30.10.2015

Työuupumuksesta

Uupumusta on hyvin monenlaista. Yksi uupuu työstä, työtaakkansa alla ja toinen uupuu vain elämästä.

Kaikessa uupumisessa on kuitenkin sama juuri. Ihminen kokee riittämättömyyttä niiden vaatimusten nähden, joita häneltä odotetaan tai hän kuvittelee odotettavan. Ristiriita sen minän kanssa, joka olen ja joka haluaisin olla, on aina liian suuri. Itse ristiriidan kanssa eläminen on jo hyvin kuluttavaa.

Tilanteen jatkuessa pidempään, se alkaa syödä ihmistä. Ihminen kokee arvottomuutta, joka voi johtaa siihen, ettei koe olevansa edes rakkauden arvoinen. Silloin ollaankin jo kierteessä, joka syvenee entisestään, mikäli tilannetta ei saada katkaistua, sekä ihmisen käsitystä itsestään muuttumaan.

Uupumuksen taustalla on usein kyvyttömyys sanoa ei ja siten huolehtia omista rajoistaan. Omista rajoistaan huolehtiminen on itsensä rakastamista. Uupumuksen alla on aina vihaa ja surua, jota ei ole voinut näyttää ja purkaa ulos. Patoutuessaan sisälle nämä tunteet aiheuttavat masennusta, joka vie kierrettä alas.

Monilla laukaiseva tekijä uupumuksessa on se työtehtävä, jota tehdään. Mutta useimpien uupumusten taustalla ja pohjana ovat lapsuuden aikaiset kokemukset ja mallit. Ne ikään kuin toistuvat siinä tavassa tehdä työtä tai olla suhteessa muihin ihmisiin ja itseensä.

Pohjimmiltaan on aina kysymys kyvyttömyydestä rakastaa itseä, joka on seurausta siitä, ettei ole tullut lapsuudessaan riittävästi rakastetuksi ja arvostetuksi omana itsenään.

Parantuminen uupumuksesta lähtee sisäisen lapsen kohtaamisesta, sen tarpeisiin ja tunteisiin tutustumisesta yhdessä työhön liittyvien asioiden korjaamisen kanssa.

                                                                                       Aurelius

Jaa tämä:
AM

AM on kanavoinut viisaita tekstejä Aurelius-nimiseltä henkioppaalta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net