08.04.2015

Uskonnot on

- Olen kiitollinen siitä, että seurassasi olen tajunnut etten tarvitse mitään uskontoa henkisyyteni puitteiksi. Uskonnot ovat rajoittavia ja useimmiten sokeita sille ajatukselle että kaikissa on kysymys samoista universaaleista totuuksista.

Mestarini oli erittäin tyrmistyneen jopa loukkaantuneen näköinen kuullessani sanani. Hän nieleskeli ja selvitteli kurkkuaan kakomalla. Sitten hän sanoi

- Nyt egosi on huijannut sinua taas.

Olin varmaan itse yhtä tyrmistynyt ja loukkantunut kuin mestarini ja kysyin.

- Mitä tarkoitat?

- Oletko kokenut eri uskontojen viisaudet saati perehtynyt niihin?

- En, mutta olethan sinäkin sanonut että niissä on kysymys samasta asiasta.

- Niin olen, ja niin niissä onkin kysymys samoista asiosta, mutta niin kuin me ihmiset olemme erilaisia ja meille jokaiselle löytyy juuri oikeat sanat ja katsantokannat asioiden ymmärtämiselle samoin uskonnot sopivat eri ihmisille.

- Aivan, mutta mitä tarkoitat kun sanoit että egoni on huijannut minua?

Mestari hymyili hieman ilkikurisesti ja sanoi.

- Egosi luulee tietävän ja rivien välistä paistaa että tämä valitsemasi riippumattomuus uskonnoista kohottaa sinut muiden uskontojen yläpuolelle.

Olin tosiaankin langennut egon ansaan ja kuvitellut että oma valintani on jonkinlainen kehityksen huipentuma, parempi kuin uskonnot tai muut ideologiat. Minua nolotti ja harmitti, mutta pian huomasin että ne olivat vain kehoni reaktioita ja pystyin katsomaan niitä neutraalisti, samaistumatta niihin liikaa. Sanoin.

- Olet oikeassa mestarini. Mistä tiedän mikä uskonto on juuri minulle sopiva, minun kielelläni puhuva? Onko tämäkään valinta minulle sopiva.

- Taas ego puhuu. Kun valitset jonkin älä enää vilkuile taaksesi tai sivulle. Jokainen valinta on oikein. Valinta on vain eri polku, joka vie samaan suuntaan. Tietenkin riippuen kuljetko eteenpäin vai taaksepäin.

- Olisin siis voinut pysyä kristillisyydessä, mistä lähdin, Luterilaisuudessa.

- Tottakai, se on kaunis armoa ja työtä arvostava kristillisyyden suuntaus. Oletko edes lukenut raamatun kokonaan saati jutellut luterilaisten pappien kanssa. Yllättyisit kuinka fiksua porukkaa he ovat.

Jälleen kerran harmituksen ja häpeän tunteet nousivat tietoisuuten taivaalle pilviksi, mutta annoin niiden lipua siellä omaa tahtiaan.

- En tiedä mitä sanoisin.

- Älä sano mitään, kuuntele seuraavaa. Uskonnot ovat eri kulttuuriympäristöstä syntyneitä tulkintoja totuudesta. Kun ne ovat syntyneet, on totuus ilmentynyt jollekin ihmiselle, joka on siitä halunnut kertoa muille sen sanavaraston ja maailman kautta mitkä ovat hänelle arkipäivää. On siis turha kuluttaa aikaa sen pohtimiseen onko valitsemani uskonto oikea tie. Tietenkin se on. Tärkeintä on läsnäolo, usko, rakkaus ja se ettei epäröi edes heikoimmalla hetkellä. Ajatus on sama kuin jos miettisi onko suomalainen parempi kuin nigerialainen tai kiinalainen. Eräänlaista henkisyyden rasismia.

- Aika rankkaa tekstiä, mutta ymmärrän nyt selvästi mitä tarkoitat ja olen kiitollinen että osoitit minulle taas egon ansan.

- On siis erittäin oikein valita jokin uskonto ja erittäin oikein olla valitsematta. Valitsematta jättäminenkin on valinta ja kyllähän silloinkin tuet ajatuksesi jonkinlaiseen maailmankatsomukseen.

- Mutta eikö uskonnoissa ole rajoitteita, esimerkiksi ei saa ajatella tai tulkita pyhien tekstien sisältöjä.

- Joo, rajoitteet voivat olla hyväkin keino osoittaa mielelle suunta mihin katsoa, mutta ihminen tulkitsee joka tapauksessa aina näkemänsä ja lukemansa, ei sitä voi estää. Kaikki kirjat ja kaikki ihmiset ja esineet ovat peilejä joista peilaamme sen hetkistä minäämme, joka on jatkuvassa muutoksessa ja kasvussa oleva minä. Esimerkiksi rukoileminen tai meditointi tai muut henkiset harjoitukset ovat joidenkin mielestä rajoittavia, koska niissä pitäisi tehdä asiat tietyllä tavalla, mutta kaikissa on lopulta kysymys huomion keskittämisestä. Ulkoisella ei siis ole väliä, joten miksi emme siis noudattaisi ohjeita. Pitääkö meidän omassa egoudessamme keksiä keinot itse, vaikka tuhansia vuosia sitten työ on tehty meidän puolestamme?

- Eipä kai. Huomaan että ego tahtoo tulla jokaiseen lauseeseen epäilevänä sävynä. Miksi sitten useimmissa uskonnoissa on tärkeää pukeutua tietyllä tavalla tai kantaa tiettyjä uskonnon symboleja mukanaan, eikö sekin ole egoistista. Halutaan tehdä itsestä numero. Eikö raamatussakin kehoiteta pitämään oma uskonnollisuus piilossa.

Mestarini oli hieman yllättynyt lisähuomiostani ja haroi partaansa aavistaen osan kritiikistä kohdistuvan hänen omaleimaiseen vaatetukseen ja ulkonäköön.

- Luuletko sinä että he pukeutuvat itsensä vuoksi. He pukeutuvat asuihinsa, koska he näin osoittavat ettei heidän egonsa määrittele enää heidän pukeutumistaan. Ja mitä tulee esimerkiksi minuun, en näytä tältä itseni vuoksi vaan sinun vuoksesi.

Tämän sanottuaan mestarini räjähti raikuvaan nauruun ja hakkasi käsillään reisiä. Minä olin todella yllättynyt ja hämmentynyt hänen sanoistaan ja reaktiostaan.

- Mitä tarkoitat, pukeudutko noin minun vuokseni.

Mestari yritti saada nauruaan laantumaa ja lopulta kun siinä onnistui hän sanoi.

- Nimenomaan. Tiedän että sinun alitajunnassasi on minun näköinen hahmo edustamassa viisautta: pitkä parta, ekologiset yksinkertaiset vaatteet, pitkä tukka ja joitakin hassuja koruja siellä täällä kehoa. Todellinen henkinen mestari voi olla kuka vaan ja hän pukeutuu niin kuin kuka tahansa. Hänellä ei ole tarvetta näyttää joltakin tietyltä, mutta hän voi näyttää jos tilanne niin vaatii. Ego ei määrittele hänen pukeutumistaan vaan tilanteen vaatima tarve, niin kuin se kaiken muunkin määrää.

Olin myksitynyt ja jotenkin tuntui siltä että jotakin sellaista oli paljastettu minusta jota en olisi halunnut että se tulisi paljastetuksi.

- Mietippäs seuraavalla kerralla kun kohtaat esimerkiksi buddhalaisen munkin, että mikä on hänen motiivinsa pukeutua oranssiin kaapuunsa. Pukeutuuko hän itsensä, uskontonsa vai muiden vuoksi niin.

Ei ollut enää tarvetta esittää enempää kysymyksiä. Halusin olla itseni kanssa, tuntui kuin ego olisi riuhtaistu minusta ja olin jäänyt alastomaksi ja suojattomaksi.

13.10.2014

VMM

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net