22.06.2017

Kosmisten ja luonnonvoimien harmoniaa

Täyden kuun luoma salaperäinen tunnelma kiehtoo ja lumoaa ja herättää tunteita, etenkin romanttisia tai pelottavia tunteita. Kirjoissa, runoissa, elokuvissa ja valokuvissa sitä on kuvattu lukemattomilla tavoilla. Täysikuu vaikuttaa monien ihmisten mieleen ja nukkumiseen.

Paitsi ihmismieleen, kuu vaikuttaa myös luonnossa. Kuun vaikutuksesta vuorovesi nousee ja laskee joissakin paikoissa hyvin voimakkaasti, useita metrejä. Vuoroveden lisäksi kuu vaikuttaa kasveihin ja niiden nesteisiin ja kasvuun.

Kuun vaiheiden seuraaminen ja vaikutus luonnossa ja kasvutapahtumissa on mielenkiintoista, ja etenkin puutarhureille niiden tuntemisesta on runsaasti hyötyä.

Ennen tiedettiin ja otettiin huomioon, että vähenevän kuun aika on suotuisin kylvö- ja istutusaika, kasvavan kuun voima vetää kasvua ylöspäin. Tämä on vielä selvää.

Asia mutkistuu, kun saa kuulla hedelmä-, kukka-, lehti- ja juuripäivistä niiden yhteydestä eläinradan kuvioihin, merkkeihin.

Kun kuu on

Härän, Neitsyen tai Kauriin tähdistöissä, on juuripäivä;

Kravun, Skorpionin tai Kalojen tähdistöissä on lehtipäivä;

Kaksosten, Vaa’an tai Vesimiehen tähdistöissä on kukkapäivä;

Leijonan, Jousimiehen tai Oinaan tähdistöissä on hedelmäpäivä.

Nämä edellä mainitut vaiheet ja päivät vaikuttavat paitsi kylvämiseen ja istuttamiseen, niillä on vaikutusta myös kasvien lannoittamiseen, rikkakasveihin ja tuholaisten hävittämiseen ja sadonkorjuuseen. Maaperä ottaa vastaan lannoitteita parhaiten vähenevän kuun aikana. Se pätee myös ruukku- ja parvekekasveihin. Vähenevän kuun lisäksi kukkien lannoitus ja kastelu on hyvä ajoittaa, jos mahdollista, lehtipäiviin (Krapu, Skorpioni tai Kalat).

Yrttejä kerätessä on hyötyä, jos tietää milloin yrttien tehoaineet ovat esimerkiksi kukassa tai juuressa, mutta yleisesti ottaen yrtit kerätään aamuisin ja kuivalla säällä. Nuorissa kasveissa on suurin parannusvoima.

Kronobiologia (elämänilmiöiden rytmisyyteen perehtynyt tieteenala ) tutkii ravinnonlaatua, kuten sitä, miten kuu vaikuttaa eri eläinradan merkeissä. Esimerkiksi oliivinviljelyssä on huomattu, että ilmapäivinä - kuun ollessa joko Kaksosissa, Vaa’assa tai Vesimiehessä - oliiveista saadaan puristettua paljon enemmän öljyä kuin muina päivinä.

Olen tänä keväänä alkanut perehtyä näihin asioihin syvällisemmin. Aihepiiri on laaja ja asioiden omaksuminen sujuu verkkaisesti. On edettävä askel kerrallaan ja tehtävä muistiinpanoja tuloksista.

Eräs asia minulle selvisi kuitenkin jo 1980-luvulla, kun ostin talven varalle säkillisen biodynaamisesti viljeltyjä porkkanoita ja toisen säkillisen biologisesti (luomu)viljeltyjä porkkanoita.

Biodynaamiset viljelijät seuraavat työssään kuunvaiheita ja käyttävät myös preparaatteja, jotka on valmistettu kosmiset vaikutukset huomioon ottaen.

Kun kevättalvella hain porkkanoita hyvästä maakellaristamme, huomasin, että biologisesti viljeltyjen säkissä oli yksi pilaantunut porkkana tartuttanut neljä viisi vieressään olevaa

porkkanaa.

Biodynaamisista porkkanoista joku yksittäinen porkkana oli pilaantunut, mutta se ei ollut tartuttanut siihen kosketuksessa olevia porkkanoita, vaan ne olivat terveitä. Biodynaamisesti viljellyillä porkkanoilla on parempi vastustuskyky kuin biologisesti viljellyillä.

Asiaan liittyy paljon muutakin, mutta se, mikä minua tässä kaikessa kiehtoo, on eläminen kosmoksen rytmien mukaan. Koska biodynaamisesti luonnonrytmien mukaisesti viljellyt porkkanat ovat vastustuskykyisempiä tauteja vastaan, niin ihminen, joka syö niitä, saa ravinnostaan enemmän elämänvoimia kuin muulla tavalla viljellystä ruuasta.

Olen tutkinut Johanna Paunggerin ja Thomas Poppen kirjaa Kuun vaikutus.

Biodynaamisen yhdistyksen julkaisema Luontopäiväkirja 2017 kalenteri antaa tietoa kuun vaiheista ja eläinradanmerkeistä.

Eläminen sopusoinnussa maailmankaikkeuden rytmien kanssa tarkoittaa luonnon ohella myös yhteyttä henkisiin ohjaajiimme, enkeleihin ja muihin oppaisiin ja itsemme kuuntelemista. Mikäli elää kiivastempoista ja hälyä täynnä olevaa elämää, ei pysty kuulemaan sisintään sen enempää kuin henkisiä ohjaajia.

Nyt meillä on hartaasti odotettu kesä, aika jolloin luonnon kasvuvoimat ovat kiihkeimmillään ja luonnossa, luonnon sylissä oleskelu tarjoaa verrattoman mahdollisuuden etsiä harmoniaa siitä ja sisältämme.

Nautitaan siitä kiitollisina ja onnellisina.

Liitän tähän pienen runon, jonka opin eräällä eurytmiakurssilla vuosia sitten. En tiedä kenen se on. Se on eräs kevätrunoistani, lausun sitä joka kevät.

                                  Vårens under

Världen är mycket gammal

men år för år

gröskar den och knoppas

som varje år.

Världen är mycket gammal

och mörkt och tung

men med tusen sköna blommor

blir världen ung.

Världen är mycket gammal

men gång på gang

föds den på nytt en vårdag

vid älvars gång.

Aurinkoa, sadetta, tuulta, kesäillan lämpöä ja kesäyön lumoa

– kesäistä juhannusmieltä kaikille

toivoo Irmeli

Jaa tämä:
Irmeli Armiala

Kiinnostukseni henkisyyteen alkoi jo teini-iässä. Tutustuin eri virtauksiin ja kokemusta erilaisista henkisyyden ilmenemismuodoista on myös kertynyt runsaasti. Olen suomentanut useita henkisyyttä käsitteleviä esitelmiä ja pari kirjaa. Olin pitemmän aikaa toivonut saavani uusia ideoita ulospäin suuntautuvaan henkiseen työskentelyyn. Minua poltti halu tehdä jotain, jakaa kokemaani, mutten tiennyt mitä tekisin. Inna Thilin minulle pitämien mentorointien aikana avautui mahdollisuuksia, joita en ollut osannut ajatella. Niistä kehittyi idea blogin kirjoittamisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoite jää vain ylläpidon tietoon.

info(at)kuudesaisti.net  |  juttuvinkit ja toimitukselliset asiat: toimitus(at)kuudesaisti.net  |  
Ilmoitusmyynti: mediamyynti(at)kuudesaisti.net