19.04.2018

Tunnistatko itsesi tai läheisesi näistä tyypeistä?

Tuntuuko tutulta? Monta remonttia viittä vaille valmiina, mutta mies suunnittelee jo seuraavaa? Komerot täynnä keskeneräisiä käsitöitä, uutta ideaa pukkaa. Miksei apu kelpaa vaikka mies meinaa läkähtyä töihinsä? Olenko huono ihminen, jos en murehdi läheisten ongelmia? Taru on kiva, mutta miksei hän koskaan kuuntele, kun haluan puhua ongelmistani?

Vesi-ihmisellä ideoita riittää

Mies tekee remonttia kotona, tapetoi ja maalaa seiniä, sitten hän keksii, että suihkulähde pihassa olisi vaimolle mieleen. Listat jäävät laittamatta ja vähän muutakin viimeistelyä tekemättä, mutta keväällä on hyvä tehdä suihkulähde, siitä on iloa koko kesäksi. Vaimon muistutukset, että listat on laittamatta ja eteisen kaapeista puuttuu vieläkin kunnon vetimet,  kaikuvat kuuroille korville tai eivät ainakaan saa toivottua tulosta. Oikeastaan katsoipa mihin hyvänsä, kesken jääneet hommat paljastuvat.

”On se kumma, ettei tuo mies saa mitään täysin valmiiksi, aina siltä jää hommat kesken”, harmittelee vaimo, ”ei ainakaan ellei Timo ole kaverina tai Olli tule käymään. Silloin tulee aina jotain tehtyä. Viime syksynäkin Olli tuli ja huomasi, että autotalli oli maalattu ovea ja ikkunanpieliä lukuun ottamatta, eikä sen tarvinnut muuta kuin kehua, että onpa hyvän näköinen, maalataas vielä tuo ovi ja ikkunanpielet, niin jo on kuin uus!’ Ja saman tien homma tuli hoidettua. ”

Minna näkee kiinnostavan kuvan, ja innostuu: ”Tuossa on hyvä idea uuteen mosaiikkiin!” Hän etsii varastostaan sopivia mosaiikkeja, luonnostelee ideaa paperille, tilaa lisää mosaiikkeja. Niitä odotellessaan hän järjestelee kaappeja ja löytää kesken jääneen neuleen, ottaa sen esiin ja jatkaa sitä, kiva saada pusero käyttöön.

Sitten tulevat mosaiikit. Minna avaa innoissaan laatikon ja tutkii uusia aarteitaan, ja on ihan pakko kerätä mosaiikki-työn tarpeet työpöydälle ja alkaa työstää ideaa. Sitä varten hän käy läpi mosaiikkivaraston uudelleen ja katsoo löytyykö sieltä sopivia värejä. Paloja täytyy tietenkin leikata sopiviksi. Se on hidasta ja hän tekee sitä vähän kerralla.

Välillä Minna kutoo puseroa. Sitä katsellessa tulee mieleen, että ripaus violettia piristäisi työtä, ja Minna ostaa seuraavalla lisää lankaa.

Näiden kahden kanssa hän vielä pärjäisi, mutta sitten hän muistaa, että häneltä jäi viime kesänä kesken kesämekon teko, ja kesä on tulossa. Sovittaminen yksin on turhauttavaa, miehestä ei ole apua, mekko ei sovi hänen päälleen. Minna sovittaa mekkoa, kääntelee ja miettii – ja tekele päätyy kaappiin odottamaan ideaa.

Luovalla naisella ideoita riittää, mieleen tulee hyvä ajatus ja jonkin ajan päästä taas uusi. Niitä tulee niin runsaasti, ettei hän ennätä saada ensimmäistä kunnolla alkuun, kun seuraava vie huomion. Osa unohtuu kokonaan, joku palautuu mieleen tai löytyy kaapista myöhemmin ja Minna tuumii että olisi kiva saada se valmiiksi. Neule voi pyöriä mukana useamman vuoden, koska Minna ihastuu toiseen malliin, purkaa työn ja aloittaa uuden. Sitä myöten karttuu lankavarasto.

On niin monta asiaa, joita Minna haluaa tai hänen pitäisi tehdä, ja tietenkin kaikki tavalliset välttämättömät kotityöt, sähköposti ja yhteydenpito ihmisiin. Kun tekee yhtä askaretta, ajatukset askaroivat muissa tekemisissä. Pahimmoillaan käy niin, että mitään ei tule kunnolla tehtyä.

Sitten tulee ystävätär käymään, ja puhe kääntyy käsitöihin. Minna näyttää mekontekelettä, ja ystävätär saa hänet sovittamaan sitä. Sitten tarvitaan nuppineuloja ja sen jälkeen työ etenee. Ystävätär tarjoutuu auttamaan helmanpituuden laittamisessa.

Vesi-ihminen tarvitsee todella jonkun Puuelementti-ihmisen auttamaan asioiden loppuunsaattamisessa, häneltä kerta kaikkiaan loppuu motivaatio.    

Maaelementti-ihminen asettaa aina toiset etusijalle

Nella on antelias, koska hänestä on mukava huolehtia toisista ja nähdä ihmisten ilahtuvan. Hän leipoo, antaa kävijöille mukaan lämpimäisiä, lainaa tavaroitaan mielellään. Jos ystävä ihailee hänen uutta huiviaan, hän lahjoittaa sen pois, koska ystävän ilahtuminen tuntuu niin hyvältä.  

Nella on ensisijaisesti Maaelementti-ihminen. Hänellä on valtava tarve antaa – liiallisuuksiin asti, jos hän ei ole tasapainossa. Voi olla, että jossain vaiheessa pieni katumuksen poikanen tuntuu sisimmässä ja huomauttaa, että se huivi sopi hyvin uuden bleiserin kanssa.

Voi olla, että Nella alkaa pahoittaa mielensä, koska hänen anteliaisuuttaan ei hänen mielestään arvosteta tarpeeksi, ja koska se usein on yksipuolista. Lainattuja tavaroita ei palautetatai ne eivät ole kunnossa, vaate palautetaan pesemättä.

Nella haluaa olla hyödyksi, auttaa ja välittää, olla ystävä. Hän kuuntelee ystävien ja tuttavien murheita, käyttää aikaansa ja voimiaan auttaakseen. Nellasta on mukava tuntea itsensä tarpeelliseksi, mieluummin vielä välttämättömäksi.

Kuten moni Maa-ihminen, jättää Nella itsensä viimeiseksi, hän ei halua pyytää apua. Hän kokee tehtäväkseen auttaa muita, mutta itse hänen on selvittävä omin avuin. Hän voi olla niin vaikea ottaa vastaan apua, että hän mieluummin rehkii itsensä uuvuksiin kuin pyytää muita auttamaan.

Antti lainaa työkalujaan kavereilleen, auttaa remonteissa ja osallistuu mielellään talkoisiin. Antti ei talkoita järjestä, hän tekee mieluiten itse, omalla tavallaan, omaan tahtiinsa. Vaimon hän kelpuuttaa kaveriksi joihinkin kevyisiin hommiin, pitelemään tikkaita tai ojentamaan työkalua.

Vakiovastaus Antilta on: ”Kyllä tämä tästä, tämä on melkein valmis, tuon tuosta vielä laitan, ei vie kauan.” Antti kärrää hiekkaa, tasoittaa laattojen alle tulevaa maata, kaivaa puiden juuria, kankeaa rautakangella isoja kiviä, vipuaa, junttaa tiukaan maata. Kuka sitä apua pyytämään, kun saa itsekin tehtyä?

Tuttu seuraus on kipeä selkä, mutta sekin paranee muutamassa päivässä.

Maaihmisen suuri haaste on itsestään huolehtiminen: kukaan ei jaksa ellei pidä huolta itsestään ja tunnista ja arvosta omia tarpeitaan.

Tulielementti-ihminen haluaa toisten olevan onnellisia

Pidän Tarusta. Taru osaa saada ihmiset hyvälle tuulelle, hän tietää miten saa ihmiset viihtymään. Tarun kanssa voi hullutella. Hän on keskipisteenä meni minne hyvänsä.

Hän on erittäin hyvä kuuntelija. Kun puhuin hänen kanssaan ensimmäisen kerran, tajusin, että kukaan ei ollut kuunnellut minua yhtä intensiivisesti. Tunsin olevani tärkeä. Samaa sanoivat monet muutkin. Ensin olin pettynyt, koska olin luullut olevani erityisen läheinen Tarulle. Mutta hän on niin iloinen ja hyväntuulinen, että hänen seuraansa hakeutuu kuin magneetin vetämänä.

Hän keskittyy täysin siihen ihmiseen, jonka kanssa puhuu, ja saa tämän tuntemaan itsensä tärkeäksi ja hyväntuuliseksi.

Kerran sellaisen keskustelun yhteydessä aloin kertoa eräästä asiasta, joka painoi mieltäni. Uskoin, että hänen tapansa kuunnella voisi auttaa selvittämään mitä tekisin. Taru kuunteli hetken, mutta hyppäsi sitten ylös ja halusi piristää minua. Piristää!

Taru on siinä tyypillinen Tuli-ihminen, että hän haluaa kaikkien olevan onnellisia, mutta ei istu kuuntelemassa toisten murheita.

Loistavan esimerkin tasapainoisesta Tuli-ihmisestä, Emmanuel Macronista, antaa Helena Petäistö kirjassaan ”Ranska, Macron ja minä”.

 

Irmeli

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net