04.12.2012

Ylipaino-ongelmasta

Tällä hetkellä joka paikassa tunnutaan toistettavan sitä, kuinka vakava ongelma ylipaino on niin yksilölle itselleen kuin kansantaloudellisesti koko yhteiskunnalle. Sen sijaan, että kohdistettaisiin huomio ylipainoisiin ihmisiin vain piiskaamalla heitä pudottamaan painoaan, olisi syytä kysyä, miksi he ovat ylipainoisia.

Ylipainoon ei ole yhtä ainoata syytä, mutta syy ylitse muiden on rakkauden puute. Ylipainoinen syö saadakseen lohtua suruunsa tai kaipaukseensa. Hän syö oman turvallisuudentunteensa kasvattamiseksi ikään kuin suuri massa estäisi kaatumasta ja rasvakudos suojelisi iskuilta. Syömällä voi myös yrittää painaa alas kivuliaita tunteita, kuten pettymystä ja vihaa.

Useinkaan ylipainoinen ei välitä itsestään, joka on seurausta siitä, että syvällä sisimmässään rakastettuna olemisen kokemus puuttuu. Usein ylipainon takana on liikkumattomuus. Joskus voi olla niin, että elämä tuo eteen sellaisia järkytyksiä ja traumaattisia kokemuksia, jotka voivat jäykistävää ihmisen paikalleen henkisesti tunnetasolla, mikä voi tehdä ihmisen liikkumattomaksi myös fyysisesti. Sisäisen tuskan kantaminen voi viedä joltakin voimat niin vähiin, ettei hän yksinkertaisesti jaksa liikkua.

Masennus ajaa mielihyväsyömiseen, joka luonnollisesti kasvattaa painoa. On toki niitäkin, jotka syövät iloonsa lisäten nautintoaan elämästä. On olemassa ihmisiä, joilla ei ole lainkaan itsekuria ja niitä, jotka yksinkertaisesti vain pitävät hyvästä ruoasta. On myös ihmisiä, jotka eivät vain ole tulleet ajatelleeksi ruokailutottumustensa vaikutuksia kehoonsa. Ylensyömisestä voi tulla myös tapa, samoin kuin epäsäännöllisestä syömisestä.

Mutta mitä ajatella ylipainon yleisimmästä ja perimmäisestä syystä eli rakkauden puutteesta?

Niin kauan kuin aikuiset ovat olematta lapsilleen läsnä niin fyysisesti kun henkisesti ja hylkäävät heidät tietokoneisensa ääreen, ei ylipaino-ongelmalle näy loppua. Niin kauan kuin aikuiset ihmiset kärsivät yksinäisyydestä ja sen myötä masentuvat menettäen elämänhalunsa, ei ylipaino-ongelmalle näy loppua. Sillä niin kauan kuin ihmiset kokevat sisimmässään, etteivät ole rakastettuja, ei ylipaino-ongelmalle näy loppua.

Miten voisimme välittää toinen toisillemme viestin siitä, että sinä olet arvokas ja tärkeä minulle? Miten voisimme lisätä uskoamme ja luottamustamme siihen, että olemme rakastettavia ja rakkauden arvoisia?

Rakastettuna olemisen tunne lisää omaa mielihyvää itsestä ja elämästä. Sen tunteen varassa voi ajatella voivansa myös fyysisesti hyvin ilman että tarvitsee hakea sitä mielihyvää itsensä ulkopuolelta lisäten painoaan.

                                                                                       Aurelius

Jaa tämä:
AM

AM on kanavoinut viisaita tekstejä Aurelius-nimiseltä henkioppaalta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net