30.09.2015

Talon rakentaminen

Kiinalaisen sananlaskun mukaan elämän tarkoitus on jatkaa sukua, rakentaa talo ja kirjoittaa kirja. Minulta on tekemättä vielä tuo talon rakentaminen, jotta elämäntarkoitukseni olisi täyttynyt, joten lähdetäänpä tavoittelemaan vaikka tuota unelmaa.

Mistä aloittaisin? Voisin vaikka aluksi koota ranskalaisin viivoin asioita, joita taloltani haluaisin. Iso asia on tietenkin minne sen rakentaa. Mihin maahan haluan kotini? Haluanko sen kaupunkiin vai maalle? Onko minulla jotain rajoitteita valinnoilleni?

Uuteen maahan muuttaminen on aina rankkaa kaiken ihanan alku-unelmoinnin jälkeen. Paljon byrokratiaa. Aikaa menee tavallisiin arkirutiineihin paljon enemmän kuin omassa tutussa maassa. Entä miten toimii terveydenhuolto? Miten löytää virikkeellistä toimintaa ja samanhenkisiä ihmisiä? Miten ja kuinka nopeasti integroituu yhteiskuntaan? Yllätyksiin täytyy joka tapauksessa varautua - sekä positiivisiin että negatiivisiin!

Ehkä haastavinta uuteen maahan muuttamisessa on se juurettomuus, jonka siellä kokee, jos ei ole rakentamassa perhettä kyseisen maan natiivin kanssa. Silloin juurtuisi maahan edes puolisonsa kautta. Toisaalta voi olla myös virkistävää ja vapauttavaa aloittaa täysin alusta puhtaalta pöydältä.

Sen lisäksi, että miettii, mikä on unelma, jota lähtee toteuttamaan, täytyy myös huomioida, mistä joutuu luopumaan saavuttaessaan unelman. Jos menetykset tuntuvat liian raskailta, oikea unelma ei ole ehkä kirkastunut vielä tarpeeksi. Toisaalta unelma voi myös symboloida joitain tarpeita, jotka voisi täyttää jollain muullakin tavalla, jolloin myös menetykset olisivat erilaiset.

Hedelmällistä huomioitavaa voi olla myös, kuinka hyvin ja helposti uskot, että sinulle tärkeimmät tarpeet täyttyvät unelmakohteessasi. Ja tiedätkö ylipäätään, mitkä ne sinulle ovat? Halunnet myös miettiä, että lähdetkö pois paetaksesi joitain ongelmia, joita et kykene tämän hetkisessä maassasi kohtaamaan, vai lähdetkö sinne toteuttamaan jotain hyvillä mielin. Hyvä on myös miettiä omaa stressinsietokykyäsi ja keinoja tulevan stressin lievittämiseksi.

Viimeinen ohje on järkevää miettiä kaikkien unelmien kohdalla. Unelmat kertovat yleensä tilanteesta, joka ei ole käsillä juuri nyt eli siihen päästäkseen täytyy joko sinun ja/tai tilanteesi muuttua - asteittain tai nopeasti. Muutos puolestaan aiheuttaa useimmille ihmisille huomattavan määrän stressiä. Toisaalta ainoastaan muutos on elämässä pysyvää, joten sen kanssa olisi hyvä tulla ystäväksi.

Aikaisemmat ulkomaillemuuttoni ovat luonnollisesti olleet kaikki aina omanlaisiaan. Muuttaako yksin määräaikaisesti vuokralle opiskelijavaihtoon vai ostaako talon perheen kanssa tavoitteena luoda loppuelämä sinne, vaikuttaa hyvin paljon muuttokokemukseen. Ensimmäistä kertaa ulkomaille muuttaessa olin toisaalta kaikkein avoin sopeutumiselle vieraaseen maahan, toisaalta kaikkein epäkypsin siihen.

Omaa tilannettani helpottaa se, että olen asunut jo useammassa maassa sekä kaupungissa että maalla. Yksi maa kuitenkin on, jossa olen halunnut asua, mutta jossa olen käynyt vasta lomamatkoilla: Yhdysvallat. Ja kuinka ollakkaan minulle tarjoutui juuri mahdollisuus mennä sinne selvittämään, että haluaisinko muuttaa sinne! Lisää siitä sitten ensi viikon blogikirjoituksessa.

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net