15.10.2015

Syksy pimenee, mieli kaipaa valoa

Tähän asti on riittänyt kauniita aurinkoisia syyspäiviä, eikä pimeys ole vielä latistanut mielialoja.

Kesän satoa talteen kerätessäni mieleeni tuli kerätä myös valoisia ajatuksia ja muita iloa ja hyvää mieltä tuottavia asioita ”henkiseen laariin” syksyn pimeyttä valaisemaan.

Niinpä jo elokuussa iltojen pimetessä virittelin valoköynnöksen terassin säleikköön. Valaistu terassi talon ja autotallin kulmauksessa on mukava näky, ikkunasta katsottuna siinä on hohtoa, ja ilahduttaa se varmaan ohikulkijoitakin. Ajastin sen aluksi vain muutamaksi tunniksi illalla, nyt valoköynnös syttyy myös aamulla pariksi tunniksi.

Syyspäivän tasauksen aikaan laitoin toisen valoköynnöksen talon julkisivun puolelle. Se on pujoteltava kiinanlaikkuköynnöksen oksien lomaan, joten se on mukavampi laittaa paikoilleen ennen ilmojen kylmenemistä. Nyt sekin tuo valoa iltojen pimeyteen.

Minulle kukat ovat hyvin tärkeitä, ja kun puutarhan kukat lakastuvat syksyllä, uppoudun kuivakukkakirjojen toinen toistaan upeampien kukka-asetelmien katselemiseen. Jotkut osaavat sommitella uskomattoman kauniita ja harmonisia asetelmia. Niistä voi ammentaa hyvän mielen ohella hyviä ideoita omiin syyskransseihin ja asetelmiin. Viime marraskuussa innostuin tekemään adventtikransseja ja jouluisia asetelmia.

Olen innostunut kukista ja puutarhasta, ja viime helmikuussa Viherpeukaloiden blogisti ohjasi Pinterestin sivuille. Sieltä löytyy kaiken muun ohella huikea määrä kuvia sekä kukista että puutarhoista. Joka viikko tulee uusia mahdollisia seurattavia. Ja niitä on paljon, todella ylettömän runsaasti. Yhdenkin kuvan kautta saattaa löytyä pitkälti toista tuhatta kuvaa, joten Pinterestin haitta on runsaus. Ellei saa itseään kuriin ja lopettamaan kohtuullisessa ajassa (minulle se on puolisen tuntia), kipeytyy hiirikäsi. Muutaman kerran käytin hiirtä vasemmalla kädellä, kun en malttanut lopettaa. Ellei itsekuri toimi, kukkapaljouteen hukkuu, siitä on vaikea irrottautua.

Pimeyden fysiologisia vaikutuksia voi keventää tietoisesti huumorilla. Viime talvena löysin Miska Rantasen kirjasen nimeltä Kukkiva syyspervo ruukussa. Siihen on koottu mainostekstejä, joissa on pikkuisia kirjoitusvirheitä tai teksti on monitulkintainen tai jotenkin ei osu aivan kohdalleen. Muutama sivu päivittäin, ja naurun hyvää tekevä vaikutus sille päivälle oli varmistettu. Naurettuamme tarpeeksemme, kierrätimme kirjaa perhe-ja ystäväpiirissä. Kirja jatkaa kierrostaan edelleen. Nyt sille naureskelee ystävätär tyttärineen. Jos verbaalinen huumori innostaa, kannattaa hankkia kirja.

Vasta-aineiden tutkimuksissa on todettu, että mitä voimakkaampi ihmisen huumorintaju on, sitä vastustuskykyisempi hänen immuunijärjestelmänsä on stressin vaikutuksille.

Muutenkin kannattaa lukea hyvää mieltä tuottavia kirjoja, kuunnella musiikkia ja/tai katsella sellaisia elokuvia, joista tulee mukava olo. Silloin mielihyvää tuottavaa endorfiinia erittyy elimistöön.

Minulla on useita hyvän mielen filmejä, joita katselen palauttaakseni kipinää alavireiseen tai lässähtäneeseen mielialaan, esimerkiksi Pieni suklaapuoti, Tyttö ja villihanhet, Kimpassa (Anna Gavalda), Uneton Seattlessa. Niissä on hieman jännitystä, mutta ei mitään ilkeää, ne voi kaunosielukin katsella rauhassa.

Sellaisten filmien katseleminen tuottaa hyvän mielen hormonia, endorfiinia, mutta niistä ja vastaavista on muutakin hyötyä hyvinvoinnillemme. David Mc Clellandin ja C. Kirshnitin tutkimus ”The Effect of Motivational Arousal Through Filmson Salivary Immonoglobulin, Psychology and Health 2 (1988)”:

Kuudenkymmenen opiskelijan ryhmä katsoi Äiti Teresaa käsittelevän innoittavan elokuvan ja toinen samankokoinen opiskelijaryhmä filmin toisen maailmansodan aikaisesta valtataistelusta.

Kemiallisissa mittauksissa immuunijärjestelmä oli selkeästi voimistunut niillä opiskelijoilla, jotka katsoivat innoittavan elokuvan.

Kaikki, mikä ilahduttaa ja luo hyvää mieltä, on hyväksi.

Sielulliseen hygieniaan kuuluu negatiivisten asioiden välttäminen sillä tavalla, että valitsee mitä asioita päästää mieleensä. Itsesuojeluvaisto kohottaa rajaamaan uutistulvaa, mikäli niistä tulee levoton ja pelokas, turvaton tai muuten huono olo.

En tarkoita, että työntää päänsä pensaaseen, mutta tähän mennessä tietoisuutta maailmalla tapahtuvasta kuohunnasta on varmasti jokaisella riittämiin, kaikkea ei tarvitse tietää. Se vyöry, joka uutista lähes päivittäin tulvii päällemme, on etupäässä negatiivista. Maailmassa tapahtuu kuitenkin valtavasti hyviä asioita, uutisoinnista puuttuu tasapaino. Ei pidä antaa toisten ihmisten valitsemien uutisten värittää maailmankuvaansa synkäksi.

                             Kylpeä koko maailman

                           peittävässä rakkaudessa

                             sydän täysin avoinna

                     vailla halua tai tarvetta sulkeutua

                             saada kaiken ravinnon

                               olla täysin turvassa

                           täydellisessä harmoniassa

                           täyttyä, uusiutua, olla olemassa

                   koko maailman peittävässä rakkaudessa.

                                                              Inna Thil

Valoisaa mieltä kaikille

Irmeli

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net