09 marras 2017

Luonnonuskonnot, osa 4: Kotoperäinen Suomenusko

Kirjoittanut 

Asatru, Druidismi, Shamanismi, Suomenusko, Wicca ja muut luonnonnoituudet, mitä nämä luonnonuskonnot oikein ovat ja mihin ne perustuvat? Jo muinaisina aikoina ihmiset etsivät jumaluutta luonnosta, hengistä, haltijoista tai luonnon voimista. Vaikka kristinuskon leviäminen syrjäytti ja kielsi monet wanhojen kansojen uskomukset pahuutena ja pakanuutena, ovat jotkut niistä selviytyneet myös näihin päiviin saakka. Osa vanhakantaisena, osa nykyaikaistettuna. Juttusarjamme neljännessä osassa tutustumme Suomenuskoon.

Suomen muinaisusko, kansanusko, suomalainen perinne, kansanperinne. Suomalaisella, karjalaisella ja suomalais-ugrilaisella uskontoperinteellä on monta nimeä. Pääpiirteittäin suomenusko on suomensukuisten heimojen alkuperäisuskontoa, jossa keskeistä on kansanrunouden tuntemat jumalat ja loitsusto, esivanhemmat, pyhät paikat ja haltijat. Harjoittamiseen kuuluvat mm. vuotuisjuhlien vietto, kansanomaisten perinteiden vaaliminen, luonnon pyhyyden kunnioittaminen sekä suomenuskon arvoihin pyrkiminen.

”Suomenuskoisten henkinen koti on meidän muinaissuomalaisten esivanhempiemme lauluissa, tavoissa ja uskomuksissa. Perinnettä ei voi kahlita, vaan se elää ja synnyttää uusien sukupolvien mukana uusia versoja. Nykyisin suomenuskoiset kehittävätkin omaa uskoaan parhaimmaksi kokemaansa suuntaan, mutta tiedostaen juurensa ja samaistuen esivanhempiensa tapoihin ja kansarunoina taltioituihin uskomuksiin.

Suomenusko on enemmän kuin uskonto. Esivanhempiemme kotiseutu, elämäntapa, kieli ja usko ovat muodostaneet erottamattoman, mutta aina muutoksessa olevan kokonaisuuden. Kokonaisuutta voisi kutsua muinaissuomalaiseksi sielunmaisemaksi. Suomenuskoa ei voi uskontona repiä irti tuosta ainutlaatuisesta sielunmaisemasta; esivanhempien eletyistä elämistä ja pyhistä paikoista.” – Taivaannaula ry. (via Lehto ry)

Vanhin uskomusperinne juontaa juurensa esikristilliseltä ajalta, jonka lisäksi vaikutteita on virrannut saamelaisesta, skandinaavisesta sekä slaavilaisesta kulttuuripiiristä, kuten myös ortodoksisesta ja katolisesta uskosta.

Suomenuskon piirteitä nykypäivänä

Suomenuskossa aikakäsitys on syklinen. Vuodenkierto alkaa ja loppuu kekrinä, loka-marraskuun vaihteessa. Se mitä ihminen tekee tai jättää tekemättä vuodenkierron erityisinä pyhäpäivinä vaikuttaa hänen omaansa sekä läheistensä tulevaan onneen ja hyvinvointiin. Noina päivinä jätetään mahdollisuuksien mukaan arjen työt taakse ja muistetaan vainajia ja haltijoita. On myös puolipyhiä, joihin kuuluvat tietyt tavat, ruoat ja laulut. Lisäksi on pienempiä luonnon ja perinteisen elämänmuodon merkkihetkiä, joiden enteistä ennustetaan tulevaa.

Nykyajan uuspakana ammentaa kansanperinteestä mitä moninaisimmin tavoin. Aikaisemmin luonnonkiertoon liittynyt juhla saattaa nykyisin sisältää ihmisen henkiseen kasvuun liittyviä teemoja. Kuppikiville voidaan uhrata koulumenestyksestä kiittäen tai uuden työpaikan kunniaksi. Haltijoita ja tonttuja voidaan kunnioittaa niin maalla kuin kaupunkimaisemissakin.

Suomenuskossa sekä elottomilla että elollisilla on jokaisella sielu. Myös pyhiä luonnonpaikkoja yhdistää kansanomainen käsitys niiden kohtalonyhteydestä ihmisten elämään. Luonnonkohteet hallitsevat ympäristöä ja niissä ajatellaan olevan tuonpuoleista voimaa, eli väkeä. Itsestään selvä pyhä paikka on myös sauna, jossa on kautta aikain tehty ruumiillisen puhdistautumisen lisäksi myös henkistä puhdistautumista sekä erilaisia rituaaleja ja taikoja.

Jumaluuksia: ylijumala Ukko, säitä hallitseva Ilmarinen, Väinämöinen, Veden kuningas Vellamo/Veden emäntä, Metsän kuningas Tapio/Tapiotar, eläinlajien kantaäidit emot eli emuut.

Suomenuskon ympärille on perustettu ainakin kaksi järjestäytynyttä yhteisöä, Taivaannaula ja Karhun kansa. Karhun kansa rekisteröitiin uskonnolliseksi yhdyskunnaksi 17.12.2013.

Lähteet:
lehto-ry.org/v2/suomenusko/
taivaannaula.org
pakanaverkko.fi/uskonnoista/suomenusko

Viimeksi muutettu 09 marras 2017
Saaga Saarnisola

Saaga Saarnisola on paikkariippumaton yrittäjä, vapaa kirjoittaja ja luontoperäisen henkisyyden tuntija. Fenix-lintu, hyvä haltia, majakan kantaja ja spontaani lentäjä. Kuuluu harvinaisempaan lajistoon, jota tavataan tänä päivänä korvessa ja haja-asutusalueella miehensä kanssa kaksistaan. Polkuja jo kokenut, ja aina vaan utelias.

Kuudennessa Aistissa Saaga kirjoittaa enimmäkseen Äiti Maa -kategorian artikkeleita.

1 kommentti

 • Kommentoi linkkiä 04 maalis 2018 lähettänyt Kansanusko vs. uuspakanuus

  "Mikä on Taivaannaulan suhde ns. uushenkisyyteen, uusshamanismiin ja uuspakanuuteen?

  Taivaannaula on ennen kaikkea perinteiden ja henkisen perinnön vaalimiseen keskittynyt yhdistys ja yhteisö. Pyrkimyksenä ei ole esimerkiksi ennallistaa esikristillisiä uskomusjärjestelmiä (”pakanuutta”), tai perustaa uutta järjestäytynyttä uskontoa. Sen sijaan Taivaannaula haluaa edistää kansanuskoa ja siihen liittyviä tapoja jotka ovat eläneet myös osana kristittyä yhteiskuntaa.

  Taivaannaulan käsitys kansanuskosta tarkoittaa kansan joukossa aina moderniin aikaan saakka eläneitä uskomuksia, ajattelutapoja ja maailmankuvaa. Tarkoituksenamme on jatkaa näitä meidän aikoihimme eläneitä perinteitä sekä elvyttää sellaisia, jotka hiljattain ovat alkaneet jäädä unohduksiin, kuten vaikkapa kekrin viettäminen. Tämän takia ”uuspakanuus” tai ”muinaisusko” eivät käsitteinä kuvasta toimintaamme.

  Kansanuskon ja Taivaannaulan välittämän perinnetiedon mahdollinen yhdistely ja sovittaminen vanhoihin, uusiin tai uusvanhoihin uskontoihin ja henkisiin aatteisiin ei kuulu Taivaannaulan toiminnan puitteisiin, vaan on yksittäisten ihmisten oma asia."

  https://www.taivaannaula.org/yhdistys/kysyttya/

Jätä kommentti

Huom! Nimi tai nimimerkki näkyy kaikille lukijoille, sähköpostiosoite jää vain toimituksen tietoon.

Ei vielä käyttäjätiliä? Rekisteröidy!

KIRJAUDU