Puhuttaessa henkisestä heräämisestä, moni kuvittelee sen tuovan elämään pelkästään iloa, onnea ja autuutta. Kyllä sitäkin tulee - jossain vaiheessa - mutta todennäköisempää on, että koet elämässä suuria muutoksia, eikä nämä muutokset tunnu siunauksilta, vaan kirouksilta. Joillekin henkinen herääminen on niin raju kokemus, että koko elämästä putoaa pohja ja jää tyhjän päälle, jotkut päätyvät psykiatriselle osastolle mielenterveysongelmien vuoksi.

Elämme aina nykyhetkessä, emme pysty elämään menneisyydessä emmekä tulevaisuudessa, vaikka mielemme kuljettaakin meitä sinne. Nyt-hetki on ainoa olemassa oleva, kaikki muu on vain ajatusta, kudelmia, joita mielemme rakentaa.

Filosofi Lauri Rauhala on pohtinut, miten ihminen on olemassa. Hänen näkemyksensä edustaa holistista ihmiskuvaa, jonka mukaan ihminen on olemassa kolmessa eri muodossa. Ihmiseen kuuluu tajunnallisuus, kehollisuus ja situationaalisuus eli elämäntilanteisuus. Tajunnallisuus voidaan jakaa vielä kahteen osaan; psyykkiseen ja henkiseen. Ihmiseen voidaan vaikuttaa jokaisen kolmen olemassaolomuodon kautta.

Kärsimys on osa ihmiselämää. Usein se on opittua, ja silloin voimme myös oppia siitä pois. Kärsimyksen tiedostaminen ja kohtaaminen on tärkeää, jotta voimme hyväksyä kärsimyksemme ja päästää siitä irti. Näin tekemällä emme laita vahinkoa kiertämään, vaan opimme suhtautumaan itseemme ja läheisiimme myötätuntoisesti. Aistit, läsnäolo, muut ihmiset ja erilaiset mielikuvaharjoitukset tai kirjeen kirjoittaminen ovat esimerkkejä siitä, kuinka pystymme päästämään kärsimyksestä irti. Oleko sinä jo vellonut kärsimyksessä riittämiin?

Henkinen herääminen, henkinen ylösnouseminen ja valaistuminen, termejä suorastaan vilisee ja vähemmästäkin menee sekaisin. Jokaisen asian nimilaputtamiselle ei sinänsä liene syytä, mutta rationaaliseen ajatteluun tottuneena olo helpottuu ja ehkäpä vastustuskin vähenee, kun asiat jäsennetään mielen lokeroihin. Henkisyydestä kirjoittaminen on haastavaa, sillä totuuksia on yhtä paljon kuin ihmisiä. Ja koska vasta marginaalinen ihmismassa on herännyt, ei henkisyyden ympärille ole vielä ehtinyt muodostua stabiilia sanastoa, jonka kaikki ymmärtäisivät yhtälailla. Samoin jäänee absoluuttinen totuus piiloon, sillä polkuja on monia ja ne kaikki vievät ennemmin tai myöhemmin perille. Eikä mikään näistä poluista ole sen enempi oikea tai väärä.

Tiesitkö, että sinulla on sisälläsi hämmästyttävän luotettava kompassi? Tämä kompassi opastaa ja antaa jatkuvasti tietoa siitä, mikä on sinun parhaaksesi. Se osaa myös kertoa, onko tekosi linjassa sen kanssa, kuka todella olet.

Enkelit, nuo näkyvät ja näkymättömät avunantajamme, nostavat esiin tunteita puolesta ja vastaan. En tunne ihmistä, jolla ei olisi mielipidettä enkeleistä. Raamatussa on mainittu nimeltä vain kolme enkeliä: Mikael, Gabriel ja Rafael. Näin ollen kristillinen kirkko ei ole hyväksynyt muita ”arkkienkeliehdotuksia”, kuten Uriel. Angelologiassa eli kristillisen kirkon systemaattisessa ajattelussa sekä opetuksissa enkeleistä (enkeliopissa) ollaan tietoisia kuitenkin seitsemästä arkkienkelistä, koska nämä ovat esiintyneet Raamatun apokryfisiin (”kätkettyihin”) kirjoihin kuuluvassa Tobitin kirjassa.

Mielesi ja sydämesi tuntuvat kahtia jakautuneilta. Haluaisit tehdä jotakin, mutta osa sinusta huutaa "Ei tule kuuloonkaan!". Uskot johonkin, muttet hyväksy toimintaa jota usko opettaa. Tunnet jonkin asian olevan oikein ja samalla myös väärin. Kuinka tällaisessa sisäisessä konfliktissa voi saada selvyyttä mihinkään?  Jos sinusta tuntuu että olet tulossa hulluksi, tai kaikki on yksinkertaisesti liikaa: lopeta. Keskeytä kaikki mitä olet tekemässä, sulje silmäsi ja keskity ainoastaan sisään- ja uloshengitykseen.

"Hiljaisuus on suuren voiman lähde." –Lao Tzu. Vietin yli kaksi vuotta joka neljännen viikon hiljaisuudessa. Tuona aikana asuin Zen-munkkiluostarissa ja joka kuukausi meillä oli viikon mittainen hiljaisuusretriitti. Retriitin aikana istuimme hiljaa meditoiden, söimme ja työskentelimme hiljaisuudessa ja kommunikoimme vain käsielein ja lappuja kirjoittaen. Ensin tällä tavalla eläminen oli vaikeaa, mutta ajan kuluessa opin arvostamaan hiljaisuutta. Lähtööni mennessä olin oppinut, että hiljaisuus oli ystäväni ja opettajani.

Uskontojen ihmiskuva on usein pessimistinen; Jumala on täydellinen, ihmiset eivät. Ahtautta luovia käsitteitä käytetään; puhutaan esimerkiksi perisynnistä, helvetistä ja silmä-silmästä -käsitteestä. Taakkaa ei vähennä ihmisyyteen kuuluva inhimillisyys; henkinen oivallus voi haihtua hetkessä ja ihminen käyttäytyy taas egoistisesti. Henkisyys ei ole aina iloa, valoa ja rakkautta.

Tiedät sen tunteen kun et voi palata vanhaan - vaikka haluaisitkin - vaan kaiken on uudistuttava. Se on henkisen henkiinjäämisen sanaton totuus maailmankaikkeudessa. Puhdistus on alkanut. Lupaatko sinäkin, kuunnella sydäntäsi enemmän ja kurkottaa kohti omaa henkistä puhdistustasi?

Mitä tarkoitamme, kun puhumme henkisyydestä? Henkisyyden perusluonteen paljastaminen on perinteisesti ollut filosofian tehtävä, mutta nykypäivänä henkisyys käsitteenä on yhä enemmän mukana meidän jokaisen arkipäivässä. Henkinen olemassaolo, henkiolennot ja henkinen kasvu, miten ne liittyvät ihmisen perusolemukseen? Onko tärkeää nähdä ihminen fyysisen kehon lisäksi myös henkisenä olentona?

Sivu 1 / 17
Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU