selvää, mitä intuitiolla tarkoitetaan ja mitä klassikkofilosofit siitä ovat ajatelleet.

Hannan* tie kohti heräämistä kulki esimerkiksi itsetuhoisuuden kautta. Hänen kertomuksensa muistuttaa siitä, että “heräämiskriisit” eivät koske ainoastaan aikuisia. Kuten Hannakin, lapset ja nuoret jäävät kokemustensa kanssa usein yksin. Artikkeli on osa Heräämiskriisit-juttusarjaa.

Jaana* ei uskaltanut sairaalassa kertoa kuulemistaan äänistä, jotta häntä ei pidettäisi hulluna. Rajujen vaiheiden jälkeen hän alkoi etsiä itse tietoa, sai neuvoja meediolta ja on oppinut suojelemaan itseään. Nyt hän luottaa ja luottamaan, että hänen sisällään oleva valo voittaa pimeyden. Artikkeli on osa Heräämiskriisit-juttusarjaa.

Laura* on ollut “osastolla” kolme kertaa. Kokemuksiin on liittynyt seesteisyyden tunne, eräänlainen selvänäkijyys sekä erilaiset oivallukset esimerkiksi edellisiin elämiin liittyen. Hän itse on kiitollinen kokemuksistaan, mutta ympäröivä maailma antaa niille erilaisen merkityksen, ne edustavat “hulluutta”. Artikkeli on osa Heräämiskriisit-juttusarjaa.

Henkinen herääminen voi aiheuttaa rajun kriisin. Siihen liittyviä piirteitä ei usein osata tulkita oikein, vaan ne tulkitaan esimerkiksi mielisairauden oireiksi, mikä voi entisestään syventää kriisiä. Suomeen on nyt perustettu JoutSEN-yhteisö tällaisia kriisejä läpikäyviä tukemaan ja tietoa lisäämään. Artikkeli on osa Heräämiskriisit-juttusarjaa.

Sivu 1 / 20
Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU