16.11.2017

Pojan polvi paranee

Erilaiset urheiluvammat ovat rasittaneet toista polveani jo vuosikymmeniä. Pari vuotta sitten sulkapalloa pelatessa vasen polveni kipeytyi todella pahoin ja sen jälkeen liikkuminen on ajoittain ollut jopa hyvin kivuliasta. Kymmenkunta vuotta sitten kävin kertaalleen polveani lääkärille näyttämässä ja hän ehdotti käytettäväksi kiristyspantaa polvilumpion alapuolella aina kovemmassa rasituksessa. Sellaisia pantoja olen vuosien saatossa ostanut jo useita ja ne ovat olleet todella hyviä kaikessa polvea rasittavassa liikkumisessa.

Rakkain liikuntaharrastukseni on ollut golf viimeiset kymmenkunta vuotta, mutta pelaaminen on jäänyt todella vähiin kahtena viimeisenä vuotena. Toissa vuonna pelasin vain kahdeksan kierrosta ja tänä vuonna en ole edes koskenut mailoihini. Syynä on ollut vasemman polveni kivut, vähäinenkin kiertoliike polvessa aiheuttaa vihlovaa kipua. Siksi en ole golfkentälle tänä vuonna enää mennyt. Myös työnteko on välillä ollut haasteellista kivun takia, mutta yrittäjä ei sairauslomalle jää, kuin vain ja ainoastaan pakosta.

Kesällä kävin arvauskeskuksessa näyttämässä polveani ja yleislääkärin mielestä kyseessä oli 98 % todennäköisyydellä nivelrikko. Hän ohjasi minut vielä röntgeniin, jonne en kuitenkaan koskaan mennyt. Tyydyin kohtalooni ja ajattelin, että yritän vielä sinnitellä kipeällä polvellani muutamia vuosia, ennen kuin siihen täytyy vaihtaa keinonivel.

Eräs yrittäjäkollegani pyysi minua nyt syksyllä golfaamaan. Kerroin, että enää en kykene. Hän kysyi, että eikö minulla ole sairaskuluvakuutusta? No onhan minulla. Hän ihmetteli kovin, että miksi menen arvauskeskukseen, kun voisin mennä vakuutukseni turvin yksityiselle ortopedille? Niin sitten menin ja hyvä, että menin!

Varasin syyskuun alkupuolelle ajan ortopedille ja hän polveani käänneltyään ja väänneltyään sanoi siinä olevan joko nivelrikon tai kierukan repeämän. Hän antoi minulle lähetteen magneettikuvaukseen, jossa mahdolliset kierukan vauriot saataisiin selville. Röntgenillä ei kierukan vaurioita, eikä myöskään nivelrikkoa saa selville.  Kävin sitten magneettikuvauksessa syyskuun lopussa. Vielä saman viikon lopulla tohtori soitti ja kertoi sisemmän kierukan repeytymisestä. Sanoi, että sellainen ei synny itsestään, vaan se tulee aina jonkun tapaturman seurauksena. Mieleeni muistui kaksi vuotta ja kaksikymmentä kiloa sitten pelaamani sulkapallopeli. Sovimme sitten samaisessa puhelussa, että polveni leikataan mahdollisimman pian.

Pari viikkoa sitten polveni leikattiin tähystysleikkauksena. Menin yksityiseen sairaalaan aamulla kello yhdeksältä. Ortopedi itse tuli avaamaan minulle ulko-oven ja toivotti tervetulleeksi. Kello kymmenen olin jo leikkauspöydällä ja kello kaksitoista heräsin nukutuksesta. Tohtori kertoi leikkauksen jälkeen, että polveni leikattiin juuri oikeaan aikaan. Kierukasta osa oli viittä vaille irtoamassa kokonaan ja sen jälkeen kivut olisivat olleet sietämättömät. Toinen erinomainen uutinen oli se, että kaikki nivelpinnat ovat ehjät ja siistit, mitään nivelrikkoon viittaavaa ei ole havaittavissa.

Olin sairauslomalla isäinpäivään asti. Nyt aloitan kuntosalitreenit ja tavoitteeni on ensi vuonna pelata jälleen 50 kierrosta golfia. Viimeistään parin vuoden päästä olen jälleen myös parikymmentä kiloa kevyempi!

Tarinan opetus? Yleislääkärillä ja erikoislääkärillä on eronsa ja sama pätee elämän kaikilla osa-alueilla, kysy siis tarvittaessa toiseltakin!

 

Jaa tämä:
Jyrki Hämäläinen

"Kuka Minä Olen"- blogin kirjoittaja Jyrki Hämäläinen avaa ovia suomalaisen miehen, insinöörin ja menestyneen yrittäjän sielunmaisemaan. Jykä käyttää blogitekstien inspiraationa Merja Takamäen Kuka minä olen -kirjaa. Jykä on seikkailija, innostuja ja onnistuja. Hänen positiivinen sekä elämää ja ihmisyyttä kunnioittava elämänasenne huokuu hänen teksteistään. Hän etsii, yllättää ja rikkoo rajoja. Myös blogiteksteissään! – Kirsi –

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net