02 heinä 2018

Luonto parantaa: Hyvälaatuisen ilman nauttiminen voi estää sairauksia

Kirjoittanut 
Luonto parantaa: Hyvälaatuisen ilman nauttiminen voi estää sairauksia https://pixabay.com/fi/vuoret-j%C3%A4rvi-bergsee-haus-am-see-1645078/

Pitkittynyt stressi kiihdyttää solujen vanhenemista ja alentaa elinikää. Luonnossa kulkeminen tai pelkkä oleminen taas laskee stressitasoja tehokkaasti. ”Luonnolla lääkitseminen” ei välttämättä korvaa muita lääkkeitä, mutta parantaa toimintakykyä, tuo sisäistä rauhaa, sopusointua ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Luonto parantaa -juttusarjan osa 4: Raikkaan ilman elvyttävä voima.

Välittömin perustarpeemme on happi. Hapensaanti on paitsi terveellistä, myös nautinnollista silloin kun ilma on hyvälaatuista. Erityisen suotuisaksi ilma koetaan metsässä, tuntureilla, vesistöjen äärellä sekä ilmaa puhdistavan sateen jälkeen. Hyvälaatuisen ilman hengittäminen vaikuttaa suoraan myös mielialaan. Kun ympärillä on paljon raikasta ja raitista ilmaa, olo on puhdas, vapaa ja vaivaton.

Kansainvälisesti vertaillen Suomessa hengitetään keskimääräistä puhtaampaa ilmaa. Kuitenkin myös Suomessa, etenkin vilkasliikenteisten teiden varsilla kulkeutuu runsaasti pienhiukkasia hengityselinten kautta kehoon. Ilmansaasteet altistavat hengitysteiden sairauksille, alentavat immuniteettia ja pahentavat sydän- ja verisuonisairauksia. Ilmansaasteiden arvioidaan aiheuttavan Suomessa noin 1 800 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Alustavaa tutkimusnäyttöä on myös siitä, että vilkasliikenteisen kaupunkiasumisen pienhiukkaset saattavat olla yhteydessä elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan, nivelreumaan, kakkostyypin diabetekseen sekä Alzheimerin tautiin.

Toisaalta luontopaikassakin voi tulla tukala olo (ja jopa hengenvaarallisia oireita), jos on allerginen siitepölyille. Hyvälaatuista ilmaa kannattaa kuitenkin hakeutua nauttimaan omien mahdollisuuksien ja keinojen mukaan, sillä se on terveellistä ja elvyttävää niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Ei pidä aliarvostaa myöskään luonnon tuoksuja - vaikkapa metsän muheva tuoksu on vertaansa vailla. Jotkut hajuaistimukset voivat joko tuoda pintaan tai jättää vahvan muistijäljen ja ilahduttaa sydämellisesti. Tuttu tuoksu saattaa aktivoida lapsuudessa koetun onnellisen muiston hyvin vanhallakin iällä. Eikä siinä vielä kaikki. Japanilaisten tutkijoiden mukaan esimerkiksi männyn erittämä alfa-pineeni itsessään voi pieninä pitoisuuksina laskea verenpainetta, helpottaa jännitystä, stressiä ja uupumusta.

Lähteenä käytetty Leppäsen & Pajusen kirjaa Terveysmetsä, tunnista ja koe elvyttävä luonto. Gummerus Kustannus, 2017.

Viimeksi muutettu 25 kesä 2018
Saaga Saarnisola

Saaga Saarnisola on paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja ja luontoperäisen henkisyyden tuntija. Fenix-lintu, hyvä haltia, majakan kantaja ja spontaani lentäjä. Kuuluu harvinaisempaan lajistoon, jota tavataan tänä päivänä korvessa ja haja-asutusalueella miehensä kanssa kaksistaan. Polkuja jo kokenut, ja aina vaan utelias.

Kuudennessa Aistissa Saaga kirjoittaa enimmäkseen Äiti Maa -kategorian artikkeleita.

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU