31.03.2017

Miten minä autan muita ihmisiä?

Tiedätkö mistä nämä blogitekstini kysymykset ja otsikot on varastettu? Ei niitä ole varastettu, ne on ihan luvan kanssa lainattu Merja Takamäen kirjoittamasta kirjasta ”Kuka minä olen? Ystäväkirja minusta.” Merjan kirjoittamassa kirjassa on yhteensä sata kysymästä, kysymykset ovat eräänlainen löytöretki sisimpään.

Otan satunnaisesti yhden kysymyksen tuosta Merjan kirjasta ja sen ympärille kirjoitan sitten oman tarinan itsestäni, omista kokemuksistani ja eletystä elämästäni, toiveistani sekä unelmistani. Toivon, että myös Sinä innostut kirjoittamaan omat tarinasi näiden Merjan upeiden ja puhuttelevien kysymysten äärellä http://www.polunvalaisija.fi/. Tiedätkö, kukaan ei ajattele Sinun parastasi, jos et itse niin tee?

Minulla on upeita ystäviä. Sellaisia ystäviä, joiden kanssa voin jakaa aivan kaiken, meillä ei ole keskenämme mitään salattavaa. Uskallamme puhua rehellisesti vaikeista salatuista asioistamme, hölmöyksistämme, tekemistämme erehdyksistä, unelmistamme, toiveistamme, kaikesta. Minulla on näitä ystäviä ympärilläni yhteensä viisi, kolme heistä on naisia ja kaksi on miehiä. Minä toivoisin, että jokaisella ihmisellä olisi edes yksi sellainen ystävä elämässään, kuin minulla on viisi. Minä olen heille jokaiselle todella kiitollinen ystävyydestämme!

Näissä blogeissani tulen kertomaan paljon myös omista virheistäni, saamistani haavoista, omituisuuksistani ja hulluudestani sekä myös saavutuksistani. Olen sopinut ystävieni kanssa, että he toimivat minun suojakilpenäni, he lukevat ensi nämä kirjoitukseni läpi ja sitten keskustelemme siitä, julkaistaanko näitä vai ei? Osa teksteistäni tulee olemaan osalle lukijoista varsin arkaluontoista, joten pyydän, että sallit minun esittää omat näkökantani ja mielipiteeni. Ne eivät ole välttämättä totta Sinulle, mutta minulle ne ovat. Toivon ja pyydän, että kunnioitat yksityisyyttäni, vaikka jaankin asioitani varsin avoimesti. Toivon, että annat palautetta, rakentavaa palautetta. Minä tiedän olevani keskeneräinen monessa asiassa, mutta onneksi minulla on vielä tätä elämää elettävänä ja monia asioita opittavana.

Minulla oli vakava burnout vuosituhannen vaihteessa. Se on ollut elämäni suurin kriisi, vaikka viimeiset vuodetkaan eivät ole olleet kaikkein helpoimpia. Burnoutin koin syksyllä 1998, jolloin ymmärsin, että olin ajanut itseni henkisesti tyhjiin. Se johtui monesta asiasta. Lääkäri määräsi tuolloin pari viikkoa sairauslomaa ja joitain pillereitä mielialaa nostamaan. Menin tuolloin yksin vanhempieni mökille ja nukuin paljon sekä ulkoilin sen, minkä jaksoin uupumukseltani. Tuolloin ymmärsin, että pillereitä syömällä tämä sairaus ei seläty, vaan asiat täytyy elää läpi.

Eivät muuten olleet helppoja vuosia, useina aamuina en olisi halunnut nousta sängystä lainkaan ylös. Toivoin usein jopa kuolevani. Olin ollut määräaikaisissa ketjutetuissa työsuhteissa saman työnantajan palveluksessa lähes viisi vuotta, työsopimukset olivat kestoltaan 3 - 4 kk. Oli jatkuva näytön paikka ja se oli henkisesti varsin kuluttavaa. Sitten kun vielä suksemme menivät ristiin silloisen esimieheni kanssa, niin minun selkärankani katkesi lopullisesti. Jäin pois tuosta silloisesta unelmieni työstä, jossa tiesin olleeni erinomainen.

Olin onneksi haaveillut jo 15 -vuotiaasta alkaen yrittäjyydestä ja niin perustin ensimmäisen yritykseni keväällä 1999. Ensimmäiset toimintavuodet kamppailin ensisijaisesti oman jaksamiseni kanssa. Töitä oli kohtuudella, pärjäsin ihan kohtalaisesti taloudellisesti. Minulla oli yhden miehen Oy aina vuoteen 2005 asti, jolloin yritykseni alkoi vihdoin toimia oikeana liikeyrityksenä. Siitä eteenpäin aina tähän päivään asti yritys on kasvanut, välillä varsin voimakkaasti. Olemme edelleen pienyritys, mutta varsin tunnettu omalla segmentillämme Suomessa. Tänä keväänä, tarkalleen 9.4. tämä minun ”esikoiseni” tulee täysi-ikäiseksi, se täyttää 18 vuotta. Minä olen aidosti ylpeä siitä, mitä me olemme saaneet aikaan! Nykyisen yhtiökumppanini kanssa olemme vieneet yritystämme yhdessä eteenpäin aina vuodesta 2008 alkaen. Minä olin toimitusjohtajana aina syksyyn 2013 asti ja siitä eteenpäin yhtiökumppanini on ollut vetovastuussa. Meillä ei ole yhtään negatiivista liikevaihdon kasvun vuotta koko yrityksemme historian aikana. Me olemme jokaisena toimintavuotenamme tehneet positiivisen liiketuloksen. Yritystoimintamme on tehnyt meistä molemmista, jos ei rikkaita, niin ainakin varakkaita. Tänään minun on helppo sanoa, että minä tarvitsen yritystäni enemmän, kuin se tarvitsee minua.

Minä olen henkilökohtaisessa elämässäni saavuttanut taloudellisesti jo lähes kaiken. Ei minulla toki ole vielä ollut helikopteria, eikä edes lentokonettakaan, mutta monia muita härveleitä on ja on ollut. Tekivätkö nämä minusta onnellisen? Minulla on uusi auto, se on oikeasti upea ja hyvin harvalla on samanlaista. Tekeekö se minusta onnellisen? Raha ja omaisuus mahdollistavat monen unelman toteuttamisen, niiden todeksi tekemisen. Myönnän, että olen ylpeä monista saavutuksistani, mutta mikään materia ei vieläkään ole tehnyt minusta onnellista, ei ainakaan kovin pitkäkestoisesti. Olen silti todella kiitollinen siitä kaikesta hyvästä, jonka maailmankaikkeus on minulle antanut.

Ylpein olen kuitenkin siitä periaatteestamme, että annamme joka vuosi 11 % nettoliikevoitostamme hyväntekeväisyyteen. Tämä on täysin vapaaehtoinen vero, jonka itse olemme keksineet ja jonka mielellämme maksamme valitsemillemme kohteille. Tästä periaatteestani en luovu, sillä sen minä tiedän, että hyvää kierrättämällä, me saamme lisää hyvää.

Jaa tämä:
Jyrki Hämäläinen

"Kuka Minä Olen"- blogin kirjoittaja Jyrki Hämäläinen avaa ovia suomalaisen miehen, insinöörin ja menestyneen yrittäjän sielunmaisemaan. Jykä käyttää blogitekstien inspiraationa Merja Takamäen Kuka minä olen -kirjaa. Jykä on seikkailija, innostuja ja onnistuja. Hänen positiivinen sekä elämää ja ihmisyyttä kunnioittava elämänasenne huokuu hänen teksteistään. Hän etsii, yllättää ja rikkoo rajoja. Myös blogiteksteissään! – Kirsi –

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net