07.08.2014

Tunne tunteesi ja vapaudu kivusta

Ajelin viime perjantaina hoitohuoneelleni ja huomasin kippurassa kävelevän vanhemman miehen ylittävän suojatietä. Mietin mikä hänen elämäntarinansa mahtaa olla ja mitä on tapahtunut että hän ei pysty seisomaan suorassa.

Moni fyysinen sairaus voi rappeuttaa kehoamme niin että liikkuminen tulee hankalaksi, mutta tutkimusten mukaan valtaosa lamaannuttavasta kivusta ei johdu fyysisestä vauriosta. Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on tultu samaan lopputulokseen jo 80-luvulta alkaen: jatkuvista tai toistuvista kivuista kärsivien ja täysin kivuttomien ihmisten välillä ei ole mitään rakenteellista eroa. Ihmisillä joilla ei koskaan ole ollut mitään kipuja esiintyy yhtälailla mm. välilevyn pullistumia, erilaisia kulumia, reumaa, skolioosia ja ahtaumia.

Ryhdyin tutkimaan aihetta tarkemmin löydettyäni yhdysvaltalaisen Adam Hellerin kivunpoisto-ohjelman. Adam on auttanut tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä vapautumaan pysyvästi erilaista kivuista. Lääkärit lähettävät hänelle potilaitaan joita he eivät pysty auttamaan. Osa näistä ihmisistä oli kärsinyt kivuista ja fyysisistä rajoitteista vuosikymmeniä. Moni on parantunut parissa tunnissa, osalla kestää muutama päivä.

Se minkä Adam oivalsi tutkittuaan asiaa perinpohjaisesti vuosien ajan, oli tunteiden ja kivun keskinäinen yhteys. Hän loi termin DPS eli ”Diversion Pain Syndrome” tarkoittaen sitä mitä kehossa tapahtuu kun tukahdutamme jonkin epämiellyttävän tunteen. Viha ja raivo ovat tyypillisimpiä tukahdutettuja tunteita. Ne ovat sosiaalisesti ei-hyväksyttyjä ja sopivat huonosti käsitykseemme hyvästä ihmisestä. Mitä tunnollisempia, miellyttämisen haluisempia, auttavaisempia ja henkisempiä olemme, sitä suuremmassa vaarassa olemme sairastua DPS:ään. Se mitä kehossa tapahtuu fysiologisesti tukahduttaessamme tunteen, on että verisuonet supistuvat hivenen, verenkierto häiriintyy ja kudokset saavat vähemmän happea. Pienikin happivajaus tuntuu kipuna.

Kuinka tunteiden tukahduttamisesta sitten pääsee? Resepti on simppeli: opetellaan uusi toimintatapa. Kivun asemesta kiinnitetään huomiota tunteisiin kysymällä itseltään uudelleen ja uudelleen: ”Miltä minusta tuntuu juuri nyt?” Kun kiinnittää tällä tavoin huomionsa tunteisiin vähintään 15 minuutin ajan, kipu vähenee ja usein poistuu kokonaan. Kuulostaa liiankin helpolta, mutta on toiminut lukemattomien ”toivottomien” tapausten kanssa. Pääsin jopa vaihtamaan muutaman sanan Adamin itsensä kanssa viime viikolla. Jos haluat tietää asiasta lisää, kerron mielelläni. Saat minuun yhteyden lähettämällä viestin osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Rakkaudella,

Suvi

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net