04.04.2016

Visuaalista runoutta

Mielenkiintoni on viime aikoina etsiytynyt yhä enemmän itselleni uudelle alueelle; olen löytänyt visuaalisen runouden. Aluksi luulin että kyse on tämänhetkisestä trendistä, mutta yllätyksekseni visuaaliseksi runoilijaksi luetaan henkilö joka syntyi jo 1500-luvun lopulla.

Georg Herbert ( 1593 – 1633 ) oli englantilainen runoilija jonka visuaalisen runon ” Easter Wings” valitsin blogikuvakseni. Siipien muotoon laadittua runoa voisi kutsua myös muotorunoksi. Paneutumatta tarkemmin hänen runoutensa syvyyteen, valotan hieman visuaalisen runouden aluetta sellaisena kuin se itselleni avautuu tällä hetkellä. Vaikuttavaa mielestäni on vuosisatojen häviäminen. Se mitä Georg Herbertin mielessä silloin liikkui ja miten hän halusi asioita kuvata, on ajankohtaista vielä tänäänkin.

Visuaalista runoutta, katseltavaa runoutta kuvataan sanalla hybridi. Hybridi on kahden voimanlähteen yhdistelmä, joten päättelen kuvan ja sanan olevan visuaalisen runouden lähteet. Visuaalista runoutta sanotaan ”silmän ja korvan lapseksi”. Tämä määritelmä on mielestäni hieno, sillä se kuvaa loistavasti uutta syntymää ja elämää jota visuaalinen runo voi synnyttää näkijässään ja kuulijassaan. Jokaiselle kohtaaminen on yksilöllinen ja samasta kohteesta avautuu henkilökohtainen näköala perustuen menneeseen, nykyhetkeen ja tulevaan. Samanlaisia tulkintoja ei ole.

Visuaalisuus on osa arkipäiväämme. On lähes mahdotonta piiloutua kuvilta ja sanoilta joilla ajatteluamme ja valintojamme päivittäin ohjataan. Voiko arkipäivän visuaalisuudesta löytää runoutta? Muistan keksineeni runon 60-luvulla istuessani Helsingissä raitiovaunussa. Ihmiset jonottivat pysäkillä sisään ja kun vaunu lähti liikkeelle, silmiini osui mainoskuva puusta, jonka ympärillä oli rautakehikko. Kehikon tarkoitus oli todennäköisesti auttaa puuta kasvamaan suoravartiseksi. Unohdin maiseman ja laadin mielessäni runon jolle annoin nimen ” Kaupungin puu ” Runon sisältö on jo unohtunut mutta muistan että se oli eräänlainen dramaattinen kasvutarina. Vastaan omaan kysymykseeni: arkipäivämme sisältää paljon visuaalista runoutta.

Visuaalinen runo voi olla pelkkä kuva joka saa mielessämme runollisen merkityksen. Se voi olla taidokkaasti rytmitettyjä kirjaimia ja merkkejä jotka avautuvat meille uusissa merkityksissä. Visuaalinen runo sisältää lähes salattuja merkityksiä joita silmä ja korva hakevat voimakkuuttaan vuorotellen ja muodostavat merkityskokonaisuuden näkemästään ja kuulemastaan. Visuaalinen runo on tekstin visuaalisuutta, kirjallisuutta ja kuvataidetta. Samalla tavoin kun aforistikko kiteyttää ajatuksensa tai lyhytnovelli kertoo itsessään täydellisen tarinan, visuaalinen runo kertoo viestinsä monikanavaisesti. Olen vasta alussa monikanavaisella matkallani, mutta silmäni ja korvani katselevat ja kuuntelevat keväistä ympäristöä aivan uudella tavalla.

Valoisaa kevättä!

Aira

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net