28.10.2016

Myös trauma on mahdollisuus

”Helpompi on nähdä rikka toisen silmässä, kuin malka omassa silmässä”. Näin kuuluu vanha sanonta. Erimielisyyksissä tämä on enemmän kuin totta; omaa käytöstään on haasteellista kyseenalaistaa. Toisen käytös sen sijaan on analysoitu ja tulkittu moneen kertaan ja valmiina on jo korjausehdotelma toisen käytökseen ja siihen, miten vältytään yhteenotoilta jatkossa. Entäpä oma käytökseni?

Harmikseni huomaan, että myös omat korjausehdotelmani monesti pitävät sisällään sellaisia asioita, joita toisen pitää muuttaa itsessään, jotta asiat etenisivät vaivattomammin ja suopeammin. ”Minä en käyttäytyisi näin ellet sinä käyttäytyisi noin!” Kovin tuttu ajatus ja lause omalta puoleltani. Kun tutkailen asiaa tilanteesta irrottautuneena, niin tilannehan on sellainen, että suorastaan annan toisen käytöksen määritellä oman käytökseni, melkeinpä ehdoitta. Hieman pelottavaa. Miten annan vastuun omasta käytöksestäni toiselle noin helposti?

Kävin syyskuussa viimeisen osion kiinalaisen lääketieteen Shen akupunktuuria Hollannissa ja siellä käsiteltiin mm. traumoja. Opettaja Yair Maimon kuvaili osuvasti, miten trauma jättää jälkensä ihmiseen: trauma ottaa pois kyvyn tehdä omat päätökset ja valinnat. Ja siellä missä ei ole valinnan mahdollisuutta on kärsimystä. Tämä teoria saadaan sopimaan tilanteeseen kuin tilanteeseen: ensin on jokin ärsytys, jota seuraa välitön reaktio. Ristiriitatilanteessa ollessaan saattaa jopa itse huomata, miten typerästi käyttäytyy, mutta ei silti pysty hillitsemään omaa käytöstään. Kyseessä voi olla tietenkin myös opittu tapa. Mutta taustalla hyvin usein on jokin traumaattinen kokemus, joka nostattaa meissä välillä jopa ”räjähtävän” reaktion.

Kiinalaisittain kuvatuna trauma erottaa mielemme korkeammasta puolestamme, Shenistämme. Tämä voisi tarkoittaa toisin sanottuna sitä, että mielemme, joka sisältää tunteemme ja persoonamme eriytyy trauman johdosta korkeammasta minästämme; emme saa otetta korkeammasta minästämme, vaan olemme täysin tunteidemme ohjauksessa, alemman tason johdateltavina. Ei tunnu kivalta ajatukselta, mutta tämä on helppo ymmärtää käytännön tasolla. Juuri näin koen tapahtuvan, kun menetän malttini. Trauma myös pysäyttää ajan, saa sinut elämään menneessä ja ottaa pois kyvyn elää nykyhetkessä. Kyllä, tunnistan nämäkin seikat itsessäni.

Opettaja Maimon mainitsi, että konflikti jättää mahdollisuuden kehittää itseään, mutta trauma on pysyvämpi ja haasteellisempi ja täytyy aina hoitaa tavalla tai toisella. Haluaisin lisätä ajatukseen pienen mausteen: minusta myös trauma antaa mahdollisuuden ihmiselle kehittyä. ”Haavamme” ohjaavat meitä etsimään apua ja hoitomuotoja, jotka auttaisivat meitä elämään itsemme näköistä elämää vapaina opituista tavoista ja automatisoituneista reaktioista.

Haluan pyyhkiä kaiken vanhan ja aikansa eläneen pois minusta, tunteistani, ajatuksistani, kehostani ja tavoistani. Annetaanpa tilaa enkelilleni viestiä aiheesta:

Aur-enkelini kanavointi 1.10.2016

Haasteet ovat elämää. Joka hetki on elämää. Valinnat vievät sinua eteenpäin. Sekin on valinta, että et valitse. Näet mahdollisuuksia kaikkialla, kun katsot sydämelläsi. Pidä sydämesi yhdistyneenä itseesi. Pidä sydämesi yhdistyneenä maailmaan. Sinusta pidetään huolta. Sinä olet turvassa.”

Kiitos enkelilleni napakan lempeästä viestistä. Haluan pitää mieleni, silmäni ja sydämeni avoimena. Tiedostan, että kun katson maailmaa traumasta käsin, näen traumaa. Kun katson maailmaa rakkaudesta käsin, näen rakkautta.

Pyydän enkeleitäni auttamaan minua löytämään oman ytimeni selkeämmin ja selkeämmin. Antamaan ymmärrystä omista vahvuuksistani. Opastamaan minua käyttämään vahvuuksiani itseni ja toisten auttamiseen. Tätä pyydän. Kiitos, että kuulette. Aamen.

Vahvuuksien ja mahdollisuuksien täyttämää lokakuuta!

Rakkaudella,

Tanja Kettumäki

Jaa tämä:
Tanja Kettumäki

Elämää ja enkeleitä blogin takana on lahtelainen ALH enkelihoitaja ja -kouluttaja, regressiohoitaja, perinteisen lääketieteen akupuktuurihoitaja ja muusikko Tanja Kettumäki. Blogissaan hän kirjoittaa kokemuksistaan ja elämästään enkeleiden kanssa. Selestial.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net