05.04.2018

Viisi elementtiä V/Syksy/Metalli

Syksy- eli Metallielementti. Syksyyn kuuluu valmistuminen, loppuun saattaminen, mutta myös kypsymisen, toteutumisen tuoma rauha. Syksy-/Metalli-elementti-ihminen tavoittelee täydellisyyttä ja suuria saavutuksia, näkee mitä on tehtävä ja haluaa tehdä sen. Hän kykenee ammentamaan kokemuksistaan totuuksia ja soveltamaan niitä elämäänsä.

Metalli-ihminen on usein hyvin henkinen, hänellä on korkeita ja puhtaita laatunormeja, painopisteenä korkein hyvä ja toisten innostaminen. Hänen laatunorminsa saattavat kuitenkin olla liian korkeita täyttää sekä hänelle itselleen että muille.

Täydellisyyden tavoittelu ja taipumus masentumiseen voivat hämärtää hänen arvostelukykyään. Hän voi lamaantua epärealistisiksi paisuneiden päämäärien tai toivottomuuden tunteen vuoksi; hän voi lamaantua niin, että jää arvioimaan tilannetta aina uudelleen eikä kykene antautumaan muutokselle.

On altis synkistymään ja masentumaan. Hänen energiansa voi muuttua kuivaksi ja pidättyväksi, mikäli hän kaihtaa hauskanpitoa ja huvia eikä kykene löytämään elämästä mielihyvää.

Metalli-ihminen on valmis hylkäämään kaiken, mikä ei täytä vaatimuksia. Hän pystyy ilmaisemaan itseään selkeästi, on avoin toisten innostukselle ja ideoille; omaa kyvyn erottaa puhdas epäpuhtaasta. Kykenee löytämään merkitystä menneestä. Saattaa olla itsepintainen, se kuuluu tähän rytmiin, joten koeta kestää ja ymmärtää.

Syksy-/Metalli-ihmisellä on vaikeuksia ajan hahmottamisessa, ja hän voi sen vuoksi ahtaa päiväänsä enemmän kuin mistä kykenee selviytymään.

Syksy-/Metalli-ihmisen tyypillinen mielentila on mietteliäisyys.

Stressitunne: suru, yksinäisyys

Suru ei tuhoa tai heikennä Metallia; se on tuttu seuralainen. Metallin suru ei ole samanlaista kuin Vesi-/Talvi-ihmisen surullisuus. Metalli-ihminen jatkaa työtään ja kaikkia tavallisia tekemisiään, vaikka tuntee toivottomuutta, joka on kätketty hyvin hänen koruttoman luonteensa sisimpään.

Stressaantunut Metalli-ihminen jää tekemään asioita yhä uudelleen ja uudelleen samalla tavalla, vaikka se ei ole toiminut – mikä on ilmiselvää kaikille muille. Hän koettaa tehdä kaiken itse, katkerana ja vihaisena, ja tehdä nopeasti ja tehokkaasti, pyytämättä apua toisilta. Tällaiset tilanteet ovat stressaavia ympärillä oleville.

Syksyllä lehdet putoavat ja kasvit kuolevat, aikaa leimaa menetyksen tuntu. Jos syksyn rytmi on ensisijainen rytmisi, olet suuntautunut asioiden loppuunsaattamiseen, haluat erottaa arvokkaan ja merkityksellisen. Se on raskasta ja suret sitä, mikä olisi voinut olla, mutta mitä ei ollut tarkoitettu tapahtuvaksi. Syksyn suru muuttuu kypsyessään syväksi elämän ymmärtämiseksi, rauhaksi elämän ja kuoleman kanssa.

Dondi Dahlin kirjassaan:”The Five Elements”:

Metalli

Metallin arkkityyppi: Kuningatar, ballerina, joogi, alkemisti

 • osaa päästää irti siitä mitä ei enää tarvita
 • Metalli on tyyni ja viileä, ei ärsyynny helposti, ei rohkaise konflikteja eikä osallistu draamoihin
 • ei keskustele mielellään tunteista; toisten tunteet – kuten suru, katumus, ongelmat – voivat olla Metallille raskas taakka
 • lähtee usein – sekä fyysisesti että henkisesti – suhteista, jotka eivät paranna hänen omaa taivaltaan, ja voi näyttää välinpitämättömältä tai tunteettomalta suhteissaan toisiin
 • jos Metalli-ihminen voi oppia hyväksymään, että toisten tunteet ovat osa elämää, että ihmiset haavoittuvat samoin kuin iloitsevat, silloin hän on enemmän kosketuksissa itseensä ja omiin tunteisiinsa
 • Metallin sydän voi avautua, jos hän antaa ihmisten tuntea tunteitaan arvostelematta niitä tai irrottautumatta niistä, vaikka se haastaisi hänen mukavuustasonsa
 • Metalli-ihmisen elämä on yksinäismatka; vain harvat ihmiset ymmärtävät häntä
 • hänellä on taipumus eristäytyä muista ihmisistä
 • Metallit ovat ylpeitä
 • rakenne, aikataulut ja säännöt ovat Metallille tärkeitä
 • tieto ennen huvitusta
 • voi luennoida kuulijat uneen (yksitoikkoinen tyyli)

Lähteet: Donna Eden Tasapainota kehosi energiat – löydä paras mahdollinen terveys, elinvoima ja ilo

Dondi Dahlin: The Five Elements 

Kevätterveisin

Irmeli

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net