31 loka 2018

Mystiset vuotuisjuhlat: Samhain 31.10.

Kirjoittanut 
Mystiset vuotuisjuhlat: Samhain 31.10. https://pixabay.com/fi/kynttilä-kynttilänvalossa-kammottava-1868640/

Monissa luonnonuskonnoissa vietetään vielä tänäkin päivänä kahdeksaa vuotuisjuhlaa (tai ”sapattia”), jotka juontavat juurensa muinaisesta kelttiläisestä perinteestä. Vuodenpyörä tai vuodenkierto seuraa näitä taitekohtia, seisauksia, tasauksia ja vuodenaikojen vaihtumista. Vuodenkierto loppuu ja alkaa loka-marraskuun vaihteessa, toisin kuin nykyainen kalenterivuosi. Yksi vuodenkierron tärkeimmistä juhlista onkin samhain, joka on myös uuden vuoden aatto.

Eksaktisti "vuosi vaihtuu" silloin kun aurinko laskee illalla 31.10. Tällöin alkaa myös talven ja pimeyden vuodenaika, johon valmistaudutaan kunnioittamalla edesmenneitä, täyttämällä pitopöydät ja polttamalla tulia.

Samhainia juhlistetaan tyypillisesti auringonlaskusta auringonlaskuun, eli marraskuun ensimmäisen päivän iltaan saakka. Sadonkorjuun juhlista samhain on kolmas ja viimeinen, kesä on kokonaan väistynyt (ja Suomessa ensilumi joko jo näyttäytynyt, tai kolkuttelee ihan ovella). Alkaa vuoden pimein aika, joka jatkuu aina yuleen saakka, joka taas ajoittuu talvipäivän seisaukseen.

Samhainin aikaan tuonpuoleisen ja tämän maailman välisen verhon kerrotaan olevan ohuimmillaan. Näitä ajankohtia on vuodessa kaksi, toinen on samhain ja toinen beltane (vapun tienoilla). Traditiohin kuuluukin vainajien muistaminen, kunnioittaminen ja heidän kanssaan tarinointi. Myös juhlapöytään katetaan edesmenneille oma paikka ja otetaan näin heidätkin mukaan juhlimaan. Ruokaa voidaan jättää myös erityisille alttareille tai kynnyksille vaeltavia henkiä varten. Kynttilöitä sytytetään ja asetetaan ikkunoille, jotta esi-isät ja rakkaat löytävät perille taloon.

Samhainin yö on taian ja kaaoksen yö, jolloin liikkuu monenlaisia henkiä. Rituaalien ja loitsujen kanssa pitää olla tarkkana (kuten tietysti aina), ettei mikään mene pieleen.

Koverrettujen turnipsien, kuten myös naamioasuihin pukeutumisen tarkoitus on ollut pitää pahat henget kepposineen loitolla. Jos samhainina oli vielä viljaa pellolla, siihen ei saanut enää koskea, vaan viljaeväs tuli jättää uhriksi luonnonhengille. Muutoin tänä ajankohtana tehtiin viimeiset hommat talven ruokavarastoja varten, kuten lihakarjan teurastus.

Aineksia samhainin viettoon

- Symboliikka: Pimeät mysteerit, uudestisyntyminen kuoleman kautta
- Symbolit: Kurpitsat, omenat, mustat kissat, lyhdyt, besom (= luuta)
- Ruoat: Omenat, päärynät, granaattiomenat, jyvät, kurpitsat, hasselpähkinät, kakut, maissi, karpalomuffinit ja -leivät, leipä, siideri, yrttiteet, liha (tai tofu), hehkuviini, maustepippuri
- Suitsukkeet: Minttu, muskottipähkinä, salvia
- Värit: Musta, oranssi, valkoinen, hopea, kulta
- Kivet: Obsidiaani, akvamariini

Vie ulos luontoon luonnoneläimille sopivaa uhriruokaa. Syö ja juo hyvin, valmista esimerkiksi mehevää lihapataa. Kynttilöitä on tunnelmallista poltella niin samhainina kuin muutoinkin tänä pimeänä vuodenaikana. Muistele edesmenneitä kun tuonpuoleisen verho on ohuimmillaan. Kiitä kuluneesta vuodenkierrosta ja pyydä suojelusta tulevaan. Nyt on myös hyvä aika heittää vanhat ideat romukoppaan ja korvata ne pussillisella uusia ja tuoreita.

Hyvää alkavaa uutta vuodenkiertoa!

Muita nimiä Samhainille: Third Harvest, Samana, Day of the Dead, Feast of the Dead, Old Hallowmas (Scottish/Celtic), Vigil of Saman, Shadowfest (Strega), Feast of Mongfind, Samhuinn

Suomalaisessa kansanperinteessä samhainia lähinnä vastaava juhla on kekri, josta voit lukeä lisää täältä. Tiesitkö muuten, että uuden vuoden tinoja sanotaan valetun alunperin kekrin aikaan?

Lähteitä:
D.J. Conway: Celtic Magic (Seventeenth Printing, 2006)
huffingtonpost.com/entry/samhain-2016-traditions_us_5813717be4b064e1b4b1eff6
wicca.com/celtic/akasha/samhainlore.htm
varjojenkirja.com/sapatit/11-samhain.html

Viimeksi muutettu 31 loka 2018
Saaga Saarnisola

Saaga Saarnisola on paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja ja luontoperäisen henkisyyden tuntija. Fenix-lintu, hyvä haltia, majakan kantaja ja spontaani lentäjä. Kuuluu harvinaisempaan lajistoon, jota tavataan tänä päivänä korvessa ja haja-asutusalueella miehensä kanssa kaksistaan. Polkuja jo kokenut, ja aina vaan utelias.

Kuudennessa Aistissa Saaga kirjoittaa enimmäkseen Äiti Maa -kategorian artikkeleita.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU