06 kesä 2018

Miten kuu vaikuttaa elämäämme? Kokeile kuun vaiheiden mukaan elämistä

Kirjoittanut 
Miten kuu vaikuttaa elämäämme? Kokeile kuun vaiheiden mukaan elämistä John Silliman - Unsplash

Entisaikoina elettiin luonnon kiertokulun mukaan ilman keinovaloja ja digitaalisia vilkuttimia. Silloin seurattiin arkielämän osviittana esimerkiksi taivaankappaleita, kuten Kuuta. Eri aikoihin kuun kiertoa asiat saattavat olla joko edullisia tai epäedullisia, tai vaihtoehtoisesti vain erilaisia. Kokeile kuun vaiheiden seuraamista omassa arkielämässäsi: sillä saattaa olla positiivisia vaikutuksia!

Tänä päivänä kehitys kehittyy kiihtyvällä tahdilla, kun taas entisaikoina elettiin luonnon kiertokulun mukaan ilman keinovaloja ja digitaalisia vilkuttimia. Silloin seurattiin ihan arkielämän osviittana esimerkiksi taivaankappaleita, kuten Kuuta. Eri aikoihin kuun kiertoa asiat saattavat olla joko edullisia tai epäedullisia, tai vaihtoehtoisesti vain erilaisia.

Muinaisina aikoina työt ajoitettiin kuun vaiheiden mukaan oikeaan ajankohtaan, jotta saatiin paras mahdollinen lopputulos. Sairauden tai tapaturman vakavuus ja jopa paranemisennuste riippui kuun asennosta. Väärään aikaan istutetut kasvit eivät menestyneet vaan kuolivat pois. Myös raivaustyöt tehtiin silloin kun kuu oli otollisessa kulmassa. Pääpiirteittäin yläkuun katsottiin vaikuttavan asioihin kasvattavasti ja alakuun tuhoavasti. Yläkuuhun liittyi kasvu ja tuoreus, alakuuhun kuivuus ja kasvamattomuus.

Jo myöhäisantiikin tieteellinen auktoriteetti Ptolemaios (n. 85-165) analysoi taivaalla vartioivan kuun vaiheiden vaikutuksia. Hänen mukaansa kaikenlainen kosteuspitoinen aines lisääntyy Kuun kasvaessa ja vastaavasti vähenee Kuun vähetessä. Suonen iskeminen onnistui paremmin Kuun kasvaessa, mutta vaikkapa istuttaminen ja oksastaminen oli edullisempaa vähenevän Kuun aikaan. Esimerkiksi hedelmäpuun taimessa tulviva liiallinen neste kun saattoi aiheuttaa hedelmäkadon ja tuoda puihin matoja.

Nykypakanan rytmejä kuun vaiheisiin

Uusi kuu eli pimeä kuu on sisäänpäin kääntymisen ja intentioiden asettamisen aika. Se on levon, henkisen sekä fyysisen puhdistautumisen ja itselle olennaisten asioiden tarkastelun ja punnitsemisen ajankohta.

Kasvava kuu (yläkuu) on innostavaa aikaa. Tekemisessä on energisyyttä, luovuutta ja tuotteliaisuutta. Se on oikea aika aloittaa uusia projekteja ja laittaa suunnitelmia toteutukseen.

Täysikuu on otollinen ja juhlallinen ajankohta tehdä esimerkiksi ”taikoja”, sillä täysikuulla luonnonmagia on erityisen voimakasta. Yksinkertaisimmillaan täysikuun voiman voi vastaanottaa piipahtamalla ulkona kuun valossa.

Vähenevä kuu (alakuu) kutsuu jälleen kääntymään kohti sisäänpäin. Karsi turha hötkyily, kuuntele oman kehon tarpeita ja intuitiota.

Kuun vaiheet, eli miten kuu näyttäytyy meille

  • Täysikuu on, kun kuu näkyy kokonaan, eli aurinko valaisee koko kuun pinnan.
  • Uusikuu on, kun kuu on kokonaan pimeä, eli kun aurinko valaisee kuun vastakkaista puolta.
  • Puolikuu on, kun puolet kuun pinnasta on Auringon valaisemana.
  • Kasvavasta (yläkuu) ja vähenevästä (alakuu) puolikuusta käytetään myös termejä ”ensimmäinen neljännes” ja ”viimeinen neljännes”.

Tähtitietoa kuusta

Kuu on Maan lähin naapuri avaruudessa. Kuu kiertää palloamme ja sen kiertoaika on yksi sideerinen kuukausi, joka on 27 vrk 7 h 43 min. Samassa ajassa se kiertää myös akselinsa ympäri. Kuun etäisyys Maasta on keskimäärin 380 000 km ja kuun läpimitta on yli neljäsosa Maan läpimitasta.

Loppuvuoden 2018 täysikuut: 29.5., 28.6., 27.7., 26.8., 25.9., 24.10., 23.11. ja 22.12. Täysikuun jälkeen alkaa vähenevä- eli alakuu.

Loppuvuoden 2018 uusikuut: 15.5., 13.6., 13.7., 11.8. (myös osittainen kuunpimennys keskipäivän tienoilla), 9.9., 9.10., 7.11. ja 7.12. Uuden kuun jälkeen alkaa kasvava- eli yläkuu.

Lähteet:
ursa.fi
Risto Pulkkinen: Suomalainen kansanusko (Gaudeamus, 2014)
taivaannaula.org/2011/09/15/kuun-vaiheista/
Seita -lehti 2/2018

Viimeksi muutettu 06 kesä 2018
Saaga Saarnisola

Saaga Saarnisola on paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja ja luontoperäisen henkisyyden tuntija. Fenix-lintu, hyvä haltia, majakan kantaja ja spontaani lentäjä. Kuuluu harvinaisempaan lajistoon, jota tavataan tänä päivänä korvessa ja haja-asutusalueella miehensä kanssa kaksistaan. Polkuja jo kokenut, ja aina vaan utelias.

Kuudennessa Aistissa Saaga kirjoittaa enimmäkseen Äiti Maa -kategorian artikkeleita.

1 kommentti

  • Kommentoi linkkiä 04 loka 2018 lähettänyt Kuuhullu

    Yläkuu on kylläkin aika, jolloin kuun rata taivaalla on nousussa ja alakuu on aika, jolloin kuun rata taivaalla on laskussa. Kasvava ja vähenevä kuu ovat ihan eri asioita. Kansanperinetteessä nuo kaksi kuun eri rytmiä on osattu yhdistääkin mm. syntyvän kuun asentoa tutkimalla, koska sehän riippuu kuun asemasta taivalla uudenkuun aikaan.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU