03.11.2016

”Mitä sydämeemme kylvämme, sitä siellä kasvaa.”

Olen harmitellut asioita ja kuvia, joita mieleeni pulpahtelee tuon tuostakin. Filmeistä ja kirjoista jää mieleen tapahtumia, jotka jäävät vaivaamaan – epäoikeudenmukaisuus, vääryys, petos; kun uhrit kärsivät ja keplottelijat/ väärintekijät selviävät joutumatta vastuuseen teoistaan.

Sellaisia asioita tulee eteen, koettipa kuinka tarkasti valikoida lukemisensa ja katsomisensa. Minun kohdallani sensuuri on jatkunut siitä asti, kun alle parikymppisenä pääsin eroon joistakin kauhukuvista.

Pahoja asioita on tapahtunut kirjan sympaattisille henkilöille, ja ne ovat vaikeuttaneet heidän elämäänsä, vaikka niitä ei edes sen kummemmin käsitellä kirjassa. Joskus sen tyyppisistä asioista on tullut luettua lehdistä tai niistä on kuullut kerrottavan tosielämässä.  

Miltä tuntuu kuulla perintökiistasta, jossa yksi sisarus on keplotellut itselleen koko perinnön, ja sen kun porskuttaa vaan eikä piittaa, vaikka sisar on vaikeasti sairas ja tarvitsisi rahaa hoitoihin ja elämiseen?

Kuohahtaako mielessä kiukku petetyn puolesta? Tai kun joku vierittää syyn tekosistaan jonkun syyttömän niskoille, ja tämä joutuu vaikeuksiin? Kääntäkö sielua henkilön kaksinaamaisuus ja petollisuus? Ihan vaan kirjoissa; hullua, eikö vain?

Pakkaavatko tämäntyyppiset asiat kerääntymään mieleesi? Käykö niin, että kun yksikin sinne pääsee luikahtamaan, se avaa ovet muille vastaaville? Ja nämä edellä mainitut eivät edes ole todella kamalia.

Mikäli mielesi on näin herkkä, olet jonkinasteisissa vaikeuksissa etsiessäsi luettavaa ja katsottavaa, mutta joudut myös valikoimaan ja seulomaan uutiset ja kaiken muunkin, mitä katselet tai kuuntelet.

Vaikeaa ja elämää rajoittavaa, eikö vain? Sielullisen hygienian harjoittaminen edellyttää viitseliäisyyttä ja varuillaan oloa. Sen vuoksi jätät uutiset usein katsomatta, lehdissä riittää vilkaisu, ja käännät nopeasti sivua.

Harva jaksaa olla tarkkana koko ajan, silmien ja korvien kautta mieleen pääsee väkisinkin sellaisia asioita, joita ei sinne halua.

Millaisen kuvan maailmasta kaikki tuollainen sieluusi rakentaa? Ahdistusta ja pelkoja, turvattomuuden tunnetta ja avuttomuutta ainakin silloin, kun kertymä ylittää kestokykysi.

Stressiä niistä kertyy.

Stressin hallintaan on olemassa nopea apu: Laita sormet otsallesi noin 2.5 cm kulmakarvojen yläpuolella oleville kyhmyille, peukalot ohimoille kulmakarvojen korkeudella ja ajattele sitä mitkä sinua ahdistaa, pelottaa tai stressaa. Tunne laimenee usein muutamassa minuutissa. Näin voit estää uutta stressiä kertymästä kehoosi. Sen voi toistaa koska hyvänsä, kunnes asia ei enää kuohuta tunteitasi ja stressaa sinua.

Seulottavaa ja valikoitavaa riittää myös lasten kohdalla nykyään pelottavan paljon.

”Mitä sydämeemme kylvämme, sitä siellä kasvaa; mitä katselemme, sitä helposti teemme.”

Sanat ovat rovasti Yrjö Niemen kirjoituksesta Hämeen Sanomissa joku päivä sitten. Otin ne tähän, koska olen itse vakaasti samaa mieltä.

Rauhaisaa ja levollista Pyhäinpäivää

Irmeli

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net