02.03.2017

Terveys on enemmän kuin vain sairauden puuttumista

Suurimman osan siitä, mitä ajattelemme terveydestä, olemme omaksuneet vallitsevista käsityksistä, mutta vallitsevat käsitykset muuttuvat ajan myötä.

Lapsuudessani äiti hoiti meidän vatsa-ja kurkkukipujamme erilaisilla kääreillä, juotti sipulimaitoa ja kuumaa mustaherukkamehua. Kuumeen laskettua hän vaihtoi lakanat, pyyhki koko kehon lämpimään veteen kastetulla pyyhkeellä ja antoi puhtaan yöpuvun. Sen jälkeen olo oli autuas. Kuumeen jälkeen sai olla kotona kolme päivää toipumassa.

Jatkoin luonnonmukaista linjaa lasteni kanssa. Siihen kuului mm. sipulikääre kipeälle korvalle ja Antroposofisen Laajennetun lääketieteen tippoja tunnin parin välein. Lopuksi käytin lasta terveyskeskuslääkärillä korvatarkastuksessa. Olihan siinä työtä, mutta olin kotiäitinä ja lapset selvisivät aikuisiksi ilman yhtään antibioottikuuria. Korvatulehduksia ei ollut kahta enempää. Hoidot tein antroposofisen lääkärin ohjeiden mukaan ja häneltä sain myös lääkereseptit. Käytin myös äidiltä opittuja kotisairaanhoito-menetelmiä.

Olen jatkanut luonnonmukaisella linjalla ja etsinyt tietoja ja tapoja hoitaa itseäni haluamallani tavalla. Niissä merkeissä tutustuin tri Christiane Northrupin ajatuksiin terveydestä joku vuosi sitten Tapping Solution-ohjelman puitteissa. Aiheena oli terveys ja terveyskäsitykset ja miten EFT, naputtelu, vaikuttaa.

Suurimman osan siitä, mitä ajattelemme terveydestä, olemme omaksuneet vallitsevista käsityksistä, joiden mukaan tietyt sairaudet ovat perinnöllisiä.

Uusimmat tutkimukset osoittavat, että ympäristö vaikuttaa geenejä enemmän terveyteemme. Se ei siis mene niin, että koska äidilläni oli rintasyöpä, minä sairastun siihen, ja tyttäreni myös. Ympäristö vaikuttaa emootioihin, tunteisiin ja niistä johtuvaan käyttäytymiseen.

Uskomukset ja vallitsevasta kulttuurista omaksutut käsitykset ovat voimakkaampia kuin geenimme. Emootiot, haudatut tunteet – viha, kärsimys, suru – tunteet joita emme halua tuntea, ovat avain.

Jopa positiiviset tunteet voivat olla stressaavia, koska erittäin voimakkaat tunteet kauhistuttavat ihmisiä. On totuttu tavalliseen surkeuteen. Se on lohdullista surkeutta. Ei haluta liian korkealle eikä liian alhaalle. Lapsuudessani toppuuteltiin ilakointia: ”Itku pitkästä ilosta”.

Sairaus on tulos epätasapainosta, jota on jatkunut vuosikausia ennen kuin on mahdollista tehdä varsinainen diagnoosi.

Stressi nostaa stressihormoni kortisolin tasoa. EFT ( Tapping, suomeksi tunteiden vapauttamisen tekniikka, naputtelu) laskee tutkitusti merkittävästi kortisolitasoa. Naputtelu osuu tunteiden ytimeen. Siellä on sisäinen lapsi, joka on jumissa, voimaton, eikä tiedä mitä tehdä.

Naputtelu irrottaa vasemmasta aivopuoliskosta, joka yrittää aina olla ohjaksissa, eikä kuitenkaan ole. Oikea puoli on enemmän yhteydessä kehon elimiin kuin vasen. Naputtelu vie meidät hetkeksi irti siitä niin, että pääsemme todelliseen kehon viisauteen, joka on orgaaneissa ja niitä ympäröivässä faskia-kalvossa.

Tämä faskia vaikuttaa monella tavalla terveyteemme:

Faskia-kalvo on kristallinkirkas rakenne, joka on muodostunut kollageenikuiduista. Se ympäröi kaikkia sisäelimiä ja yhdistää ne lihaksiin ja luihin. On lisäksi yhtenäinen faskia-kalvo, joka on kuin tiukka puku kaikkien lihasten ja elinten ympärillä; se säilyttää kehon muodon.

Tiedetään, että akupunktiomeridiaanit kulkevat faskia-kalvolla. Se on kuin sähköinen verkko, joka yhdistää meidät tunteisiimme. Se säilyttää emotionaaliset muistot; suru, tuska ja vanhat – niin fyysiset kuin emotionaaliset – traumat voivat lukkiutua syvälle faskiaan. Sen vuoksi hieroja tai terapeutti käsitellessään kehoa löytää tunnesolmuja ja nostaa esiin voimakkaita reaktioita.

Akupunktio ja naputtelu muuttavat faskian läpi kulkevia signaaleja. Faskia-kalvolla on kalvoreseptoreita, jotka kommunikoivat kaikkien muiden kehon kalvoreseptorien kanssa. Siitä johtuu, että jos jalkaasi koskee, koko kehoosi koskee.

Faskialla on tärkeä osa kehon terveydessä. Se on kehon toinen hermojärjestelmä ja yksi elimistömme herkimmistä sensorisista elimistä. Lihaksia ympäröivä faskia-kudos sisältää kymmenkertaisen määrän sensorisia hermopäätteitä ympäröimänsä kudoksen lihassukkuloiden määrään verrattuna.

Faskian kuuluu olla pehmeä ja joustava. Terve faskia mukautuu liikkeisiimme ja palautuu taas ennalleen.

Jos istut pöytäsi ääressä huonossa asennossa koko päivän, kohdistuu faskiaan poikkeavaa painetta. Se muotoutuu asentosi mukaan sillä seurauksella, että hartiasi taipuvat eteenpäin, veren-ja lymfanesteen kierto ja energian pääsy rintaasi, keuhkoihisi ja sydämeesi heikkenevät.

Vanheneminen johtuu osittain kuivasta, tiukasta faskiasta. Se on usein kroonisen kivun, sairauden tai vamman aiheuttaja, samoin kuin myös rajoitetun liikuntakyvyn, joka yhdistetään usein väärin vanhuudesta johtuvaksi. ”Terve faskia on nuoruuden lähde”, sanoo tri Northrup, ”se palaa muotoonsa sen jälkeen, kun sitä on väännetty ja se on joutunut puristuksiin.”

Istu pöytäsi ääressä tunti tai pitempään ja nouse sitten ylös. Huomioi tuntuvatko lonkkasi kireiltä tai onko sinun noustava hitaasti, koska johonkin koskee – faskiasi kertoo sinulle, että se tarvitsee huomiotasi.

Faskian kuntoon vaikuttaa pitkä istuminen, huonot asennot, toistuvat liikkeet, krooninen stressi, liian intensiivinen treenaus, vammat ja joustavuuden puute. Ne voivat saada sen paksunemaan ja sillä tavoin suojaamaan lihasta tai luuta.

Miten faskia-kalvon terveyttä voi edistää?

Ryhdin oikaisu ja hieronta ja jalkojen hierominen rullalla säännöllisesti, ja muun muassa Pilates ja jooga, Alexander-tekniikka ja Feldenkreis-menetelmä ovat hyväksi.

Www.bendablebody.com-sivuilla ja heidän You Tube-videoillaan opetetaan faskiaa terveyttäviä harjoituksia. Ne on helppo oppia.

Tarkkaile kuinka kissa jännittää lihaksiaan samalla kun se venyttää niitä. Sama tekee hyvää myös ihmisille. Muutaman minuutin venyttely aamulla vetreyttää.

Harjoittelun ja treenin jälkeen juo runsaasti puhdasta vettä, se korvaa haihtuneen nesteen. Mutta koska faskialla ei ole mitään vastaavaa kuin sydän, joka pumppaa verta, tarvitaan kissamaista venyttelyä. Se saa nesteen liikkumaan faskiaasi.

Kun faskia-kalvo toimii normaalisti, se vaikuttaa kehon asentoon, syventää hengitystä, keho tuntuu joustavammalta ja notkeammalta, energisyys lisääntyy ja koordinaatiokyky paranee.

Suosittelen tutustumista tri Christiane Northrupin sivuihin. Siellä on runsaasti kiinnostavaa tietoa ja terveysvinkkejä.

Muuten, vielä ehtii kuunnella The 9 Annual Tapping World Summit-ohjelmia. Kannattaa käydä katsomassa. Jokaisen päivän ohjelmat voi kuunnella ilmaiseksi vuorokauden ajan.

Linnut virittelevät laulujaan, kevät on tulossa

Irmeli

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net