03.10.2012

Rakkautta ja rajanvetoa

Itsensä rakastamisen teema on jatkunut vahvana koko syksyn. Minulle on tuotu asiakkaiksi kaikenikäisiä naisia, jotka opettelevat itsensä rakastamista ja omien rajojen vetämistä. Joko he ovat lopen uupuneita työhönsä, jossa joutuvat sopeutumaan muiden tahtoon oman hyvinvointinsa kustannuksella, elävät epätasa-arvoisessa parisuhteessa tai ovat kantaneet vuosikymmeniä syntipukin ja heittopussin roolia omassa perheessään. Alkulähteen energiaa hyväksi käyttäen opettelemme uusia voimaannuttavia taitoja ja tunteita, kuten itsekunnioitus, henkilökohtaisten rajojen asettaminen ja armollisuus itseä kohtaan.

Luja pohja hyvälle ja omannäköiselle elämälle syntyy rakkaudellisesta suhteesta omaan itseensä. Se pitää sisällään asioita kuten terveiden rajojen asettaminen sille kuinka paljon annamme, kuinka sallimme itseämme kohdeltavan ja oman jaksamisensa huomioiminen. Perusasiat, kuten riittävästä ja oikeanlaisesta ravinnosta, liikunnasta, levosta ja säännöllisestä omasta ajasta huolehtiminen tuppaavat jäämään toisten tarpeitten täyttämisen jalkoihin, ellemme pidä itseämme yhtä arvokkaina ja huolenpitoa ansaitsevina kuin muutkin.

Kysymys, joka sai minut miettimään näitä asioita omassa elämässäni, oli kuinka paljon rakkautta olen valmis vastaanottamaan. Itsensä arvostaminen näkyy niinkin pienissä asioissa, kuten ostaako halvinta mahdollista shampoota vai helliikö hiuksiaan laadukkaammalla tuotteella, tai pitääkö lepohetken silloin kun väsyttää. Muistan kuinka nuorena naisena oman sukuni naisia tarkkaillessani päätin, että en aio käyttäytyä kuten monet heistä tekivät, niin ihania ja rakastavia ihmisiä kuin he olivatkin. Liiallinen epäitsekkyys, uhrautuminen, omien tarpeiden vähättely ja tunteiden piilottelu eivät pitemmällä tähtäimellä olleet hyviä stretegioita hyvinvointiin. Päätöksestäni huolimatta olen havahtunut huomaamaan sen, että voisin rakastaa ja hemmotella itseäni enemmän. Oprah Winfrey totesi häpeilemättä ja vailla kerskailun häivääkään, että hänellä on niin paljon, että siitä riittää jaettavaksi. Eikö ole parempi ammentaa maljasta joka on ylitsevuotavainen kuin antaa toisille viimeisetkin pisaransa?

Uskomuksia ja tunteita jotka vaikuttavat myönteisesti siihen kuinka suhtaudumme itseemme ja kohtelemme itseämme ovat mm. ”Rakastan itseäni.”, ”Hyväksyn itseni sellaisena kun olen.”, ”Olen rakkauden arvoinen.”, ”Tiedän miltä tuntuu olla rakastettu.”, ”Sallin itselleni hyviä asioita.”, ”Olen riittävä sellaisena kuin olen.”, ”Olen arvokas.”, ”Voin asettaa itseni etusijalle.”, ”Osaan asettaa omat rajani.” ja ”Minulla on lupa levätä.” Kuulostavat kenties itsestäänselvyyksiltä, mutta eivät aina ole sitä. Jumppaamalla nämä asiat kuntoon, saadaan jo selkeä muutos aikaiseksi omassa hyvinvoinnissa. Omanarvontunnon lisääntymisellä on myönteinen vaikutus elämän eri osa-alueilla, mutta kannattaa myös varautua ympäristön vastalauseisiin. Uhrautuvainen ihminen joka yhtäkkiä sanookin ei, herättää hämmennystä lähipiirissään. Kuitenkin, jos vaakakupissa on oma jaksaminen versus toisten miellyttäminen, viisas valitsee oman hyvinvointinsa. Rajatkin voi asettaa rakkaudella. Kinkkisissä tilanteissa tapaan kysyä itseltäni: ”Mitä rakkaus tekisi nyt?”

Rakkaudella,
Suvi

Jaa tämä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net