14 elo 2018

Noudetaanko ruokaa tulevaisuudessa ruokametsistä?

Kirjoittanut 

Monilla alkuperäiskansoilla on ollut tapana ylläpitää eräänlaisia ruokametsiä. Käytännössä se tarkoittaa metsässä viljelemistä peltoviljelyn sijaan. Monipuolisista ruokametsistä voisi olla apua myös nykytilanteessa. Ne ovat kestäviä ja saattaisivat luomuruokaa entistä useampien ihmisten saataville.

Ruokametsät edustavat kestävää maanviljelyä, ja niiden ylläpitokin vaatii vähän. Ruokametsien on tarkoitus toistaa luonnollisia ekosysteemejä. Niissä kasvaa siis paikasta riippuen esimerkiksi hedelmäpuita, erilaisia pähkinöitä, pensaita, yrttejä, köynnöskasveja ja sieniä. Niitä kutsutaan myös metsäpuutarhoiksi.

Huolellisesti suunniteltu ruokametsä ei vaadi esimerkiksi hyönteismyrkkyjä tai lannotteita, toisin kuin peltoviljely. Ne voivat myös tuottaa paljon monipuolisemman sadon kuin yhtä lajia kasvavat pellot.

Ruokametsät myös ylläpitävät biodiversiteettiä ja tarjoavat kodin erilaisille hyönteisille. Koska kasveja on monessa kerroksessa - maan tasalla kasvavista yrteistä aina hedelmäpuihin - tilakin tulee hyödynnettyä tarkoin.

Minkälainen olisi suomalainen ruokametsä? Onko Suomessa jo sellaisia?

Viimeksi muutettu 14 elo 2018

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU